Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Public Issue: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική επιρροή και παράσταση νίκης

Μικρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει το μηνιαίο Βαρόμετρο της Public Issue, τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης, ενώ εντύπωση προκαλεί η μείωση των θετικών απόψεων για το ευρώ σε ποσοστό 11% μέσα σε ένα μόνο μήνα.

Στην εκλογική επιρροή, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 29,5%, έναντι 28,5% της ΝΔ, διευρύνοντας τη διαφορά του κατά 0,5%, ενώ ακολουθούν η Χρυσή Αυγή (10%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (8%), το ΠΑΣΟΚ (7,5%), η Δημοκρατική Αριστερά (6%), το ΚΚΕ (5,5%), ενώ τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 5% και η αποχή, τα λευκά και τα άκυρα κυμαίνονται στο 19,5%.

Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται και στην παράσταση νίκης, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει ποσοστό 44% (από 38% το Φεβρουάριο), έναντι 41% της Νέας Δημοκρατίας (από 48%).

Ωστόσο, στην ερώτηση για το ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει 39%, έναντι 21% μίας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ “Καμία από τις δύο” απαντά το 31%.

Ακόμα, καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 44%, έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα.

Εντυπωσιακή είναι εξάλλου η μείωση των θετικών απόψεων για το ευρώ, καθώς για το Μάρτιο βρίσκονται στο 59%, έναντι 70% το Φεβρουάριο, ενώ οι αρνητικές γνώμες έχουν αυξηθεί από το 28% στο 38% στο ίδιο διάστημα. Ακόμα πιο διχασμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες στις γνώμες τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αρνητικές γνώμες να φτάνουν το 50% και τις θετικές το 48%.

Εντυπωσιακή και η πτώση για την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει “να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα του Μνημονίου και να πληρώσει το χρέος της”, η οποία κινείται στο ιστορικό χαμηλό του 6% στο Βαρόμετρο Μαρτίου, ενώ υποστηριζόταν από το 29% τον Σεπτέμβριο του 2010. Αντίθετα, το 59% ενστερνίζεται τη θέση ότι η Αθήνα θα πρέπει “να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της και να πληρώσει το μικρότερο μέρος του χρέους”, ενώ σταθερά ανοδική πορεία ακολουθεί η στάση να μην πληρωθεί το χρέος και να υπάρξει στάση πληρωμών. Η εν λόγω άποψη υιοθετείται τον Μάρτιο από το 29% των ερωτηθέντων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2010 υποστηριζόταν από το 7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου