Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ «ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ»



Την Πέμπτη 13 Νοέμβρη η κυβέρνηση έστειλε στη Χαλκίδα τον υφυπουργό εργασίας Κεγκέρογλου για να «διαφημίσει» την πιλοτική εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» στο Δήμο της Χαλκίδας. Η διθυραμβική παρουσίαση της κυβέρνησης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελεί πρόκληση, ευθεία κοροϊδία στα μούτρα των εργαζόμενων και των ανέργων.

Αυτοί που έχουν τσακίσει συλλογικές συμβάσεις, που έχουν νομοθετήσει τους αθλίους μισθούς των 586 και 511 ευρώ μεικτά, που έχουν φέρει τα πάνω-κάτω στις εργασιακές σχέσεις κάνοντας την πλήρη και σταθερή εργασία εξαίρεση, που έχουν φέρει πληθώρα κακοπληρωμένων προγραμμάτων απασχόλησης και την ίδια στιγμή τσακίζουν επιδόματα και παροχές προστασίας της εργατικής λαϊκής οικογένειας, έχουν το θράσος να αποκαλούν τα ψίχουλα που δίνουν με ασφυχτικούς όρους και προϋποθέσεις, ως τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση.
Έχουν θράσος γιατί είναι αυτοί που υπηρετούν σα «θεό» την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλιακών ομίλων, την «ανταγωνιστικότητα». Τους ενημερώνουμε λοιπόν, πως το κυνήγι του κέρδους και η «ανταγωνιστικότητα» μόνο τα τελευταία 3 χρόνια έχουν κλείσει ή σταματήσει την παραγωγική διαδικασία σε 6 μεγάλες βιομηχανίες της Χαλκίδας (ΣΕΛΜΑΝ, ΝΕΟΣΕΤ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ, ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, Σωληνουργεία πρώην ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ, ΒΕΤ), σε 2 μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ (ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ΓΑΛΗΝΟΣ), σε δεκάδες άλλες μικρότερες επιχειρήσεις και καταστήματα. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων (πχ Plexaco) στην οποία δούλευαν πολλοί εργαζόμενοι από τη Χαλκίδα. Στο κυνήγι του κέρδους και την «ανταγωνιστικότητα», στους νόμους που έχουν ψηφίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις  οφείλεται το γεγονός ότι εκατοντάδες από αυτούς που απολύθηκαν δεν έχουν πάρει αποζημίωση (πχ ΣΕΛΜΑΝ), άλλοι βρίσκονται σε ομηρία παραμένοντας πάνω από 2 χρόνια απλήρωτοι (πχ πρώην Τσαούσογλου, INTERKEM, Plexaco). Αν σε αυτούς προστεθούν και οι εκατοντάδες νέοι που τελειώνουν το σχολείο ή τις σπουδές τους και δε βρίσκουν δουλειά, άλλοι που δουλεύουν αλλά μένουν για πολλούς μήνες απλήρωτοι, γίνεται κατανοητό ότι μιλάμε για έναν όγκο χιλιάδων οικογενειών που χτυπιούνται με βάρβαρο τρόπο και ζούνε με τον πιο οξυμένο τρόπο τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
Αυτές τις οικογένειες προσπαθεί η κυβέρνηση να κοροϊδέψει γιατί, αφού τους διέλυσε τις ζωές, τούς πετάει τώρα ένα ξεροκόμματο.
Είναι κοροϊδία, γιατί ακόμα και να πάρουν το επίδομα όσοι το δικαιούνται (μετά από «φιλτράρισμα») αυτό δεν αρκεί:
-       Γιατί την ίδια στιγμή μειώνουν τα κονδύλια για την ανεργία, καταργούν ένας προς ένα μία σειρά επιδόματα που ενίσχυαν το ρημαγμένο λαϊκό εισόδημα, θερίζουν συνεχώς τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ.
-       Γιατί επιβάλουν οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς και δραματική συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος.
-       Γιατί επιβάλουν νομοθετικά το βασικό μισθό για part time εργασία στα 215€
-       Γιατί 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας έχει περίπου ο ένας στους δέκα ανέργους. Το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων που παίρνει επίσης ένα μικρό τμήμα αυτών είναι 200 ευρώ, ενώ παράλληλα κυκλοφορούν δεκάδες προγράμματα απασχόλησης με μισθούς των 300 ευρώ.
-       Γιατί επειδή φτιάξαμε ένα σπίτι μας χαρατσώνουν με τον ΕΝΦΙΑ καθώς και με δεκάδες άλλους φόρους, ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, δημοτικά τέλη κλπ.
-       Γιατί ακριβοπληρώνουμε για κακής ποιότητας Υγεία και φάρμακα, σε ένα Νοσοκομείο που οι πολιτικές τους διέλυσαν τόσο αυτό όσο και το προσωπικό του. Γιατί χιλιάδες από εμάς είμαστε ανασφάλιστοι.
-       Γιατί τα παιδιά μας δε «χώρεσαν» στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
-       Γιατί η μετακίνηση των παιδιών μας από και προς το σχολείο είναι πανάκριβη. 30€ το μήνα θέλει περίπου ένα παιδί για να μετακινηθεί καθημερινά στο σχολείο εντός της Χαλκίδας, ενώ για το απογευματινό φροντιστήριο (στο οποίο οι πολιτικές τους μας έσπρωξαν αφού διέλυσαν τη δημόσια δωρεάν παιδεία και έκαναν το σχολείο εξεταστικό κέντρο) το κόστος είναι διπλάσιο γιατί δεν ισχύει η μαθητική κάρτα. Και το κόστος αυτό ανεβαίνει αν μιλήσουμε για τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες της Χαλκίδας (Ληλάντιο, Αυλίδα, Αρτάκη, Ανθηδόνα)
-       Γιατί ακόμα και 0,50€/λίτρο να πάει το πετρέλαιο θέρμανσης, δεν έχουμε ούτε αυτά για να ζεσταθούμε.
-       Γιατί χρειάζεται να πληρώσουμε για να ασχοληθούν τα παιδιά μας με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ακόμα και στις Δημοτικές σχολές και συλλόγους.
Την ιδία στιγμή που κάνουν όλα αυτά, αναφέρονται ως παρατηρητές και αφ’ υψηλού στα όρια επιβίωσης και αξιοπρέπειας. Για την κυβέρνηση το όριο φτώχειας είναι τα 200 ευρώ το μήνα δηλαδή 6,5 ευρώ τη μέρα ώστε κάποιος να έχει τη δυνατότητα να φάει, να ζεσταθεί, να ντυθεί, να έχει ρεύμα και νερό, σπίτι για να μένει, παιδεία και υγεία.
Για αυτό, η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση δεν είναι το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» αλλά όταν θα στείλουμε στην ανεργία όλους αυτούς που σήμερα μας ρημάζουν, μας θέλουν ζητιάνους στην ίδια μας τη ζωή. Το εκμεταλλευτικό σύστημα που από τη μια σπρώχνει την εργατική λαϊκή οικογένεια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και από την άλλη δήθεν κόπτεται για την αξιοπρέπεια της, πρέπει να γκρεμιστεί συθέμελα.
Οι «μεταρρυθμίσεις» τους είναι ξεκάθαρη ομολογία πως το σύστημα που υπηρετούν έχει αδυναμία να εξασφαλίσει πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, ουσιαστική προστασία στους ανέργους. Το ομολόγησαν και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο όλες οι παρατάξεις που υπηρετούν το «μονόδρομο» της ΕΕ, όταν η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ κατέθεσε πλαίσιο αιτημάτων για την ανακούφιση των ανέργων: Χαρακτήρισαν τα αιτήματα «μαξιμαλιστικά», και δήλωσαν «αδυναμία» να ικανοποιήσουν έστω και τα στοιχειώδη υποστηρίζοντας ότι «είναι μεγάλο το κόστος». Για αυτούς είναι «μαξιμαλιστικές» και «μεγάλο κόστος» οι ανάγκες μας.
Για αυτό λοιπόν κανένας εργαζόμενος και άνεργος δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα, με τους ανταγωνισμούς ελεημοσύνης που κάνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Κανένας να μη νομιμοποιήσει στη συνείδησή του ότι από εδώ και πέρα θα ζούμε έτσι.
Δεν είμαστε «ωφελούμενοι» προγραμμάτων - Είμαστε αυτοί που οι πολιτικές υπέρ των μονοπωλίων μας έσπρωξαν στη φτώχεια και την ανέχεια.
Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα!
Εμείς παράγουμε τον πλούτο και διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει!
Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τις συνταξιουχικές οργανώσεις, τους άνεργους, τους απλήρωτους και απολυμένους να δώσουμε δυναμική απάντηση σε όσους μας κοροϊδεύουν και σχεδιάζουν να ζήσουμε με τα ψίχουλα. Στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 27 Νοέμβρη να νεκρώσουν τα πάντα, να «βουλιάξει» η Πλατεία Αγοράς!
Να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή! 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου