Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Το ν/σ για τους συνεταιρισμούς παρουσιάζει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Τα μέλη του κοινοβουλευτικού τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, συνεδριάζουν με διευρυμένη σύνθεση, θα ενημερώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, σχετικά με το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς. 
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το απόγευμα ο υπουργός πρόκειται να επισκεφθεί την Ιπποκράτους προκειμένου να συνεχίζει την ενημέρωση για το νομοσχέδιο που παρουσίασε λίγες ημέρες πριν.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Σκανδαλίδης μέσα στο 2011 θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των 6.200 συνεταιρισμών από τους οποίους η μεγάλη πλειοψηφία είναι ανενεργοί και συνεταιρισμοί σφραγίδες. Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει ριζικά, αφού είτε θα πρέπει να συγχωνευτούν είτε θα χάσουν την πρόσβασή τους στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.
Όπως υποστήριξε ο υπουργός, «θα κατατάξουμε και θα αξιολογήσουμε τους ενεργούς συνεταιρισμούς, τις σύγχρονες εταιρικές συμπράξεις και τις μεγάλες ομάδες παραγωγών στο Εθνικό Μητρώο. Θα προχωρήσουμε τη στροφή στην παραγωγή με τους ενεργούς αγρότες και τις οργανώσεις τους που έχουν προοπτική». Στα κριτήρια αξιολόγησης των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ) που θα δημιουργηθούν και θα καταγραφούν στο μητρώο, θα περιλαμβάνονται: η άμεση εκλογή των οργάνων τους με καθολική ψηφοφορία των μελών τους, να διαθέτουν ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, να έχουν οικονομική βιωσιμότητα και διαφάνεια και να κάνουν εκπαίδευση των παραγωγών μελών τους. Οι δημόσιες πολιτικές, για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς αγροτικών προϊόντων και της σταθερότητας των τιμών τους, θα δίνονται μόνο στους συνεταιρισμούς που εντάσσονται στο μητρώο, το οποίο θα ανανεώνεται κάθε έτος.
Πάντως ο υπουργός δεν θέλησε να απαντήσει στο φλέγον ζήτημα που αφορά τα χρέη των συνεταιρισμών αλλά ούτε και στο πλεονάζον προσωπικό τους. «Δεν γνωρίζω τα χρέη τους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η περιουσία των ανενεργών συνεταιρισμών που θα προχωρήσουν σε συγχώνευση θα πάει στους «ενεργούς». Βέβαια μαζί με την περιουσία είναι πιθανόν ότι θα πάνε και τα χρέη τους και το ερώτημα, που δεν απάντησε ο υπουργός, είναι γιατί ένας ενεργός και κερδοφόρος συνεταιρισμός να φορτωθεί τα χρέη ενός άλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου