Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση Ενωσης εργαζομένων τσιμέντων Χαλκίδας



Συνάδελφοι και Συμπολίτες
 Ο Αγώνας των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας για την επαναλειτουργία του εργοστασίου συνεχίζεται πιο δυναμικά και κάτω από ευνοϊκότερες πλέον συνθήκες μετά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων οι οποίες ακυρώνουν τις απολύσεις που πραγματοποίησε η πολυεθνική LAFARGE από τον Απρίλιο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014. Για τις απολύσεις που έγιναν από τον Αύγουστο του 2014 και μετά έχουν ασκηθεί παρόμοιες αγωγές οι οποίες δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί.


Συγκεκριμένα:

Στις 30/01/2015 δημοσιεύθηκαν οι με αριθμούς 11/2015, 12/2015, 13/2015, 14/2015, 15/2015 και 16/2015 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας, οι οποίες εκδόθηκαν επί των αγωγών που άσκησαν οι έξι πρώτες «ομάδες» 117 απολυμένων του εργοστασίου στην Χαλκίδα.

Με τις αποφάσεις αυτές, το Δικαστήριο : 

α) διαπιστώνει ότι η πολυεθνική παραβίασε την υποχρέωση προηγούμενης έγκαιρης ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων,

β) δέχεται τις αγωγές των απολυμένων,

γ) αναγνωρίζει την ακυρότητα όλων των απολύσεων ως παράνομων λόγω μη τήρησης της παραπάνω υποχρέωσης και σε κάθε περίπτωση ως καταχρηστικών για την ίδια αιτία, 

δ) υποχρεώνει την εταιρία - χωρίς να της επιβάλει την αποδοχή των υπηρεσιών των εργαζομένων - να τους καταβάλει αποδοχές υπερημερίας τις οποίες θα ελάμβαναν εάν δεν μεσολαβούσε η άρνησή της να αποδεχθεί τις υπηρεσίες τους, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής τους,

ε) Κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή για το ένα τρίτο (1/3) των μισθών υπερημερίας που επιδικάσθηκαν σε κάθε εργαζόμενο.  

Αξίζει να επισημάνουμε ότι, παρά το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που η πολυεθνική LAFARGE δημιούργησε με το αιφνιδιαστικό «κλείσιμο» του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας, η συμπεριφορά της απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και στους νόμους και τους θεσμούς του Ελληνικού Κράτους  ήταν τέτοια που επιεικώς χαρακτηρίζουμε  αλαζονική, διότι:

  • Αγνόησε την εκ του νόμου υποχρέωση που είχε να ενημερώσει τους εργαζόμενους, πριν την λήψη της απόφασης, για την διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου

  • Αγνόησε την απόφαση του Υπουργού Εργασίας που αιτιολογημένα και σύμφωνα με το δικαίωμα που του έδινε ο νόμος δεν ενέκρινε τις ομαδικές απολύσεις

  • Προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της απόφασης του Υπουργού, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός, μετά από 30 ολόκληρα χρόνια εφαρμογής του, ο σχετικός νόμος.

  • Αγνόησε την υπόδειξη της Επιθεώρησης Εργασίας να ανακαλέσει τις απολύσεις γιατί παραβίασε τον νόμο με αποτέλεσμα να της επιβληθεί πρόστιμο.

  • Αγνόησε, δύο φορές, την πρόσκληση του Υπουργού Εργασίας για σύγκληση τριμερούς σύσκεψης απαντώντας εγγράφως και υποτιμητικά ότι δεν έχει να συζητήσει τίποτε γιατί το θέμα γι αυτήν έχει λήξει.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι όχι μόνο των Τσιμέντων Χαλκίδας αλλά κι ολόκληρης της χώρας, έχουμε το δικαίωμα να νοιώθουμε υπερήφανοι γιατί η Ελληνική Δικαιοσύνη αναγνωρίζει τις παράνομες ενέργειες μιας πολυεθνικής και ταυτόχρονα στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία.

Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι η LAFARGE θα αλλάξει συμπεριφορά, μετά τις δικαστικές αποφάσεις  και για το λόγο αυτό είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση  τον αγώνα μας μέχρι την τελική του δικαίωση που δεν είναι άλλη από την ακύρωση όλων των απολύσεων και την επαναλειτουργία του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η LAFARGE έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του προηγούμενου Υπουργού Εργασίας για μη έγκριση των ομαδικών απολύσεων.

Η συζήτηση της υπόθεσης έχει προσδιορισθεί για τις 10 Φεβρουαρίου 2015. Εμείς ως σωματείο έχουμε ήδη ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της απόφασης του προηγούμενου Υπουργού Εργασίας και θα ζητήσουμε από τον νέο Υπουργό Εργασίας να υποστηρίξει την απόφαση του προκατόχου του.

Θα ζητήσουμε επίσης από τον νέο Υπουργό Εργασίας, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, να συγκαλέσει τριμερή σύσκεψη ώστε να διερευνηθούν οι προθέσεις της πολυεθνικής για το μέλλον του εργοστασίου και των εργαζομένων μετά και τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν τις απολύσεις.

Ο  ΑΓΩΝΑΣ  ΜΑΣ  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Για το Δ.Σ.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


     Κούκουρας Ηλίας                                                          Τραγουλιάς Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου