Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει το σχετικό νοµοσχέδιο, αφού - µε βάση τον βασικό µισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας - οι επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τοµέα θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε µειώσεις µισθών, αλλά να έχουν και ευελιξία στις απολύσεις (και χωρίς αποζηµίωση) καθώς και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Το νοµοσχέδιο - σοκ για τα εργασιακά στον ιδιωτικό τοµέα ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συµβούλιο ύστερα από ένα παζάρι - θρίλερ του υπουργείου Εργασίας µε την τρόικα και θέτει νέα δεδοµένα στην αγορά εργασίας, επιφέροντας ριζικές ανατροπές στο υφιστάµενο εργασιακό καθεστώς.
Η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη σε δηλώσεις της (µετά τη συνεδρίαση του ΥπουργικούΣυµβουλίου)τόνισε ότι η εφαρµογή των συµβάσεων και οι διαστάσεις που αυτή θα πάρει θα εξαρτηθούν και από τη µαχητικότητα των εργαζοµένων και την ωριµότητα των εργοδοτών. Η κ. Κατσέλη είπε ότι µε τις ειδικές συλλογικές συµβάσεις προστατεύονται οι εργαζόµενοι από την απειλή τωνατοµικών συµβάσεων. Ωστόσο, συµπλήρωσε ότι οι διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα έχουν στη βάση τους ολοκληρωθεί, αλλά αποµένουν κάποια επιµέρουςθέµατα νασυµφωνηθούν. Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων, ενώ και οι δύο επισηµαίνουν ότι περισώθηκαν πολλά στα εργασιακά, έναντι προφανώς όσων ζητούσε η τρόικα.
Με το σχέδιο νόµου:
n Επέρχεται– µε συµφωνία σωµατείου καιεργοδοσίας ανά επιχείρηση – η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συµβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών. Στο πλαίσιο αυτόκαθιερώνεται η Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύµβαση Εργασίας(ΕΕΣΣΕ) και µέσωαυτών τωννέων συµβάσεων είναι δυνατόν οι µισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύµβαση εργασίας µέχρι το κατώφλι της Εθνικής Γενικής ΣυλλογικήςΣύµβασης Εργασίας (σ.σ.: σήµερα ο βασικός µισθός είναι 740 ευρώ) καινα προσδιορίζεται ο αριθµός των θέσεων εργασίας, καθώς και λοιποί όροι, όπως µερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιµότητα, διάρκεια εφαρµογής περιλαµβανοµένων τυχόν όρων για τη διαδικασία επανόδου στην κανονική εφαρµογή τωνκλαδικών συλλογικών συµβάσεων εργασίας. Ησυµφωνία για την ΕΕΣΣΕ γίνεται µεταξύ εργαζοµένων - εργοδότη.Αν δεν επιτευχθεί συµφωνία, θα ισχύσει η κλαδική σύµβαση. Ακόµη θα προσδιορίζεται ο αριθµός των θέσεων εργασίας ανά επιχείρηση, ανοίγοντας έτσι τον δρόµο για απολύσεις. Κατά την εφαρµογή των επιχειρησιακών συµβάσεων δεν θα απαγορεύεται η παράλληλη απασχόληση σε ευέλικτες µορφές εργασίας. Επίσης, η διάρκεια των συµβάσεων αυτών θαείναι – κατ’αρχάς – ενός έτους και θα συνεχίζονται για όσο χρονικό διάστηµακρίνεται αναγκαίο απότον εργοδότη.
Χωρίς αποζηµίωση
n Προβλέπεται απόλυση των νεοπροσληφθέντων εργαζοµένων (µε ένα έτος εργασίας, το οποίο θεωρείται δοκιµαστική περίοδος) χωρίς αποζηµίωση.
n Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισµού της αµοιβής όσωνεργάζονται µε µερική απασχόληση, ώστε η αµοιβή τους, συµπεριλαµβανοµένης της αµοιβής από τυχόν πρόσθετη εργασία, πέρα από αυτή που έχει συµφωνηθεί, να είναι ανάλογη µε την αµοιβή του συγκρίσιµου εργαζοµένου (δηλαδή του εργαζοµένου πλήρους απασχόλησης
ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ...
«Περισώθηκαν πολλά», τόνισαν ο Πρωθυπουργός και η υπουργός Εργασίας, αναφερόµενοι στο νοµοσχέδιο
σε ανάλογη θέση εργασίας) χωρίς προσαυξήσεις.
n Επανακαθορίζεται ηδιάρκεια της απασχόλησης εργαζοµένων σε έµµεσο εργοδότη (µε τυχόν παρατάσεις) στους 36 µήνες από 18 που είναισήµερα. Μετάτην πάροδο των 36 µηνών ο εργαζόµενος θεωρείται ότι έχει σύµβαση εργασίας αορίστου χρόνου µε τον έµµεσο εργοδότη.
n Επανακαθορίζεται ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση εργαζοµένου µε σύµβαση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας εργασίας από 12 µήνες έως 24 µήνες, σε έναν µήνα. Σε περίπτωση µη προειδοποίησης, προβλέπεταιαποζηµίωση απόλυσηςενός µηνός.
Για τη διαιτησία
n Αλλαγές επέρχονται και στον θεσµό της διαιτησίας (ΟΜΕ∆). Στο νοµοσχέδιο αναφέρεται ότι η µεσολάβηση και η διαιτησία θα λαµβάνουν υπόψη την οικονοµική κατάσταση και την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας. Η προσφυγή στη διαιτησίαθα µπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγµατεύσεων µε κοινή συµφωνία των µερών ή και µονοµερώς, στις ακόλουθες περιπτώσεις: από οποιοδήποτε µέρος, εφόσον το άλλο µέρος αρνήθηκε τη µεσολάβηση, από οποιοδήποτε µέρος µετά την υποβολή της πρότασης µεσολάβησης, εφόσον και τα δύο µέρη προσήλθαν καισυµµετείχαν στη διαδικασία µεσολάβησης. Η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται στον καθορισµό βασικού ηµεροµισθίου και µισθού. Για τα υπόλοιπα θέµαταµπορεί νασυνεχιστεί οποτεδήποτε ηδιαπραγµάτευση για τη συλλογικήσύµβαση εργασίας. Το διοικητικό συµβούλιο του ΟΜΕ∆ γίνεται 7µελες από 11µελές. Θα αποτελείται από τρεις εκπροσώπους τηςΓΣΕΕ, απόέναν εκπρόσωπο των ΣΕΒ,ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, καθώς καιαπό πρόεδρο, που επιλέγεται µε οµόφωνη απόφαση των έξι µελών. Προβλέπεται η συµµετοχή, ως παρατηρητή χωρίς δικαίωµα ψήφου, ενός εκπροσώπου του υπουργείου Εργασίας. Ολες οι αποφάσεις τουδιοικητικού συµβουλίου λαµβάνονταιµε οµόφωνη απόφαση. Τρία χρόνια µετά την ψήφισητου νόµου, οι κοινωνικοί εταίροι θα αξιολογήσουν την αποτελεσµατικότητα του θεσµού και θα προτείνουν κατάργηση ή τροποποίηση τωνρυθµίσεών του.
Ειδικότεραµε το σχετικό νοµοσχέδιο:
- Στο πλαίσιο του συστήµατος των συλλογικών συµβάσεων εργασίας, που προσδιορίζεταιµε τον νόµο 1876/1990,εισάγεταιστο συλλογικόΕργατικό∆ίκαιο νέα µορφή συλλογικής σύµβασης εργασίας, ηΕιδική Επιχειρησιακή Συλλογική ΣύµβασηΕργασίας (ΕΕΣΣΕ),που κύριο σκοπόέχει τη δηµιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Σε ετήσια βάση
- Οι όροι τηςΕΕΣΣΕ προσδιορίζονται απότους κοινωνικούς εταίρους στο επίπεδο της επιχείρησης σε ετήσια βάση, όπωςάλλωστε συµβαίνει και σε όλες τις συλλογικές συµβάσεις. Στο πλαίσιο αυτώντων ΕΕΣΣΕ,είναι δυνατόν οι µισθοίνα αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύµβαση εργασίαςµέχρι το κατώφλιτης ΕθνικήςΓενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας και να προσδιορίζεται ο αριθµός των θέσεων εργασίας, καθώς και λοιποί όροι, όπως µερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιµότητα, διάρκεια εφαρµογής περιλαµβανοµένων τυχόν όρων για τη διαδικασία επανόδου στην κανονική εφαρµογή των κλαδικών συλλογικών συµβάσεων εργασίας. - Λόγω του ειδικού τους χαρακτήρα, οι ΕΕΣΣΕ δεν καλύπτονται από τηναρχή τηςευνοϊκότερης ρύθµισης των κλαδικών συλλογικών συµβάσεων, ούτε εφαρµόζονται σε αυτές τυχόν επεκταθείσες κλαδικές συλλογικές συµβάσεις. - Οι ΕΕΣΣΕ µπορούν να συναφθούν και σεεπιχειρήσεις µελιγότερους από50 εργαζόµενους, όπου, ανδεν υπάρχει επιχειρησιακό σωµατείο, οι εργαζόµενοι εκπροσωπούνται από την κλαδική οργάνωσή τους ή την αντίστοιχη οµοσπονδία.
-Προκειµένου νασυναφθεί ΕΕΣΣΕ, ταενδιαφερόµενα µέρη, µεκοινή αιτιολογηµένηέκθεσή τους, καταθέτουν αυτή στο Συµβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ) που διατυπώνει απλή γνώµη για τη σκοπιµότητά της.
Η προϋπόθεση
- Τα αποτελέσµατα εφαρµογής των ΕΕΣΣΕστους µισθούς, στην απασχόληση, στην παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα θα εξαρτηθούν από την ωριµότητα καιτην ενεργόσυµµετοχή τωνσυµβαλλόµενων µερών। Η από κοινού αντιµετώπιση των προβληµάτων µε πνεύµα καλόπιστου διαλόγου, αντικειµενικότητας στην πληροφόρηση και συµµετοχής στην ευθύνη αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων τους. πηγή
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4608365
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου