Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Από 17 Δεκεμβρίου σε λειτουργία το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου



Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που βιώνει η κοινωνία, είναι μεγάλα και σύνθετα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να στηρίζει και να προστατεύει όλους τους πολίτες και κυρίως, αυτές τις ομάδες πολιτών που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας. Η στήριξή τους, αποτελεί μια από τις βασικές επιλογές της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής.
Με τον Δημοτικό Οργανισμό Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΔΟΠΠΑΧ να υλοποιεί -εντός των προϋποθέσεων που έχουν ορισθεί και στο μέτρο του δυνατού- αυτήν την πολιτική.

Από τη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου.
Με άμεσο στόχο, την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες να μην αισθανθούν την απουσία των στοιχειωδών για την επιβίωσή τους.   
Σκοπός του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στο πλαίσιο των διαπιστωμένων δραματικά αυξημένων κοινωνικών αναγκών, είναι η οργανωμένη και συντεταγμένη κάλυψη πρωτογενών ζητημάτων επιβίωσης οικογενειών συμπολιτών που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη.
Ήδη, οι οικογένειες που θα έχουν πρόσβαση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, σ’ αυτό το     πρώτο 12μηνο της λειτουργίας του, αριθμούν τις 358. Επελέγησαν δε, από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου (οι κοινωνικοί λειτουργοί της οποίας, αποκλειστικά, διαχειρίζονται τα ευαίσθητων κοινωνικών χαρακτηριστικών απόρρητα προσωπικά δεδομένα τους), μετά τις αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα που υπέβαλαν από την 1η έως και την 31η Οκτωβρίου, βάσει των συγκεκριμένων οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων (ανεργία, εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση, κοινωνικά προβλήματα, προβλήματα υγείας και αναπηρίες) που έχουν τεθεί.
Με τον κατάλογο ανοικτό, αφού οι αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα συνεχίζονται, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των δικαιούχων οικογενειών θα ξεπεράσει τις 500.
΄        
           Από τις 17 Δεκεμβρίου, οι δικαιούχοι των υπηρεσιών του Κοινωνικού Παντοπωλείου,
          θα καλούνται σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για να παραλάβουν δωρεάν, τα
          τρόφιμα και τα προϊόντα που (βάσει της οικογενειακής τους κατάσταση και του
          αριθμού των προστατευόμενων μελών) θα τους αναλογούν. Η παραλαβή θα γίνεται
          από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην οδό Ωρίωνος.
Στην αρχική περίοδο λειτουργίας του, το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα διαμοιράζει μη ευπαθή (δηλ. που δεν χρειάζονται ψυγείο) τρόφιμα και προϊόντα. Ειδικά την περίοδο των εορτών, πάντως, το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν θα περιοριστεί στα μη ευπαθή τρόφιμα και προϊόντα, αλλά θα προσφέρει επιπρόσθετα, κρεατικά, λαχανικά, φρούτα και γλυκίσματα.
Ενώ, μετά το πρώτο διάστημα λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στα παρεχόμενα είδη θα προστεθούν είδη πρώτης ανάγκης και για την ατομική υγιεινή, την καθαριότητα και την ένδυση (ρούχα καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση). Με μόνιμη ειδική μέριμνα για τα παιδιά των δικαιούχων οικογενειών (μετά τα φαινόμενα υποσιτισμού μαθητών), ώστε να εξασφαλίζεται το βρεφικό γάλα και το δεκατιανό τους στο σχολείο.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι υπόθεση όλων μας
Τα παρεχόμενα είδη προέρχονται κυρίως από το διαγωνισμό προμήθειας τροφίμων –ύψους 45.000 ευρώ, μέσω ΕΚΠΟΤΑ- που διενήργησε ο Δήμος, για την πρώτη περίοδο λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου εντός του 2012 αλλά και από χορηγίες επιχειρήσεων και δωρεές συμπολιτών.
Ο ίδιος ο Δήμος, θα στηρίξει με επιμονή και συνέπεια το Κοινωνικό Παντοπωλείο στην οργάνωση και λειτουργία του.
Οι χορηγίες και οι δωρεές όμως, θα αποτελέσουν ιδιαίτερα κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Η συλλογική ευαισθητοποίηση, η έμπρακτη προσφορά, η ανάπτυξη δικτύου αλληλεγγύης και ο δημιουργικός εθελοντισμός είναι η υπεύθυνη απάντηση μιας ενεργούς κοινωνίας στη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στην καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Στην προσπάθεια αυτή, καλούμαστε όλοι να γίνουμε αρωγοί και συμμέτοχοι στο μέγεθος των δυνατοτήτων μας. Είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε οι επιχειρήσεις να δείξουν τη συναίσθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οι διάφοροι φορείς να δείξουν την αξία της συλλογικής δράσης και οι ιδιώτες να δείξουν την αφύπνισή τους. Και όλοι μαζί, να αποδείξουμε ότι η αλληλεγγύη είναι το οξυγόνο που θα κρατήσει ζωντανή την κοινωνία μας, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.   
Εισφορές, τόσο σε είδη όσο και σε χρήματα, από επιχειρήσεις, εταιρείες, οργανώσεις, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και ιδιώτες, χορηγίες και άλλες εθελοντικές προσφορές προς τη διαρκή ενίσχυση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα γίνονται δεκτές από το Δήμο μετά πολλών ευχαριστιών και θα ανακοινώνονται δημόσια.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον ΔΟΠΠΑΧ, στο τηλ. 6936703625 / Δημ. Γεωργακόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου