Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Λευκός καπνός βγήκε από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα

Λευκός καπνός βγήκε από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, ειδοποιώντας πως ο 266ος ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έχει εκλεγεί.
Μετά από πέντε ψηφοφορίες, μια χθες το βράδυ και τέσσερις σήμερα- δυο το πρωί και δυο το απόγευμα-, οι 115 Καρδινάλιοι- εκλέκτορες που βρίσκονται από χθες στο διάσημο παρεκκλήσι κατέληξαν στο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον "επίτιμο Πάπα" Βενέδικτο ΙΣτ.

Νέος Πάπας της Ρώμης και 266ος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, είναι   Ο 76χρονος καρδινάλιος Χόρχε Μαρία Μπεργκόλιο από την Αργεντινή - επίσκοπος του Μπουένος Άιρες.
Λίγο αργότερα, ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας , με το όνομα "Φραγκίσκος I" εμφανίστηκε στην στοά του Αγίου Πέτρου, για να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό στους πιστούς και να τους ευλογήσει.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου Πάπα

Την  πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως Πάπας  Φραγκίσκος I έκανε ο πρώην καρδινάλιος της Αργενινής,  Μπεργκόλιο, λίγη ώρα μετά την εμφάνιση του λευκού καπνού από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα.
Από το μπαλκόνι του Βατικανού, ο Φραγκίσκος I  εμφανίστηκε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πιστών που είχαν συγκεντρωθεί την πλατεία του Αγίου Πέτρου και – αφού προσευχήθηκε για τον προκάτοχό του, ομότιμο Πάπα Βενέδικτο- δήλωσε ότι θα δουλέψει για να φέρει "καλές ειδήσεις" στην εκκλησία.

Ο νέος Πάπας ευχήθηκε την επιείκεια αλλά και την ομόνοια ανάμεσα σε όλες τις εκκλησίες και ζήτησε από το πλήθος να προσευχηθεί για αυτόν και για το έργο που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας.
Στη συνέχεια, ο Φραγκίσκος I  έδωσε την πρώτη  urbi et orbi (στην πόλη και την οικουμένη) ευλογία του στους πιστούς που βρισκόταν συγκεντρωμένοι στο Βατικανό αλλά και στους 1,2 δις  καθολικούς σε όλο τον κόσμο, αφού η προσευχή του μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, το ραδιόφωνα και τα πολυμέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου