Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Οι ΑΓΓΛΟΙ Λεηλάτησαν τον ΤΑΦΟ της Αμφίπολης το 1916; – Χρυσά κοσμήματα του Τάφου εκτίθενται στο Λονδίνο

5
Φωτογραφίες που προέκυψαν απεικονίζουν στρατιώτες από σύνταγμα του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, να κρατούν με υπερηφάνεια κρανία που βρέθηκαν γύρω από τον τάφο της Αμφίπολης στην Ελλάδα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν μπορεί να έχουν λεηλατήσει τον τάφο σχεδόν πριν από έναν αιώνα.

Το Σύνταγμα Shropshire του Ελαφρού Πεζικού του Βασιλιά (KSLI), ένα σύνταγμα του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου σχηματίστηκε το 1881, εστάλη στην Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα το 1915 κατόπιν αιτήματος του Έλληνα Πρωθυπουργού και πέρασε σχεδόν τρία χρόνια πολεμώντας τους Βούλγαρους στη Μακεδονία. Τον περισσότερο καιρό, είχε βάση στο μέτωπο του Στρυμόνα μεταξύ της λίμνης Δοϊράνης και της Αμφίπολης, όπου κατασκεύασε χαρακώματα και μονόξυλα και πολέμησε σε πολλές διαμάχες. Ωστόσο, φαίνεται ότι το τάγμα έκανε περισσότερα από το να πολεμάει απλώς, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που έχουν προκύψει, περιέχουν αποδείξεις από τους στρατιώτες να εισέρχονται στον περίφημο τάφο στην Αμφίπολη, καθώς και να επιδεικνύουν περήφανα ανθρώπινα υπολείμματα που βρέθηκαν στην περιοχή. 5
Είναι ήδη γνωστό ότι το θεαματικό Λιοντάρι της Αμφίπολης, σύμφωνα με το aoratagegonota.blogspot.gr,ένα 5,3 μέτρων ψηλό μαρμάρινο άγαλμα που κάποτε βρισκόταν στην κορυφή του γίγαντιου τάφο της Αμφίπολης, βρέθηκε από Άγγλους στρατιώτες που έχτιζαν οχυρώσεις στη γέφυρα της Αμφίπολης το 1916. Οι Άγγλοι προσπάθησαν να περάσουν λαθραία τα μαρμάρινα μέρη στην Αγγλία, αλλά οι προσπάθειές τους ανατράπηκαν όταν οι Βούλγαροι που μόλις είχαν καταλάβει το Παγγαίο τους επιτέθηκαν.
15
Ο αρχαιολόγος Φώτης Πέτσας, του οποίου η εργασία για την ιστορία του Λέοντα της Αμφίπολης δημοσιεύθηκε το 1976 στην εφημερίδα «Πρόοδος», που κυκλοφόρησε στις Σέρρες, έγραψε:

“Κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού Πολέμου το 1913, Έλληνες στρατιώτες βρήκαν τα θεμέλια του βάθρου του μνημείου, ενώ έσκαβαν χαρακώματα. Τα θεμέλια εξετάστηκαν από τον Γιώργο Οικονόμου και τον Αναστάσιο Ορλάνδο, που στη συνέχεια έγιναν καθηγητές της αρχαιολογίας. Αργότερα, το 1916, κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, Βρετανοί στρατιώτες ανακάλυψαν τα πρώτα τμήματα του μαρμάρινου λέοντος. η προσπάθειά τους να μεταφέρουν τα κομμάτια επί ενός πλοίου, απετράπησαν από μια βομβιστική επίθεση του εχθρού”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου