Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

Bloomberg για Μέρκελ-Τσίπρα: Ένα παράξενο ζευγάρι σε μια στενή συνεργασία

Στην ιδιαίτερη σχέση που έχουν αναπτύξει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η Γερμανίδα, καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επικεντρώνεται το δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο αναφέρει πως οι δυο τους συνομιλούν τακτικά.

Άνγκελα Μέρκελ, Αλέξης Τσίπρας, «ένα παράξενο ζευγάρι» και η κοινή τους μοίρα σε μια ευρωπαϊκη συμφωνία για το προσφυγικό. Με τον τίτλο αυτό το πρακτορείο Bloomberg περιγράφει τις σχέσεις της γερμανίδας καγκελαρίου και του έλληνα πρωθυπουργού, οι οποίοι βρέθηκαν στο άλλο άκρο για την κρίση χρέους, αλλά για την προσφυγική κρίση συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Το πρακτορείο αποκαλύπτει ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ιράν, ο Αλ. Τσίπρας μετέφερε ένα μήνυμα που είχε συντάξει από κοινού με την Α. Μέρκελ, πιέζοντας την Τεχεράνη να κρατήσει το περίπου ένα εκατ. προσφύγων από το Αφγανιστάν ώστε να μείνουν στη χώρα, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των ροών προς την Ευρώπη.
Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι ένα χρόνο πριν ο Αλ. Τσίπρας ξεκινούσε τη θητεία του με απαιτήσεις για πολεμικές επαναρθώσεις από τη Γερμανία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Οι δύο ηγέτες είναι αντιμέτωποι με πιέσεις τόσο εγχώριες όσο και εξωτερικές πιέσεις για το προσφυγικό, κάτι που τους αναγκάζει να είναι οι δύο ηγέτες που διακινδυνεύουν τα περισσότερα στη Σύνοδο Κορυφής.
Πως η Μέρκελ έπεισε τον Τσίπρα για το προσφυγικό
Η Ελλάδα είναι το βασικό λιμάνι υποδοχής και η Γερμανία η βασική χώρα προορισμού. Η Μέρκελ έχει μπροστά της εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια στις 13 Μαρτίου και θέλει να δείξει ότι υπάρχει πρόοδος στο προσφυγικό. Ο Τσίπρας θέλει να μειώσει τη ροή μεταναστών που θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, τηρώντας ταυτόχρονα τους όρους του τρίτου προγράμματος βοήθειας, το οποίο δείχνει πάλι να πηγαίνει σε αδιέξοδο.
Πρόσωπο που γνωρίζει τη διπλωματική στρατηγική της καγκελαρίου, τονίζει στο πρακτορείο ότι η 61χρονη Μέρκελ και ο 41χρονος Τσίπρας έχουν αρχίσει να χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης από την κρίση χρέους και συνομιλούν τακτικά. Η Μέρκελ έπεισε τον Τσίπρα να δεχτεί κοινοτική βοήθεια για το προσφυγικό, είπε η ίδια πηγή, και προσπαθεί να χαλαρώσει την πίεση για τους όρους του προγράμματος, στους οποίους περιλαμβάνεται και το συνταξιοδοτικό.
Μέχρι πριν λίγο καιρό ο Τσίπρας κατηγορούσε τη Γερμανία για τις πολιτικές της λιτότητας. Σήμερα ο Τσίπρας υπερασπίζεται την Μέρκελ στην κριτική που δέχεται από το ίδιο της το κόμμα για το προσφυγικό, χαρακτηρίζοντας την κριτική αυτή “άδικη”. Η καγκελάριος σε δική της συνέντευξη υπογράμμισε ότι στηρίζει την Ελλάδα και είναι σε “διαρκή επαφή” με τον πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου