Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Alpha Bank, Eurobank και Κατάρ. Αφού δεν πάνε Αστακό και Ελληνικό, θα το πάρουν τραπεζικά.

Σε εξαιρετικά προχωρημένες επαφές -σε βαθμό που το deal θεωρείται κλεισμένο από το μεσημέρι του Σαββάτου- βρίσκονται, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, Alpha Bank και Eurobank, με αντικείμενο τη συνένωση των δυο τραπεζών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες του euro2day.gr, θα ακολουθήσει σημαντική αύξηση κεφαλαίου, με μετρητά, στην οποία έχει ήδη πλέον συμφωνηθεί μεγάλη συμμετοχή του Κατάρ (και συγκεκριμένα του fund Qatar Investment Authority, το οποίο μέσω της Paramount Services Limited συμμετέχει στην Alpha Bank με ποσοστό κοντά στο 5%).

Τα διοικητικά συμβούλια των δυο τραπεζών, δηλαδή της Alpha Bank και της Eurobank EFG, θα συνεδριάσουν το πρωί της Δευτέρας για να επικυρώσουν το deal, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος μιας εκ των δυο τραπεζών. Οι δυο τράπεζες θα δώσουν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της ίδιας μέρας.
«Η συμφωνία θα πρέπει να θεωρείται κλεισμένη,» δήλωσε το στέλεχος, προσθέτοντας ότι το νέο σχήμα μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι μια από τις μεγαλύτερες 25 τράπεζες στην Ευρώπη.
«Το Κατάρ θα είναι ο στρατηγικός επενδυτής,» συμπλήρωσε χωρίς να διευκρινίζεται αν θα είναι κι ο μεγαλύτερος.
Ο ίδιος δεν ήθελε να αναφερθεί στο μέγεθος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αν και συνάδελφός του από την άλλη τράπεζα ανέφερε ότι το ύψος θα προσδιορισθεί αφού ληφθούν υπόψη οι συνέργειες από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων των δυο τραπεζών στο εξωτερικό όπου έχουν κοινή παρουσία, π.χ. Ρουμανία, Βουλγαρία κ.τ.λ..
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος του νέου σχήματος θα είναι ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος.
Η επιβεβαίωση της συμμετοχής του Κατάρ, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος στο νέο σχήμα, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες και το «σημείο καμπής» προκειμένου να προχωρήσει στην τελική φάση το εγχείρημα, καθώς για να έχει πραγματικό νόημα η κίνηση θα έπρεπε να διασφαλιστεί «ικανή» εισροή φρέσκου χρήματος από μεγάλους επενδυτές.
Η κυβέρνηση είναι ενήμερη και απολύτως θετική απέναντι στην εξέλιξη. Είναι δε προφανές ότι η ευόδωση του εγχειρήματος θα προκαλέσει «καραμπόλες» σε όλο το σύστημα αφού ανατρέπει συσχετισμούς και ισορροπίες ετών.
Σημειώνεται ότι ήδη από χθες το euro2day.gr είχε καταγράψει τις πρώτες πληροφορίες για τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο deal συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες, αλλά και ότι επρόκειτο να ακολουθήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά.
Τα «κλειδιά» τα οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άνοιξαν το δρόμο στις εξαιρετικά ταχύρυθμες επαφές μεταξύ της Alpha και της Eurobank ήταν τρία.
1) Η κάθετη πτώση των αποτιμήσεων το τελευταίο διάστημα, που εφόσον συνεχιζόταν θα καθιστούσε πλέον απαγορευτική τη διενέργεια των σημαντικών αυξήσεων κεφαλαίου που προβλέπεται να απαιτηθούν στο προσεχές διάστημα εξαιτίας του roll οver στα ομόλογα αλλά και της γενικότερης συγκυρίας που συνεχίζει να επηρεάζει τις προβλέψεις επί των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Ιδιαίτερη πίεση, παρότι το θέμα δεν φαίνεται να έχει κλείσει τελεσίδικα, άσκησαν όμως και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας ότι τυχόν προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει αποκλειστικά με κοινές μετοχές (κάτι που αποτελεί ερμηνεία του υπουργού σε εδάφιο του αναθεωρημένου Μνημονίου- αφού κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ρητώς), αλλά και οι δηλώσεις του ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν σύντομα επάρκεια κεφαλαίων της τάξεως του 10% (ενώ ελπίζεται ότι αυτό θα μπορούσε να αναβληθεί για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα).
2) Οι συνέργιες που μπορεί να επιτευχθούν εντός και εκτός Ελλάδος, με αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών προ προβλέψεων για τα επόμενα χρόνια. Το «λεπτό» σημείο είναι ότι οι συνέργιες αυτές «προεξοφλούνται» ως παρούσα αξία και λαμβάνονται υπ όψιν στην πρόβλεψη της μελλοντικής κεφαλαιακής επάρκειας, άρα ως ένα σημείο περιορίζουν εξ αρχής της επιπτώσεις από τις απομειώσεις ομολόγων και τις προβλέψεις που υφίστανται οι τραπεζικοί ισολογισμοί.
3) Η ανάγκη προσέλκυσης φρέσκων κεφαλαίων (σε αυτή τη συγκυρία μόνο από το εξωτερικό) προκειμένου να βελτιωθούν άμεσα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Είναι προφανές ότι ένα μεγαλύτερο σχήμα, με ισχυρότερη θέση στην εγχώρια αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και με συνέργιες που μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες αποκτά σαφώς μεγαλύτερη ελκυστικότητα για στρατηγικούς και μη επενδυτές
Κι ακόμη περισσότερο, σε μια περίοδο που αφενός επιτρέπει σημαντικές μειώσεις δαπανών, κι αφετέρου έχει ελαχιστοποιήσει τη διαμάχη των τραπεζών, για μερίδια αγοράς στα δάνεια  διότι σε άλλες περιόδους θεωρείτο δεδομενο ότι μια συνένωση μεγάλων τραπεζών θα είχε δυσμενή αποτελέσματα στα δανειακά χαρτοφυλάκια και το άθροισμα του «1+1» δεν θα ήταν «2» αλλά λιγότερο, λόγω εκροής υφιστάμενων πελατών αμφοτέρων των τραπεζών που θα έψαχναν για άλλη «δεύτερη τράπεζα» στις συναλλαγές τους.
Απολύτως θετική η κυβέρνηση

«Ενθουσιώδης» σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr είναι και η υποδοχή της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο “deal” καθώς αφορά δύο μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, αλλά και σημαντική νέα επένδυση από το εξωτερικό (το κρατικό Fund του Κατάρ), οπότε ελπίζεται ότι θα επιδράσει θετικά εντός και εκτός χρηματιστηριακής αγοράς σε μια περίοδο που το κλίμα είχε βαρύνει σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό, με επίκεντρο τις τράπεζες.
Ταυτόχρονα, εφόσον ευοδωθεί τελεσίδικα το εγχείρημα και δεν υπάρξουν νέες πολύ δυσμενείς εξελίξεις, απομακρύνει τον κίνδυνο «κρατικοποίησης» του τραπεζικού συστήματος (μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), βγάζοντας από το τραπέζι τη περίπτωση των δύο τραπεζών.
Και τέλος, μια κίνηση αυτού του είδους είναι πολύ πιθανό ότι θα αποτελέσει έναυσμα για ευρύτερες εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο και μάλιστα σύντομα.
του Γιώργου Παπανικολάου Από το Euro2Day
Δημοσιεύθηκε: 14:55 – 27/08/11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου