Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Και... άλλη λίστα

Τρέμουν οι εκατοντάδες Έλληνες που από το ξέσπασμα της κρίσης αγόρασαν ακίνητα στα πιο ακριβά προάστια του Λονδίνου, στην προσπάθειά τους να βγάλουν τα χρήματά τους από τη χώρα.

Η λίστα των 400 ονομάτων που αγόρασαν και πούλησαν ακίνητα στο Λονδίνου από το 2009, την οποία έχουν παραδώσει οι βρετανικές αρχές στην Αθήνα, περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους  New York Times, γνωστούς επιχειρηματίας, τραπεζίτες, εφοπλιστές και επαγγελματίες αθλητές.
Η αμερικανική εφημερίδα περιγράφει τις απελπισμένες προσπάθειες κάποιων να φυγαδεύσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, εν μέσω της κρίσης. Δεν άνοιξαν απλά λογαριασμούς στην Ελβετία, αλλά έφτασαν έως τη Σιγκαπούρη, και κάποιοι έως τη Γεωργία. Εκεί, οι κανόνες και οι έλεγχοι για κάποιον που μετακινεί μεγάλα ποσά, κατά πάσα πιθανότητα μαύρου χρήματος, είναι χαλαρότεροι.
Και ενώ η Σιγκαπούρη και η Ελβετία δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να «καταδώσουν» αυτούς τους Έλληνες καταθέτες, η βρετανική κυβέρνηση είναι πιο συνεργάσιμη.
Οι ελληνικές αρχές ήδη εξετάζουν τις αγοραπωλησίες βρετανικών ακινήτων από Έλληνες. Υπολογίζουν ότι 250 άτομα επένδυσαν περισσότερα από 100 εκατ. στερλίνες σε πανάκριβες κατοικίες του Λονδίνου το 2009 και το 2010. Η τάση εντάθηκε φέτος.
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι μεσιτικών γραφείων, η μέση τιμή την οποία πλήρωναν οι Έλληνες πελάτες τους για ένα σπίτι στο Λονδίνο κυμαινόταν στα 1,5 εκατ. στερλίνες. Υπήρχαν, βέβαια, και οι εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης -γιατροί, δικηγόροι, λογιστές- που έδιναν 300.000-500.000 στερλίνες για λιγότερο πολυτελείς κατοικίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου