Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

O ΣΕΒ "καρφώνει" το Βενιζέλο για τον κατώτατο μισθό: "Του θυμίζουμε ότι συμφώνησε κάτω απ' το τραπέζι με την Τρόϊκα τη μείωση"

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΕΒ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
Αλληλοκατηγορίες μεταξύ βιομηχάνων και Ευάγγελου Βενιζέλου εκτοξεύτηκαν χθες αναφορικά με το ποιός έχει την ευθύνη για τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%.

Να καταργηθεί ο νόμος που μειώνει κατά 22% τον κατώτατο μισθό πρότειναν χθες οι Ελληνες βιομήχανοι [1] και ταυτόχρονα, μέσω «κύκλων» έκαναν επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι εργοδότες πίεσαν την Τρόικα να μειώσει τους μισθούς !
Το ζήτημα προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, σάλο, αφού η επίθεση εναντίον του κ. Βενιζέλου εξαπολύθηκε με διαρροές δηλώσεων «κύκλων» του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τη στιγμή μάλιστα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Αργά χθες το απόγευμα η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γενηματά δήλωσε: «Το ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνο κόμμα, δεν απαντά σε κύκλους του ΣΕΒ. Απαντά μόνο σε δημόσιες τοποθετήσεις, τις οποίες η κρατική τηλεόραση έχει υποχρέωση να ζητήσει. Σε αυτή την περίπτωση, είναι προφανές, ότι το ΠΑΣΟΚ θα απαντήσει».
Νωρίτερα το μεσημέρι «κύκλοι» του ΣΕΒ σημείωσαν: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες εργοδοτικές οργανώσεις εννοούσε ο κ. Βενιζέλος, όταν μιλούσε για διγλωσσία σε σχέση με τα εργασιακά. Μπορούμε όμως, να του θυμίσουμε ότι πίσω από την πλάτη των Κοινωνικών Εταίρων συμφώνησε, την τελευταία στιγμή, ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με την τρόικα τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, κάτι που κανείς Κοινωνικός Εταίρος δεν είχε διανοηθεί».
Νωρίτερα, σε επιστολή του ΣΕΒ σε ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ ΓΣΕΒΕΕ έγιναν προτάσεις για:
  • Το ζήτημα της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν από τη διαρκώς οξυνόμενη κρίση, με έμφαση στις «ευγενείς» συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές 20% έως 100% πάνω από την ΕΓΣΣΕ 2010 και περιλαμβάνουν πολλαπλά πρόσθετα επιδόματα και παροχές.
  • Την κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους μόνιμα απασχολούμενους.
  • Την επαναφορά της παράτασης ισχύος των ΣΣΕ (θέμα «μετενέργειας») από τους 3 στους 6 μήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουμένως.
Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι υφίστανται την πίεση και τη δοκιμασία της κρίσης. Λουκέτα και απολύσεις πάνε μαζί. Σας καλούμε, λοιπόν, να σχεδιάσουμε, από κοινού και έγκαιρα, την επόμενη μέρα των εργασιακών σχέσεων μακριά από προεκλογικές αντιπαραθέσεις και κομματικές ρητορικές, στη βάση των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων.
Ο ΣΕΒ έστειλε επιστολή και προς τον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη, ενημερώνοντάς τον για τις προτάσεις προς τους κοινωνικούς εταίρους.
«Το ζήτημα της προστασίας των εργασιακών σχέσεων, το έθεσε το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πριν από τρεις ημέρες ... είναι σημαντικό που ήδη ανταποκρίνονται σε αυτή την πρωτοβουλία εργοδοτικές οργανώσεις» δήλωσε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννημάτα και κατέληξε: «Χαιρόμαστε που και άλλες πολιτικές δυνάμεις ακολουθούν το δρόμο που ανοίξαμε».
πηγή www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου