Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Δημ. Κατσούλης : ΟΙ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ



Οι κάτοικοι και οι φορείς της Καρύστου για μία ακόμη φορά κινητοποιούνται δυναμικά προκειμένου να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του τόπου τους. Τώρα το διακύβευμα είναι η μη κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Καρύστου.




Έχουμε ξαναγράψει ότι η διοικητική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών σε σχέση και με την εισαγωγή εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μεταβάλλει και τους όρους χωροθέτησης των δημοσίων υπηρεσιών.  Σε κάθε περίπτωση κριτήριο πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη χωρίς την επιπλέον επιβάρυνσή του σε χρόνο και χρήμα αλλά και η επίτευξη του δημοσίου συμφέροντος που πρέπει να είναι ο σκοπός των δημοσίων υπηρεσιών.



Πριν από καιρό η Κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του φορολογικών υπηρεσιών αλλά και της μείωσης του κόστους λειτουργίας τους. Στη θέση των καταργηθέντων Δ.Ο.Υ. προβλέφθηκαν Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) προκειμένου να εξυπηρετούνται για τρέχουσες υποθέσεις τους οι φορολογούμενοι πολίτες.



Είναι πασιφανές ότι τόσο ο σχεδιασμός όσο και η υλοποίηση αυτής της αναδιοργάνωσης έγινε «στο πόδι» και χωρίς πάντως – παρά ίσως την μακροχρόνια εξέτασής της- να δοθούν πειστικές απαντήσεις στις διαμαρτυρίες και τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών.



Ενώ η προθεσμία εφαρμογής της αναδιάρθρωσης αυτής εξέπνεε στις 14 Ιανουαρίου 2013 και χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα υλοποίησης του σχεδιασμού ανακοινώνεται η αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού και η διατήρηση ορισμένων Δ.Ο.Υ. με κριτήριο όπως ανακοινώθηκε τα σημαντικά αποτελέσματά τους στα έσοδα. Πολύ σωστά έως εδώ αν και αυτό θα έπρεπε να το είχαν αξιολογήσει όταν ανακοίνωναν το κλείσιμό τους. Τώρα είναι προφανές ότι δεν μπορούν να πείσουν.



Ήρθαν μετά και τα επινίκια τοπικών αρχών, οι μεμψιμοιρίες τοπικών παραγόντων, οι απολογίες των Βουλευτών. Όλα αυτά αντί να πείσουν ανέδειξαν μία πραγματικότητα που είναι ακριβώς αυτή που διαχρονικά βιώνει η κοινωνία. Το Κράτος δεν μπορεί να αναδιοργανωθεί με σαφή, αντικειμενικά και λειτουργικά κριτήρια και κυρίως δεν μπορεί να πείσει για αυτά. Αντίθετα, αναδιοργανώνεται με κριτήρια την ισχυρή πελατειακή παρέμβαση, την κομματική σκοπιμότητα ή το προσωπικό πολιτικό όφελος των εκάστοτε επιχώριων κυβερνητικών παραγόντων.Ακόμη και εάν δεν είναι ακριβώς έτσι δυστυχώς δεν μπορεί να πείσει για το τυχόν δίκιο του.



Συνεπώς έχουν όχι απλώς δικαίωμα αλλά και δίκιο οι κάτοικοι της Καρύστου (αλλά και οι Βορειοευβοιώτες επίσης) όταν διαμαρτύρονται για το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Όταν ποτέ δεν εξηγήθηκαν με καθαρό λόγο οι στόχοι της αναδιάρθρωσης  των φορολογικών υπηρεσιών, όταν δεν πείστηκαν γιατί δεν μπόρεσε το Υπουργείο Οικονομικών να τους πείσει ότι ως φορολογούμενοι πολίτες θα εξυπηρετηθούν έτσι και αλλιώς χωρίς δικό τους κόστος, όταν οι Κυβερνητικοί Παράγοντες στους οποίους προσέβλεπαν απολαμβάνουν τον δημόσιο έπαινο άλλων «νικητών», όταν νιώθουν ότι αυτοί είναι παραπεταμένοι στον Καβοντόρο, γιατί έτσι τους αντιμετωπίζει το Κράτος, όχι μόνο έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται δυναμικά αλλά και να απαιτούν την άμεση δικαίωσή τους. Αγωνίζονται δικαίως ενάντια σε μία Πολιτεία που δεν τους αξίζει και δικαιούνται την συμπαράσταση όλων όσων απαιτούμε σοβαρό, δίκαιο και ειλικρινές Κράτος.

http://dimitris-katsoulis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου