Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Σοφία Μούτσου: Ενυπογράφως, Απάντηση στο δήμο Καρύστου

Αγαπητέ Δήμε Καρύστου,
Αναγκάζομαι να προσφωνήσω τον Δήμο αφού η ανακοίνωση που με αφορά με ημερομηνία 27/9/2012 είναι ανυπόγραφη.
Κάτω από την πίεση των μεγάλων προβλημάτων που παραμένουν άλυτα και της δυσαρέσκειας των δημοτών για όσα δεν γίνονται, ο «Δήμος» δηλαδή προφανώς η δημοτική αρχή Καρύστου προσπαθεί σήμερα να γυρίσει «τη μπάλα» πάλι στην πρώην δημοτική αρχή Στυρέων.
Και ενώ μέχρι σήμερα επί 7 μήνες η δημοτική αρχή δεν απαντά, όπως ώφειλε, την από 17/2/12 επιστολή μου (Α.Π. 2267) προς τον δήμαρχο Καρύστου με την οποία ζητώ αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για τις οφειλές του δήμου Στυρέων και των άλλων πρώην δήμων αλλά και για τα ποσά που εισέπραξε ο δήμος Καρύστου μετά την 1/1/2011 από οφειλόμενα στον πρώην δήμο Στυρέων (Α.Π.Ε., ΣΑΤΑ, ΔΕΗ, λοιπά έσοδα), ξαφνικά έγινε φανατική αναγνώστης του blog μου και μου ζητάει απαντήσεις σε ερωτήματα ανυπόγραφα. «Δεν θέλω να βλέπω τα μούτρα της στο δημαρχείο μου» απάντησε ο δήμαρχος όμως όταν ρωτήθηκε αν με κάλεσε ποτέ για ενημέρωση.
Ο Δήμος Καρύστου, που κατά παράβαση όλων των σχετικών εντολών των  υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει Απογραφή και Ισολογισμό Εναρξης, όντας ίσως ο μοναδικός στην Ελλάδα, και συστηματικά περιβάλλει με «νέφος» τις οικονομικές του διαδικασίες, ρωτάει «δημοσιογραφικά» εμένα, για «ξεκάρφωμα» από την πραγματική οικονομική κατάσταση του σημερινού δήμου Καρύστου και του πρώην δήμου Μαρμαρίου συνακόλουθα.
Η βασική διαφορά ανάμεσα σε μένα και στον δήμαρχο Καρύστου είναι ότι εγώ διατηρώ πλήρως ενημερωμένο αρχείο και συνεπώς μπορώ, και θα μπορώ για πολλά χρόνια να απαντώ, σε οποιοδήποτε ερώτημα, κάτι που δεν ξέρω αν μπορούν να το κάνουν όλοι.
Δεν θα έπρεπε να απαντήσω σε ανυπόγραφη ανακοίνωση. Ομως προς αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων, αναφέρω τα ακόλουθα όπως απαριθμούνται στην ανακοίνωση του δήμου Καρύστου. 

  1. Φορτωτής εκσκαφέας δήμου Στυρέων: Αγοράστηκε το 2008 και εξοφλήθηκε μέσω ΘΗΣΕΑ (80%) και ιδίων πόρων. Το τιμολόγιο ανεξόφλητου υπολοίπου δεν αφορά την προμήθεια του φορτωτή αλλά κάποιου επιπλέον εξαρτήματος που αγοράστηκε αργότερα και έμεινε οφειλόμενο. 
  2. Αγαλμα Μπούρου : Το τι είναι ή δεν είναι το άγαλμα του Μπούρου το ξέρουν καλά οι Καρυστινοί και το σχολιάζουν σύμβουλοι και δημότες. Η δημοτική αρχή κρίνεται για την επιλογή της. Οσο για τον κ. Karati Kastriot που έχει ανεξόφλητα τιμολόγια στον δήμο Στυρέων, τον «κληρονομήσαμε» από τη δημοτική αρχή του κ. Λέκα. Επί δημαρχίας Λέκα (προεκλογικά Σεπτέμβρη και Οκτώβρη του 2006) έκανε εκτεταμένες πλακοστρώσεις στο χωριό της τότε προέδρου του δημοτικού Συμβουλίου και σημερινής αντιδημάρχου Παγώνας Τζαβάρα για τις οποίες είχε πληρωθεί σημαντικά ποσά. Επειδή είχε υπόλοιπα οφειλόμενα από την δημοτική αρχή κ. Λέκα και το έργο δεν είχε τελειώσει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα του αναθέσαμε την ολοκλήρωση του έργου. Πληρώθηκε μέρος των εργασιών του και έχει υπόλοιπο οφειλόμενο.
  3. Υπόθεση εξουσιοδότησης: Η αρμόδια υπάλληλος κατέθεσε στον δήμαρχο Καρύστου τον Ιούλιο του 2012 τα σχετικά αιτιολογικά έγγραφα του 2009. Περαιτέρω διερεύνηση του θέματος μπορούσαν να κάνουν οι ορκωτοί λογιστές που ορίστηκαν αλλά ποτέ δεν έγινε αυτό, όπως και για κανένα άλλο ζήτημα δεν ερωτηθήκαμε. Το ότι δεν ερωτηθήκαμε για καμμιά υπόθεση δυσκολεύει το έργο της δημοτικής αρχής που νόμιζε στην αρχή ότι θα αγνοήσει τα πάντα και θα πληρώνει μόνο δικές της εκκρεμότητες. Οταν μου αναφέρθηκε η υπόθεση αυτή επισκέφθηκα προσωπικά την εταιρεία και είδα αντίγραφο της περίφημης «εξουσιοδότησης» χωρίς στοιχεία ταυτότητας και της περίφημης «υπογραφής» μου. Ξεχνάει όμως ο «Δήμος Καρύστου» ότι μου έστειλε με συγκεκριμένο άτομο στις 2/1/2012 φάκελλο σε εκκρεμότητα προς υπογραφή και ότι ενημέρωσα αμέσως τηλεφωνικά τον δήμαρχο όταν διαπίστωσα υπογραφές που δεν ανήκαν σε μένα; Μάλιστα μετά το τηλεφώνημα που έκανα στον Δήμαρχο επισκέφθηκα, μαζί με το άτομο αυτό,  το Αστυνομικό Τμήμα Νέου Ψυχικού όπου διαμένω και έκανα ακριβή φωτοαντίγραφα (για κάθε νόμιμη χρήση) των εγγράφων που έφεραν υποτιθέμενες «υπογραφές» μου. Τέτοιες περιπτώσεις απαντώνται αρμοδίως και όχι έτσι για «ξεκάρφωμα» στα blogs. Ας μην υποπίπτουν σε τέτοιες γκάφες όσοι θέλουν κάτι να βρουν να πουν. Επισημαίνω ότι η ταμειακή υπηρεσία του δήμου Στυρέων (όπως και του δήμου Μαρμαρίου) γινόταν μέχρι και το 2009 σε τμήμα της ΔΟΥ Καρύστου  στο οποίο υπηρετούσαν μόνο υπάλληλοι του δήμου Μαρμαρίου που «εξυπηρετούσαν» και τα Στύρα, χωρίς να έχουν καμμιά ιεραρχική ή άλλη εξάρτηση από τον δήμο Στυρέων.
  4. Οφειλές δήμου Στυρέων :  Μετά τις φοβερές ανακοινώσεις της νέας δημοτικής αρχής Καρύστου για δήθεν υπέρογκα χρέη του πρώην δήμου Στυρέων και αφού αρνήθηκε και αρνείται επίμονα να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματά μου, τελικά, η οικονομική υπηρεσία του δήμου Καρύστου παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο ως οφειλές του δήμου Στυρέων 1.000.000 ευρώ. Και εγώ παρέλαβα το 2007 από τον κ. Λέκα οφειλές 500.000 ευρώ σε απλήρωτα εντάλματα και τιμολόγια τις οποίες αποπλήρωσα από ίδιους πόρους καθώς επίσης και περίπου 800.000 σε δάνεια. Κανένα νέο δάνειο δεν συνήψα.
 
Αν ο δήμος Στυρέων δεν είχε χάσει μέσα στο 2010 με το Δ.Ν.Τ και τις μειώσεις στο ειδικό τέλος ΑΠΕ (νόμος Μπιρμπίλη) περίπου 500.000 ευρώ (τα οποία είχαν προϋπολογιστεί), θα είχε αποπληρώσει τουλάχιστον τα μισά από τα οφειλόμενα που παρέδωσε στον καλλικρατικό δήμο Καρύστου. Συνεπώς θα όφειλε ακριβώς όσα παρέλαβε ως χρέη από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Κάθε δημοτική αρχή έχει συνέχεια και τα έργα, τα οχήματα, οι μελέτες, οι προμήθειες παραμένουν σε χρήση του δήμου. Δεν τα παίρνει κανένας στο σπίτι του. Αφού λοιπόν κάθε νέα δημοτική αρχή χρησιμοποιεί τα έργα, τις μελέτες, τον εξοπλισμό, τα οχήματα, τα περιουσιακά στοιχεία που δημιούργησε η προηγούμενη δημοτική αρχή είναι λογικό και επιβεβλημένο να εξοφλήσει τα ανεξόφλητα.
Αλλά και πόσα πήρε ο νέος δήμος Καρύστου μετά την 1/1/2011 που δεν είχαν αποδοθεί στον δήμο Στυρέων  εγκαίρως (ΑΠΕ, ΣΑΤΑ, ΔΕΗ, λοιπά έσοδα και παρακρατηθέντες πόροι της αυτοδιοίκησης) δεν μας είπε ποτέ ο Δήμαρχος Καρύστου, παρότι ρώτησα εγγράφως.

Αυτά σε απάντηση των ανυπόγραφων ερωτημάτων, που σήμερα μέσα σε τόσα προβλήματα του δήμου Καρύστου θυμήθηκε κάποιος, που δεν ξέρουμε ποιος είναι, να με ρωτήσει.  

Οσο για την ελευθερία του λόγου και της κριτικής  είναι δικαιώματα αναφαίρετα σε κάθε πολίτη. Στη δική μου τη ζωή είναι όροι που δεν μπαίνουν ούτε σε αμφισβήτηση ούτε σε διαπραγμάτευση.

Ενυπογράφως

Σοφία Μούτσου
Τ. Δήμαρχος Στυρέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου