Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Σέρρες

Συσκέψεις μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις προανήγγειλαν ομάδες αγροτών σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Σέρρες. 
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, κλιμάκιο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΑΣΝΛ και Διοικητικών Συμβουλίων Αγροτικών Συλλόγων της Επαρχίας Φαρσάλων περιοδεύουν σε χωριά της Θεσσαλίας στα πλαίσια ενημέρωσης για το συλλαλητήριο με αγροτικά μηχανήματα που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιανουαρίου στα Φάρσαλα.

Επίσης σύσκεψη αγροκτηνοτρόφων από όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση), θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 22 Ιανουαρίου, 11:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας. Στην συνάντηση αυτή, θα συζητηθούν τα οξυμένα προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων της Πελοποννήσου και θα επιλύσουν οργανωτικά ζητήματα για το συλλαλητήριο που ετοιμάζουν στις 28 Ιανουαρίου, στην πλατεία Αγίου Πέτρου στο Άργος.

Θεσσαλία

Όσον αφορά στην Θεσσαλία κλιμάκιο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΑΣΝΛ και Διοικητικών Συμβουλίων Αγροτικών Συλλόγων της Επαρχίας Φαρσάλων περιοδεύουν σε χωριά της Θεσσαλίας στα πλαίσια ενημέρωσης για το συλλαλητήριο με αγροτικά μηχανήματα που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιανουαρίου στα Φάρσαλα. Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου θα περιοδεύσουν σε Βαμβακού στις 6.30μμ, Ζωοδόχο Πηγή στις 7.30μμ, και Κρήνη στις 8μμ. Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου σε Βασιλί, Ευίδριο, Κατωχώρι, Σταυρός. Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου στην Αγιά, στο ΣΤΕΚΙ, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της Επαρχίας στην οποία θα συζητηθούν τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και θα αποφασιστεί η μορφή αγωνιστικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους. Επίσης, την Παρασκευή ροδακινοπαραγωγοί και αχλαδοπαραγωγοί απο την περιοχή Τυρνάβου θα πάρουν μέρος σε σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών που πραγματοποιείται στο Ριζό Πέλλας στις 6μμ.

Σέρρες

Στους δρόμους αναμένεται να βγουν και οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών, τι επόμενες ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για τους ελέγχους του ΕΛΓΑ, για τις αυστηρές διατάξεις που έχουν εκδοθεί για την καλλιέργεια του καλαμποκιού, καθώς και την παύση του «κόκκινου πετρελαίου» (αγροτικό πετρέλαιο), καθώς αναγκάζονται τα τελευταία τρία χρόνια να χρησιμοποιούν, για τα αγροτικά τους μηχανήματα, πετρέλαιο κίνησης. Στο μεταξύ στάση αναμονής τηρούν, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) και η Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων (ΟΔΑΣ), οι οποίες δεν θα συμμετέχουν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, στον χορό των κινητοποιήσεων που άνοιξαν οι Αδέσμευτοι Αγροτικοί Σύλλογοι, μετά από συνάντηση που είχαν τα δυο προεδρεία.  Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΑΣ, Κώστας Ξενιτίδης, αυτό που περιμένουν είναι να δουν κατά πόσο οι δεσμεύσεις υλοποιούνται, δίνοντας πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση.
Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών δηλώνουν πως δεν θα συμμετάσχουν στις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων του νομού, Δημήτρη Τσιτσιλίδη, «οι προτάσεις των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων δεν τους ακουμπούν καθόλου».
«Δεν έχουμε κοινά ζητήματα με τους Αδέσμευτους, ούτε αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το καλαμπόκι, ενώ είμαστε οι βασικοί καλλιεργητές. Αυτά που κάνουνε οι αγρότες είναι «κουτουρού», ένα επικοινωνιακό τρικ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτσιλίδης. Εξάλλου, οι Αδέσμευτοι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού, πραγματοποιούν μία σειρά συσκέψεων ώστε να συναποφασίσουν το χρόνο των κινητοποιήσεών τους, ενώ ο τρόπος θα είναι ο ίδιος, αφού όλοι συγκλίνουν στην άποψη να κλείσουν τους κεντρικούς οδικούς άξονες και τα σύνορα με τη Βουλγαρία στον Προμαχώνα.

Αργος: Συγκέντρωση εσπεριδοκαλλιεργητών

Τέλος να σημειωθεί ότι συγκέντρωση εσπεριδοκαλλιεργητών με τη συμμετοχή τεσσάρων οργανώσεων ομάδων παραγωγών της Αργολίδας, θα πραγματοποιηθεί στις 11 αύριο, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, το πρωί, στο χώρο της κοινοπραξίας ΚΑΣΟΑ «Αργολική γη». Οι εσπεριδοκαλλιεργητές της Αργολίδας διαμαρτύρονται για την άσχημη πορεία του προϊόντος, που μένει αδιάθετο στα δένδρα, αφού η τιμή του πορτοκαλιού είναι στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου