Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

E.K.: Αυξάνονται οι εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία- Με τη συναίνεση της Ελλάδας

Ανεπανόρθωτο πλήγμα στους έλληνες ελαιοπαραγωγούς θα επιφέρει η αύξηση των εισαγωγών αδασμολόγητου ελαιολάδου από

την Τυνησία, που αποφάσισε το συμβούλιο υπουργών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.
Υπερψηφίστηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με τη μορφή του επείγοντος), η πρόταση της Κομισιόν για επιπλέον αδασμολόγητη ετήσια ποσόστωση 35.000 τόνων τυνησιακού ελαιολάδου για 2 έτη (φτάνοντας στις 92.000 τόνους ετησίως), ως κίνηση αλληλεγγύης προς την Τυνησία για το πλήγμα που δέχτηκε από τρομοκρατικά χτυπήματα το 2015. Οπως καταγγέλει η Λαϊκή Ενότητα, η πρόταση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την ομόφωνη έγκρισή της από το Συμβούλιο Υπουργών (Coreper-Μόνιμοι εκπρόσωποι των κρατών-μελών στην ΕΕ). Σημειώνεται ότι, ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με επιστολή του προς τους ευρωβουλευτές, στις 30.11.2015, τους καλούσε, να καταψηφίσουν την εν λόγω πρόταση, κάτι που όντως συνέβη. Τόνιζε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων:
«Στην παρούσα φάση, βρίσκονται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι συζητήσεις σχετικά με την παραχώρηση πρόσθετης αδασμολόγητης ποσόστωσης 35.000 τόνων ελαιολάδου Τυνησίας, και μάλιστα χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες για τις ροές των εισαγωγών αυτών, που απειλούν τον κλάδο και το εισόδημα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών… Επειδή στην Ελληνική Βουλή και στην ελληνική κοινωνία η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται να συναντά μεγάλες αντιδράσεις θα εκτιμούσα ιδιαίτερα, στις συζητήσεις αυτές, να λάβετε υπόψη την αναγκαιότητα προστασίας των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και να την απορρίψετε».
Προκαλείται τελικά η απορία: Η ίδια η κυβέρνηση, δια των υπουργών της και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στις Βρυξέλλες, πώς υπερασπίστηκε ουσιαστικά τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς; Οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, όπως και στο σύνολο του αγροτικού κόσμου, που, ούτως ή άλλως, πλήττεται βάναυσα από τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα θεσμών και κυβέρνησης επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής.
«Η ανησυχία των Ελλήνων παραγωγών αυξάνεται εξαιτίας αυτής της απόφασης διότι η εφαρμογή της θα πλήξει ανεπανόρθωτα την οικονομία κυρίως των νότιων ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας επισημαίνει το Επιμελητήριο Λακωνίας. Σε επιστολή προς  στους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων τονίζει: «Η εισαγωγή ελαιολάδου από κράτη εκτός ΕΕ εξαιτίας τόσο του αφορολόγητου όσο και της χαμηλότερης τιμής του προϊόντος, συνεπάγεται πτώση της τιμής του εγχώριου ελαιολάδου. Το ενδεχόμενο αυτό θα οδηγήσει τους μικρομεσαίους παραγωγούς στα όρια της εξόντωσης όπως, βέβαια, και την συρρίκνωση της εγχώριας οικονομίας που βρίσκεται ήδη σε οριακό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου