Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Η Κεντροαριστερά, μοχλός εκλογής Προέδρου

Ο κ. Βενιζέλος έχει ζητήσει προσεκτικούς χειρισμούς από όλα τα στελέχη που εμπλέκονται στις επαφές με ΔΗΜΑΡ.
Στρατηγικής σημασίας υπόσταση αποκτούν για το ΠΑΣΟΚ οι επαφές με τη ΔΗΜΑΡ και τις κινήσεις της Κεντροαριστεράς. Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι οι επαφές αυτές είναι στενά συνδεδεμένες και με την εξασφάλιση πλειοψηφίας για την προεδρική εκλογή,
γι’ αυτό άλλωστε και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ζητήσει προσεκτικούς χειρισμούς από όλα τα στελέχη που εμπλέκονται στις επαφές ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς με τη ΔΗΜΑΡ, καθώς και άλλους σχηματισμούς.
Στη Χαρ. Τρικούπη δεν φαίνεται να συμμερίζονται, προς το παρόν, την πρωθυπουργική αισιοδοξία για την εξασφάλιση 180 βουλευτών που θα επιτρέψουν την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες. «Δεν έχω την ίδια εκτίμηση με τον κ. Σαμαρά για την εκλογή του Προέδρου», δήλωσε επί του θέματος χθες ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας (Alpha 9,89) την προχθεσινή πρωθυπουργική εκτίμηση στο εντευκτήριο της Βουλής περί ανεμπόδιστης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Ο κ. Πρωτόπαπας εκτίμησε ότι στην εξασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας «θα παίξει σημαντικό ρόλο η στάση της ΔΗΜΑΡ», καθώς -εφόσον συμφωνήσει- «τότε τα πράγματα αλλάζουν».
Ο κ. Πρωτόπαπας αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη βελτίωση ορισμένων κυβερνητικών ρυθμίσεων -από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τον αιγιαλό έως και τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος- επισημαίνοντας ότι μέσω αυτών τακτικά επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα για τη γενικότερη κυβερνητική στρατηγική. Ακριβώς αυτή η συζήτηση για το διακριτό στίγμα του ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό της δικομματικής κυβέρνησης βρίσκεται στο επίκεντρο των διεργασιών και στη Χαρ. Τρικούπη. Αν και ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται εσχάτως να ταλαντεύεται ανάμεσα στην ανάγκη να διατηρήσει ένα διακριτό στίγμα έναντι της Ν.Δ. και τη συντήρηση των ισορροπιών προκειμένου να μη διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα, είναι σαφές ότι στη Χαρ. Τρικούπη προσπαθούν να είναι έτοιμοι διά παν ενδεχόμενο.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσωπική προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να κάνει άνοιγμα προς τις χαμηλότερες βαθμίδες του ΠΑΣΟΚ, κυρίως προς το συνδικαλιστικό σκέλος το οποίο τους τελευταίους μήνες επίσης κλυδωνίζεται. Προχθές αργά το βράδυ, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με περίπου 25 συνδικαλιστές (ΑΔΕΔΥ, εφοριακοί, ΔΕΗ κ.λπ.), εξηγώντας τους τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για μια σειρά ζητημάτων. Σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, οι συνδικαλιστές έκριναν ως ικανοποιητικούς τους χειρισμούς και τις τελικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της αξιολόγησης.
 Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου είναι απολύτως συνδεδεμένη με τη γενικότερη προσπάθεια της Χαρ. Τρικούπη να αναχαιτίσει τις φυγόκεντρες τάσεις που έχουν δημιουργηθεί στο συνδικαλιστικό του κόμματος, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την κίνηση απόσχισης του κ. Χρ. Σπίρτζη (ΤΕΕ) και άλλων από δικηγορικούς συλλόγους και την ΑΔΕΔΥ, που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ υπό την παρούσα μορφή δεν μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό πολιτικό ρόλο.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου