Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Πως είδα σε Αμερική και Βρετανία τα ΜΜΕ την oμολογία Σόιμπλε, για την ανάγκη ενός τρίτου σχεδίου για την Ελλάδα.



Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλγκανγκ Σόιμπλε για την ανάγκη ύπαρξης νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, συνιστούν την κύρια είδηση που απασχολεί τόσο τα αμερικανικά όσο και τα βρετανικά ΜΜΕ.

Υποκινητής της δήλωσης στάθηκε κατά τους FINANCIAL TIMES ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και αντίπαλος της Ανγκελα Μέρκελ, Peer Steinbrück,
ο οποίος έθιξε το ζήτημα της αποσιώπησης του ζητήματος της βοήθειας στην Ελλάδα (ή ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους) από την γερμανική κυβέρνηση, προκαλώντας έτσι τον ΥΠΟΙΚ να θίξει το πολιτικά τοξικό θέμα, πιθανολογώντας ότι θα υπάρξει και άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ώστε να βοηθηθεί στην χρηματοδότηση του χρέους της.

Ο Wolfgang Schäuble επέμεινε στην μη συγχώρεση χρέους, καθώς αποπειράθηκε να προστατεύσει την Καγκελάριο, ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD, Carsten Schneider, δήλωσε πως ο Wolfgang Schäuble υποχρεώθηκε να προβεί σε αποκαλύψεις, καθώς στο παρελθόν είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα.

Ο Γερμανός υπουργός επιμένει στους όρους του πακέτου βοήθειας και στις δύο βασικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου (κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων και απολύσεις, έλεγχος των δαπανών στην υγεία). Το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, όπως τέθηκε από το ΔΝΤ, δεν αμφισβητείται στην Ελλάδα, θεωρείται ωστόσο επουσιώδες σε σύγκριση με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα.
περισσότερα εδώ


Κατά την GUARDIAN, ο Wolfgang Schäuble θεώρησε την παραδοχή ενός νέου πακέτου βοήθειας ασφαλές θέμα, επειδή συνέχισε να επιμένει ότι δεν θα υπάρξει παραγραφή και συγχώρεση χρέους (“If Greece  Needs   third Bailout,  Europe had better find a Formula that Sticks»).

Ο συντάκτης Nils Pratley εκτιμά ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με συνεχόμενα πακέτα βοήθειας και ότι θα ήταν καλύτερα το χρέος να κατέβει σε βιώσιμα επίπεδα και στη συνέχεια η ανάπτυξη να το μειώσει ενδεχομένως περαιτέρω. Αν η Γερμανία δεν είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα αναζωπυρωθεί.
περισσότερα εδώ


Έκκληση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έκανε η Καγκελάριος Μέρκελ σε προεκλογική συγκέντρωση στο Νταχάου, προειδοποιώντας ότι «η αλληλεγγύη δεν επαρκεί τελικά εάν δεν δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να είμαστε όλοι επιτυχημένοι», σύμφωνα με το BLOOMBERG  Merkel  Calls for EuropeanUnity as SPD Steps up Criticism”).

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην εξαγγελία Schäuble στο Ahrensburg, για το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, σχολιάζοντας πως αποτελεί καθαρή ένδειξη του ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να στραφούν σε ‘περαιτέρω μέτρα και βοήθεια’ που είχαν κατ’ αρχήν συμφωνηθεί από το Συμβούλιο ΥΠΟΙΚ τον περασμένο Νοέμβριο.

Η απάντηση Steinbrueck, που αφορούσε στην εξαγγελία σε σχέση με την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, ήταν καυστική: «έχει κανείς την εντύπωση πως η κυβέρνηση υποφέρει από βραχεία απώλεια μνήμης»
περισσότερα εδώ


Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η  TELEGRAPH  (“Business  News and Markets:Live”), το BBC  (“Greece  will  Need  New  Bailout, Says Germany’sSchäuble”) και η WALL  STREET JOURNAL (“Germany’s Schäuble SaysGreece will  
Need more Aid”), που επισημαίνεται το χρηματοδοτικό κενό ύψους €11,1 δις για τα επόμενα δύο έτη, σύμφωνα με εκτίμηση του ΔΝΤ, το οποίο δεν προτίθεται να συνεχίσει την χρηματοδότηση που του αντιστοιχεί, εάν οι Ευρωπαίοι δεν καθορίσουν πως θα καλυφθεί το κενό έως το 2016.

Ένα νέο πακέτο βοήθειας, σχολιάζει το άρθρο, αν και θα είναι μικρότερης τάξης από τα προηγούμενα, απλά θα προσθέσει στο ελληνικό χρέος, που είναι ήδη δυσθεώρητο. Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι προτίθεται να κάνει μετριοπαθή βήματα, όπως να μειώσει το επιτόκιο δανεισμού, οι περισσότεροι αναλυτές όμως δεν θεωρούν το μέτρο επαρκές, πιστεύοντας ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχει η Ευρώπη είναι αναπόφευκτο. 
περισσότερα εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου