Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

«Λεφτά» -τώρα- «υπάρχουν»

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τον δυναμισμό που παρουσιάζουν τα έσοδα τόσο τον Μάιο όσο και τον Απρίλιο «ανάβουν το πράσινο φως» προκειμένου η χώρα μας να λάβει τη νέα δόση του δανείου τον Σεπτέμβριο. Αλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωσταντίνου, διαβεβαίωσε ότι η δεύτερη δόση του δανείου είναι εξασφαλισμένη. Βέβαια στο πεντάμηνο τα έσοδα συνεχίζουν να κινούνται κάτω από τον πήχυ που έχει θέσει για φέτος η κυβέρνηση (11,7%), ωστόσο η υστέρηση αυτή αντισταθμίζεται από τη δραματική περικοπή των δαπανών με αποτέλεσμα το έλλειμμα να κινείται εντός του πλαισίου που έχει δεσμευτεί η χώρα έναντι της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οπως φαίνεται από τα ταμειακά στοιχεία που παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε στα 9,5 δισ. ευρώ από από 14,6 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Στο πρώτο πεντάμηνο του 2010 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,5% (από 18,3 σε 19,8 δισ. ευρώ). Ωστόσο τον Μάιο στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν 4,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα έσοδα τον μήνα αυτό να καταγράφουν αύξηση κατά 20,6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Ακόμη υψηλότερο ρυθμό αύξησης κατά 30% εμφάνισαν τα έσοδα τον Απρίλιο ενσωματώνοντας την αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

13,7% η μείωση δαπανών
Στο σκέλος των δαπανών το πεντάμηνο έκλεισε με μείωση της τάξεως του 13,7%, (από 29,3 δισ. ευρώ πέρσι 25,2 δισ. ευρώ φέτος), ξεπερνώντας έτσι τον ετήσιο στόχο (-4,8%) που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό.
* Το πάγωμα των Δημοσίων Επενδύσεων μπορεί να κοστίζει στην ανάπτυξη, συνέβαλε όμως στη μείωση του ελλείμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το έλλειμμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκε σε 2,8 δισ. ευρώ από 4 δισ. ευρώ πέρσι.
Για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους το Δημόσιο κατέβαλε στο πεντάμηνο τόκους 5,4 δισ. ευρώ, οι οποίοι ήταν λιγότεροι κατά 11,7% σε σύγκριση με πέρσι. Από το ποσό αυτό τα 4,7 δισ. ευρώ αφορούσαν τόκους ομολόγων, τα 129 εκατ. ευρώ έντοκα γραμμάτια και τα 557 εκατ. ευρώ ειδικές εκδόσεις ομολόγων. Χωρίς τους τόκους, το πρωτογενές έλλειμμα εμφανίζει εντυπωσιακή μείωση κατά 119%, στα 3,9 δισ. ευρώ από 8,5 δισ. ευρώ πέρσι.
Ωστόσο η χώρα θα πρέπει ακόμη να διανύσει δρόμο μακρύ μέχρι το αποτέλεσμα αυτό να μετατραπεί σταδιακά σε πλεόνασμα. Η δέσμευση αυτή που έχει αναλάβει η χώρα κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του Δημοσίου Χρέους. 
πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου