Σε απελπιστική κατάσταση έδειξε πως βρίσκεται το σύνολο του εμπορικού κόσμου έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας που αποτύπωσε το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω από 50 εργαζόμενους το προηγούμενο εξάμηνο.
Με βάση την έρευνα, σε κάθε μία πρόσληψη αντιστοιχούν επτά απολύσεις, ενώ η μελέτη προβλέπει 183.000 λουκέτα μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, με τα 100.000 από αυτά να έρχονται ως το τέλος της χρονιάς. Στις 88.000 θέσεις εργασίας μισθωτών που χάθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2011 αναμένεται να προστεθούν άλλες 134.000 στο δεύτερο εξάμηνο.
Οι εξελίξεις αυτές θα μεταφραστούν σε απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης τόσο εργοδοτών και αυταπασχολούμενων όσο και μισθωτών, ενώ συνολικά 373.000 επιχειρήσεις εκφράζουν αμφιβολίες για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.
Χαρακτηριστικά εμπορικές και μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την κρίση, με τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 29,1% σε μέσο όρο και το 80% τους να καταγράφει μείωση της ζήτησης.
Οι επιχειρήσεις που μείωσαν τις ώρες και μέρες εργασίας του προσωπικού τους αυξήθηκαν ενώ δύο στις δέκα επιχειρήσεις έχουν μειώσει τις αποδοχές του προσωπικού τους και πρόκειται να φτάσουν τις 3 στις 10 το επόμενο εξάμηνο.
Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων χρωστάει σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, Δημόσια Ταμεία και προμηθευτές.
Την ίδια στιγμή το παραεμπόριο συνεχίζει να απειλεί τις επιχειρήσεις ειδικά των μεγάλων αστικών κέντρων και το φαινόμενο των ακάλυπτων επιταγών παίρνει μορφή βόμβας που απειλεί να ανατινάξει τον εμπορικό κόσμο.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των εμπόρων αναμένει την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου να βαθύνει ακόμα περισσότερο την ύφεση ενώ στην έρευνα δεν αποτυπώθηκε η επίδραση της αλλαγής του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης.
Στήριξη της ΕΣΕΕ στο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ για αναστολή αύξησης του ΦΠΑ
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης δήλωσε ότι οι έμποροι στηρίζουν το αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ και θεωρεί ότι υπάρχει ακόμα ο χρόνος για να ανασταλει η εφαρμογή του μέτρου.''Θεωρούμε ότι το υπουργείο πρέπει να ζητήσει από την Τρόικα να υιοθετήσει μειώσεις και όχι αυξήσεις ΦΠΑ και οι όποιες μετατάξεις προκύψουν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, παράγοντας αναλογικά το ίδιο αποτέλεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο αποστείλαμε επιστολή στο υπουργείο υποστηρίζοντας το εν λόγω αίτημα. Για το ελληνικό εμπόριο ο πολυπόθητος δρόμος της ανάπτυξης δε θα προέλθει από τη φρενήρη αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά από την ύπαρξη ενός σαφούς σχεδίου που θα δημιουργεί ευκαιρίες και θα προσφέρει κίνητρα στους επιχειρηματίες», είπε ο Κορκίδης.
Πηγή: www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου