Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Κάθε αναπτυξιακός σχεδιασμός υπακούει στα ερωτήματα: ανάπτυξη από ποιον και για ποιον

Την Δευτέρα 4 Μαΐου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου με θέμα «Αναπτυξιακός προγραμματισμός στο πλαίσιο του Ε.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2014-2019 και του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020» παρουσία του κ. Μπακογιάννη επικεφαλής κλιμακίου της περιφέρειας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Μιχαήλ τοποθετούμενος είπε:
Συνάδελφοι συναδέλφισσες
Κάθε αναπτυξιακός σχεδιασμός υπακούει στα ερωτήματα: ανάπτυξη από ποιον και για ποιον.
Στην περίπτωσή μας πρόκειται για καπιταλιστική ανάπτυξη με βάθεμα της εκμετάλλευσης, που θα δώσει πλούτο στο κεφάλαιο και ψίχουλα στο λαό.
Κάθε επιμέρους σχεδιασμός της οικονομίας (κλάδου, δήμου, περιφέρειας) που δεν υπακούει σε κεντρικό σχεδιασμό είναι κουτσός , κοντόφθαλμος και άναρχος, αφού αφήνει απ’ έξω σημαντικούς παράγοντες και παραμέτρους.
Ο κ. Μπακογιάννης επισκέπτεται τους δήμους με πολλαπλές στοχεύσεις με πρόσχημα τη διαβούλευση για τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό «μέσα στις χρηματοδοτικές δυνατότητες»(!!! Αποσιωπά τις αιτίες της διαχρονικής σφαγής της κρατικής χρηματοδότησης και βεβαίως άχνα για διεκδίκηση και επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.
Αναζητά συνενόχους στο πέρασμα της πολιτικής του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.
Βασίζεται στα 5ετή του ΕΣΠΑ (ή ΣΕΣ) και του Περιφ. Επιχειρ .Πρόγρ. Στερεάς.
Μιλάει για 200-250 εκατ ευρώ στην Περιφέρεια, που όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα διατεθούν ή θα απορροφηθούν όλα.
Αλλά και να διατεθούν πού θα κατευθυνθούν;
Θα δοθούν στην επιχειρηματικότητα, (η μερίδα του λέοντος στους επιχειρηματικούς ομίλους), και ακραία φτώχεια, (τα ψίχουλα).

Οι αστοί δίνουν κάποια λεφτά για να επιστρέψουν στους ίδιους πολλαπλάσια, για να διαφθείρουν και να εξαγοράσουν συνειδήσεις, για να αποχτήσουν συμμάχους. Πχ θαφτικά για τις χωματερές, πριμ για την εγκατάλειψη γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, επιδότηση εργασίας αντί για επίδομα ανεργίας, χρηματοδότηση ΜΚΟ κτλ.
Ο κ. Περιφερειάρχης επιδιώκει να αποσπάσει αποφάσεις των Δήμων για ένταξη έργων τους  της περιόδου 2014 – 2020 υπό την αιγίδα της Περιφέρειας. Να μην ξεφεύγουν από τους σχεδιασμούς και τους περιορισμούς της Ε.Ε. και των αστικών κυβερνήσεων. Και κάτι ακόμα: Η Περιφέρεια, ως διαχειριστής των Προγραμμάτων–έργων, δικαιούται ένα σεβαστό ποσό από αυτά.  
Όπως προκύπτει μέσα από τα μέχρι τώρα προγράμματα Μεσογ.Ολοκλ.Προγρ, ΚΠΣ, Πακέτο Σαντέρ, ΕΣΠΑ, ορισμένοι – λίγοι- θησαύρισαν και η πλειοψηφία του λαού έμεινε στον άσσο.
Είχαμε ανάπτυξη κερδών με παράλληλη ανάπτυξη της φτώχειας.
Το ίδιο θα γίνει και με το νέο 5ετές. Όπως και τα προηγούμενα κατευθύνεται κύρια στην ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα παραγωγής (τουρισμός).
Αυτό είναι αντιεπιστημονικό για όποιον γνωρίζει ελάχιστα από πολιτική οικονομία.
Προηγείται ο πρωτογενής τομέας και η στήριξή του. Αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, εξόρυξη ορυκτών και μεταλλευμάτων.
Προκύπτουν έτσι και τα έργα που πρέπει να γίνουν στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου για την επαρκή ύδρευση και άρδευση, το αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο και άλλα έργα για την ανάπτυξη της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής-φράγμα Μανικίων.
Ακολουθεί ο δευτερογενής τομέας που αξιοποιεί την πρωτογενή παραγωγή: Αποθήκευση, μεταποίηση, τυποποίηση των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής. Αποθήκες, γαλακτοκομικές μονάδες, σφαγεία, απαράδεκτη η μη ύπαρξη δημοτικών σφαγείων στο Δήμο μας, αξιοποίηση δημητριακών, οσπρίων, λαχανικών…
Τελευταίος είναι ο τριτογενής τομέας με την προσφορά υπηρεσιών.
Εμείς δεν περιφρονούμε ούτε απαξιώνουμε αυτά τα κονδύλια. Είναι λαϊκό χρήμα  και πρέπει να διατίθεται με κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, με διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο. Και γι αυτό θα παλέψουν η Λαϊκή Συσπείρωση διπλά σε ένα αγωνιζόμενο λαό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου