Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

O Σαμαράς επιχειρεί αποσταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Τσίπρας καταγγέλει “προβοκάτσια”

Στο γήπεδο Σαμαρά το νέο πολιτικό ντέρμπυ, καθώς Marfin,Σκουριές και ΕΥΠ θα οδηγήσουν τη δημόσια συζήτηση στα "δύο άκρα"

Το χαρτί της «έννομης τάξης», του «σεβασμού των θεσμών» και του «ήπιου πολιτικού κλίματος»- αρχές που πρέσβευε ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής- θα παίξει ο Αντώνης Σαμαράς από εδώ και στο εξής, μεταφέροντας την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης σε αυτό το πεδίο, που οι συγκυρίες του επιτρέπουν να το θεωρεί προνομιακό.

Και φαίνεται πως η πρόθεσή του αυτή παρασύρει τον Αλέξη Τσίπρα  μακριά από τις πρόσφατες -ατελέσφορες άλλωστε- επιλογές του να δώσει τη μάχη της αντιπαράθεσης και της πτώσης της κυβέρνησης στους δρόμους, με κινητοποιήσεις κατά της οικονομικής πολιτικής και του μνημονίου.

Η αποστροφή Σαμαρά, στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., ότι «παραβιάσεις της νομιμότητας δεν έγιναν μόνο από τη Χρυσή αυγή, έγιναν και από άλλους» άναψε τα αίματα στην Κουμουνδούρου, με αποτέλεσμα να μπει σε μια συζήτηση για τη «νομιμότητα», άβολη για πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκτός φιλοσοφίας για τις πολιτικές αντιπαραθέσεις του κόμματος.

Δύο στοιχεία θα κυριαρχήσουν στο πολιτικό σκηνικό τις επόμενες ημέρες:
-  Οι δικαστικές έρευνες τόσο για τον εμπρησμό και τα θύματα της Marfin όσο και τις βιαιοπραγίες στις Σκουριές
-  Οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για παράνομες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.
Και τα δύο ζητήματα εντάσσονται στη νέα ατζέντα Σαμαρά με βάση την οποία «ευθύνη έχουν όλοι να αποδοκιμάζουν κάθε εγκληματική πράξη». Γιατί οδηγούν τη συζήτηση στη «νομιμότητα» και στη θέση του για «καλή και κακή βία», που σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, καταδικάζουν.
Οι μεν δικαστικές έρευνες ενδέχεται να αναδείξουν στοιχεία «εμπλοκής» που θα φέρουν σε δύσκολη θέση κάποια πρόσωπα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ  – γίνεται μάλιστα λόγος και για δυο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τις πληροφορίες αυτές έχει προφανώς και η Κουμουνδούρου, που σπεύδει προκαταβολικά, μέσω ΑΥΓΗΣ, να προειδοποιήσει για «προβοκάτσια» του Μαξίμου εν εξελίξει, στη λογική των «δύο άκρων».

Με το θέμα αυτό συνδέεται και το ζήτημα των «παράνομων παρακολουθήσεων» της ΕΥΠ, που ξεκίνησε ως δήλωση Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, (ότι παρακολουθείται το τηλέφωνό του) για να διαψευστεί επίσημα από το κόμμα, μετά την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης και να επανέλθει έντονα ως γενικότερο  ζήτημα περί την ΕΥΠ.
Τι μεσολάβησε; Αν πιστέψουμε το «Πρώτο Θέμα», κάποιο «βαθύ λαρύγγι» από την ΕΥΠ ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα πως ψάχνουν «τηλεφωνικές επαφές” βουλευτών και στελεχών με τους κουκουλοφόρους στις Σκουριές, τους εμπρηστές της Marfin, πράκτορες της ΜΙΤ και το φιλοσκοπιανό «Ουράνιο Τόξο». Η εφημερίδα μάλιστα “υπενθυμίζει” πως και ο Μιχαλολιάκος είναι στη φυλακή γιατί είχε τηλεφωνικές επαφές.
Έτσι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες μέρες θα “ανεβάσει” το θέμα της «προβοκάτσιας», κατηγορώντας τον κ. Σαμαρά ότι επενδύει στη θεωρία των «δύο άκρων» και πως επιχειρεί να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, μέσω ΕΥΠ. Η δε Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει να καλεί τον κ. Τσίπρα σε δηλώσεις «νομιμότητας», κατηγορώντας τον πως επενδύει στην τακτική εθνικού διχασμού.
Το πολιτικό παιχνίδι πάντως θα παίζεται μακριά από το μνημόνιο και την καυτή καθημερινότητα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου