Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΓΙΑ ''ΟΣΜΗ .....'' ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟ ΤΕΕ...''KONTΑ ΤΑ 3 ΔΙΣ. Η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ 6.200 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ''...

 Στα 2,95 δισ. ευρώ υπολογίζει την ονομαστική αξία των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού- εφόσον το τίμημα από τον επενδυτή ...
δοθεί σε δόσεις σε βάθος 15ετίας- η οικονομικοτεχνική μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αξία η οποία απέχει μακράν, κατά 228%, από την προσφορά των 915 εκατ. ευρώ που προσέφερε ο ένας και μοναδικός διεκδικητής, το σχήμα του ομίλου της Lamda Development.
Aυτό υποστήριξε η διοίκηση του ΤΕΕ τονίζοντας μάλιστα ότι η εν λόγω εκτίμηση για το μεγαλύτερο ‘’φιλέτο’’ της Αθήνας είναι συντηρητική, αν λήφθεί υπόψη ότι «εκ των υστέρων δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή για τη δημιουργία καζίνο, γεγονός το οποίο ανεβάζει περαιτέρω το τίμημα».

Τα 2,95 δισ. ευρώ υπολογίστηκαν με βάση τη δόμηση που προβλέπει η μελέτη, η οποία είχε εκπονηθεί από την Ελληνικό Α.Ε. επί προεδρίας του καθηγητή Σπ. Πολλάλη, ενώ αν το τίμημα δινόταν τοις μετρητοίς σήμερα το αντίστοιχο νούμερο, σύμφωνα πάντα με το ΤΕΕ, θα έπρεπε να φθάσει το 1,86 δισ. ευρώ.  Σημειώνεται εδώ ότι το ΤΕΕ τοποθετεί το κόστος των υποδομών εντός της έκτασης στα πέριξ των 350 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που η Lamda ανεβάζει το αντίστοιχο νούμερο (για οδικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση, ύδρευση, αφαίρεση των πρώην αεροδιαδρόμων κ.τ.λ.) στο 1,2 δισ. ευρώ.

«Το ΤΕΕ θεωρεί ότι κάθε αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας οφείλει να μην αφήνει οποιαδήποτε οσμή ‘’ξεπουλήματος’’ και γι’ αυτό και σε ένα μοναδικό project όπως αυτό του Ελληνικού θα πρέπει να υπάρχει εμπεριστατωμένη εκτίμηση της αξίας του, ενημερωμένη κοινωνία, διαφανείς διαδικασίες κι επιπλέον το έργο να εντάσσεται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό και να υπηρετεί τις αρχές του δημοσίου συμφέροντος, της αειφορίας και της αναπτυξιακής πορείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χ. Σπίρτζης. «Πρέπει να υπάρχει ήπια αξιοποίηση της έκτασης σε  άλλη κατεύθυνση- όχι να δημιουργήσουμε μία νέα πόλη μέσα στην Αθήνα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου