Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

Τα «δώρα» του Πούτιν στον Τσίπρα

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Μόσχα στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την Τετάρτη, καθώς το Κρεμλίνο ελπίζει σε επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, και ενώ την ίδια ώρα το ραντεβού Τσίπρα-Πούτιν αντιμετωπίζεται από επιφυλακτικά έως επικριτικά από διάφορους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, ο Ρώσος πρόεδρος ετοιμάζει «δώρα» για την ελληνική οικονομία, τα οποία θα προσφέρει στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Το σημαντικότερο από αυτά είναι η άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει με τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Στη συνέχεια, 20 ελληνικές εταιρείες θα ελεγχθούν από τις ρωσικές αρχές. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με το Mega, θέλει τη δημιουργία μεικτών, ελληνορωσικών, εταιρειών επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων.
Επιπλέον όμως, ως ένα ακόμη «δώρο» που φέρεται να θέλει να κάνει το Κρεμλίνο στην ελληνική οικονομία είναι το χάρισμα των προστίμων για τη χαμηλή κατανάλωση φυσικού αερίου από την Ελλάδα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τα φαινόμενα θα ζητήσει από την Gazprom προκειμένου να χαριστούν τα πρόστιμα προς την Ελλάδα, για τη μειωμένη κατανάλωση έως 40% την περασμένη χρονιά. 
Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών αναμένεται να τεθεί και η προοπτική διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου από τη Βόρεια Ελλάδα για την τροφοδοσία της Ευρώπης, με την επέκταση του αγωγού Turkish Stream μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και την παράκαμψη της Βουλγαρίας. Θα συζητηθεί επίσης και το ενδεχόμενο συμμετοχής ρωσικών εταιρείων στους διαγωνισμούς υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη, θέμα που άνοιξε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου