Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Κυβέρνηση ...«εξυπηρετήσεων»

Αυτό που συμβαίνει με την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, αυτό που γίνεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο εδώ και κάμποσες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες, δεν έχει προηγούμενο και σε κάθε περίπτωση προκαλεί την κοινή γνώμη.
Κάθε υπουργός ή υφυπουργός, αναλόγως των … εξυπηρετήσεων που θέλει να περάσει και να προλάβει εν όψει των εκλογών, φέρνει και από μερικές δεκάδες τροπολογίες, ρυθμίσεις και αλλαγές! Με συνέπεια η Βουλή, με υπεύθυνους την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου και κάποιους υπουργούς που συνηθίζουν να «τακτοποιούν» αιτήματα και απαιτήσεις, να έχει γίνει μια τεράστια «φάμπρικα» τροπολογιών.
Τροπολογίες
Εκατοντάδες τροπολογίες επί … ρυθμίσεων έχουν έρθει σε νομοσχέδια άσχετα ή σχετικά! Με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες, όπου πάνω από 50-60 τροπολογίες «μπήκαν από την πίσω πόρτα» μέσα σε μόλις μία ημέρα, σε νομοσχέδια που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να εξετασθούν ενδελεχώς, αλλά προωθούνται στα γρήγορα με προφανή σκοπό να περάσουν στα … μουλωχτά! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές οι τροπολογίες που έρχονται στα ξαφνικά είναι άσχετες με το αντικείμενο του αρχικού νομοσχεδίου! Προφανώς οι «εμπνευστές» αυτών των ρυθμίσεων θέλουν να τις περάσουν στα μουλωχτά, εν κρυπτώ, για να μη γίνει αντιληπτό, όσο αυτό είναι δυνατόν, ότι σπεύδουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Γαϊτανάκι τροπολογιών έχουν στήσει διάφορα υπουργεία, όπως το Περιβάλλοντος, το Υποδομών, το Οικονομικών, το Εργασίας κ.λπ., με βασικούς βέβαια σε αυτό το μπαράζ τροπολογιών τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Σηφουνάκη, που πρωτοστάτησαν στην «τακτοποίηση» πάσης φύσεως επιχειρηματικών αιτημάτων. Αλλά αυτό που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ξεπερνάει κάθε προηγούμενο! Και αναδεικνύουμε εκ νέου το φαινόμενο, καθώς μέχρι την προκήρυξη των εκλογών προφανώς και θα έρθουν και νέα νομοσχέδια στη Βουλή, με ορατό τον κίνδυνο κάθε υπουργός να σπεύσει να περάσει τις «εξυπηρετήσεις» του προς συγκεκριμένες επιχειρηματικές κάστες, προς υποψηφίους μνηστήρες ή επενδυτές της δημόσιας περιουσίας, προς τοπικά συμφέροντα.
Γιατί αντί οι υπουργοί ή οι βουλευτές που πρωτοστατούν σε αυτό το μπαράζ τροπολογιών να είναι προσεκτικοί την ώρα που ελληνικός λαός δοκιμάζεται και η κοινωνία βυθίζεται στην εξαθλίωση σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την περίοδο μέχρι τις εκλογές για να εντάξουν σε νομοσχέδια τροπολογίες προκειμένου να ικανοποιήσουν συμφέροντα υποστηρικτών, επιχειρηματιών ή ψηφοφόρων.  Προκειμένου να τακτοποιήσουν τις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων, των Αράβων του Κατάρ που θέλουν το Ελληνικό ή άλλα «φιλέτα» του κράτους, να εξυπηρετήσουν και όσους έχουν χτίσει αυθαίρετα στα δάση, όσους έχουν γεμίσει τα νησιά μας με αυθαίρετα και, όσους επιθυμούν αλλαγές στις χρήσεις γης και αυξήσεις στους συντελεστές δόμησης, σε όσους θέλουν ευνοϊκές ρυθμίσεις σε φορολογικά ή εργασιακά θέματα, να εξυπηρετήσουν συντεχνίες ή επιχειρηματικά συμφέροντα κ.λπ. Και βέβαια να τακτοποιήσουν και … τα του οίκου τους, μέσω των ρυθμίσεων για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων.
Συνυπεύθυνος ο Παπαδήμος
Αυτά γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου και δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι πολλές φορές η Νέα Δημοκρατία, βουλευτές από άλλα τα άλλα κόμματα, αλλά ακόμα και μέσα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχουν αντιδράσει έντονα στο μπαράζ εξυπηρετήσεων που προωθούν υπουργοί και βουλευτές. Οφείλει δε ο κ. Παπαδήμος, που είναι ένας πρωθυπουργός συνυπεύθυνος για αυτή την κατάσταση, να «τραβήξει τα λουριά» και να μην είναι ανεκτικός με αυτές τις διεργασίες. Γιατί δεν είναι άμοιρος ευθυνών για αυτό το πελατειακό κράτος που ακόμα ζει και βασιλεύει, ενώ πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι είναι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και συγκεκριμένη δουλειά να πράξει. Δεν μπορεί από την μια πλευρά να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα χαράτσια, για νέες επιβαρύνσεις στους πολίτες και από την άλλη να αφήνει τους υπουργούς να στήνουν χορό τροπολογιών! Κανονικά, μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση πρέπει να ελέγξει όλες αυτές τις τροπολογίες  που «πέρασαν» κάποιοι στα μουλωχτά και όπου βρει ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες να τις ακυρώσει.
AXIAPLUS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου