Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την απαγόρευση από τον Μάρτιο του 2011 της παραγωγής των μπιμπερό που περιέχουν δισφαινόλη Α (BPA), μία αμφιλεγόμενη χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών δοχείων για τρόφιμα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι ειδικοί της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για το ζήτημα κατέληξαν σε συμφωνία με ειδική πλειοψηφία σε μία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση της δισφαινόλης Α στα μπιμπερό», ανέφερε η ανακοίνωση της Επιτροπής.
Οι ειδικοί της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για το ζήτημα κατέληξαν σε συμφωνία με ειδική πλειοψηφία σε μία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση της δισφαινόλης Α στα μπιμπερό», ανέφερε η ανακοίνωση της Επιτροπής.
«Υπήρχαν περιοχές αβεβαιότητας, από τις νέες έρευνες που έδειξαν ότι η BPA μπορεί να έχει επίπτωση στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εμφάνιση όγκων», δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα Υγείας, Τζον Ντάλι. «Η απόφαση αποτελεί καλά νέα για τους Ευρωπαίους γονείς που μπορούν να είναι σίγουροι ότι από τα μέσα του 2011 τα πλαστικά μπιμπερό δεν θα περιέχουν BPA», πρόσθεσε ο Επίτροπος, ενώ η εξαγωγή τους ξεκίνησε την 1η Ιουνίου.
"Η γνωμοδότηση της EFSA επιβεβαιώνει την ημερήσια επιτρεπόμενη ποσότητα, αλλά επισημαίνει κάποιες ζώνες στις οποίες υπάρχουν σκιές, στηριζόμενη σε νέες μελέτες", σημείωνε ο Ντάλι σε ανακοίνωσή του στις αρχές Οκτωβρίου, διευκρινίζοντας ότι στις ζώνες αυτές οι επιδράσεις της ουσίας αυτής στην υγεία "δεν μπορούν να αξιολογηθούν".
"Δεν αποκλείεται (η δισφαινόλη Α) να μπορεί να έχει μια επίδραση στην ανάπτυξη (του ανθρωπίνου σώματος), στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εμφάνιση όγκων. Πρόκειται για ένα νέο στοιχείο το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε μια ενδεχόμενη δράση που θα αναληφθεί από την Επιτροπή", υπογράμμιζε τότε ο Ντάλι.
Η Γαλλία και η Δανία έχουν ήδη αποφασίσει μονομερώς να απαγορεύσουν την κατασκευή και την κυκλοφορία στην αγορά μπιμπερών που περιείχαν δισφαινόλη Α.
Η απαγόρευση στη Δανία είναι πιο εκτεταμένη, καθώς αφορά όλα τα προϊόντα που περιέχουν BPA και χρησιμοποιούνται στη διατροφή των παιδιών ως την ηλικία των 3 ετών.
Η δισφαινόλη Α είναι απαγορευμένη στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε πολλές αμερικανικές πολιτείες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου