Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Der Spiegel: Η καταστροφή αναβάλλεται προς το παρόν, αλλά το δράμα συνεχίζεται – Πιθανή η έναρξη της διάλυσης της νομισματικής ένωσης

Στις αλλαγές που έχουν επέλθει στο περιβάλλον της Ευρωζώνης και δυσχεραίνουν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, αναφέρεται δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel». Το άρθρο που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού φέρει τον τίτλο: «Έτσι, το παιχνίδι δεν λειτουργεί» και κάνει εκτενή αναφορά στην θεωρία των παιγνίων, στην οποία όπως αναφέρει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι ειδήμων, αλλά και σε όλα όσα έχουν αλλάξει στην ζώνη του ευρώ και καθιστούν το υπάρχον πλαίσιο δυσλειτουργικό.


«Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είναι ένας επιδέξιος θεωρητικός της θεωρίας των παιγνίων- θα πρέπει να γνωρίζει πώς να κινηθεί στις διαπραγματεύσεις. Το πρόβλημα: το παιχνίδι στην Ευρώπη δεν λειτουργεί, χρειάζεται νέους κανόνες», σημειώνεται στο άρθρο που συνεχίζει ως εξής: «Η καταστροφή αναβάλλεται προς το παρόν, αλλά το δράμα συνεχίζεται . Μετά από μια σειρά κρίσιμων συναντήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τον τρόπο που θα κρατήσει τη χώρα στη ζώνη του ευρώ (…)Πιθανότατα να είναι η έναρξη της διάλυσης της νομισματικής ένωσης . Όχι άμεσα , αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση».

Το υπάρχον σύστημα είναι επισφαλές, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού: «Η ελληνική κρίση δείχνει πόσο εύθραυστος είναι ο σχεδιασμός της νομισματικής ένωσης. Χρόνια οικονομικών προβλημάτων σε ένα κράτος -μέλος μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις . Σήμερα είναι στην Ελλάδα, ίσως το φθινόπωρο στην Ισπανία, τον επόμενο χρόνο μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα η Γαλλία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου