Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ξαφνικά ένταση με Μαξίμου- Βαρουφάκης: Στα ‘χέρια’ του πρωθυπουργού η τύχη μου- Χάσαμε χρόνο για την ενδιάμεση συμφωνία

Αιχμές για το Μαξίμου αλλά και για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα άφησε ο Γιάνης Βαρουφάκης από τις Βρυξέλλες, αφού νωρίτερα δήλωσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για ενδιάμεση συμφωνία δεν ήταν τίποτα άλλο παρά «χάσιμο χρόνου», ενώ σε ερώτηση αν θα μείνει υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, τόνισε ότι θα πρέπει να ρωτήσουν τον πρωθυπουργό, γιατί «αυτός αποφασίζει». Όλα αυτά λίγες μέρες μετά την αναδιάταξη της διαπραγματευτικής ομάδας.

Σε ερώτηση, αν θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι θα έπρεπε να απευθύνουν την ίδια ερώτηση στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί αυτός αποφασίζει.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να αποτύχει, διότι αν γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα κυριαρχηθεί από ακραίες δυνάμεις, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε πολιτικό μήνυμά του με πολλούς αποδέκτες, μέσω συνέντευξής του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR και στην εκπομπή europa forum.
Αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλους, τόνισε και πρόσθεσε ότι «παρόλο που είμαστε επικριτικοί ως προς τις πολιτικές που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, παράλληλα είμαστε ευρωπαϊστές».
Ένα αναπτυξιακό σχέδιο, η διαχείριση του δημόσιου χρέους και η καταπολέμηση της φτώχειας, είναι τα τρία πράγματα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης.
Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος στήριξης, οδήγησαν σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και αποπληθωρισμού και υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακή πολιτική. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έλαβε πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι χρειαζόταν, τα οποία πετάχτηκαν μέσα σε μια «μαύρη τρύπα».
Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Αθήνας και θεσμών για ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι διεξάγονται με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης. «Εκλεγήκαμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα και για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνιόντουσαν να κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, σημείωσε, επίσης, ότι «διαπραγματεύσεις σημαίνει συμβιβασμοί» και αυτό, είπε, κάνουν όλες οι πλευρές, αυτό κάνει κάθε μέρα η ελληνική κυβέρνηση.Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα κάνει συμβιβασμούς στις αρχές της».
Όπως είπε, στόχος είναι να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.
Τόνισε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Υπάρχει, ανέφερε, η «αβάσιμη» άποψη ότι ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο από την Ευρωζώνη, κάτι το οποίο είναι λάθος.
«Η σκέψη και μόνο ενός Grexit είναι βαθιά αντιευρωπαϊκή», υποστήριξε.

Αιχμές Βαρουφάκη για το Μαξίμου: Χάσαμε χρόνο προσπαθώντας να πετύχουμε ενδιάμεση συμφωνία
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες …ή εβδομάδες,» δήλωσε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού συνεδρίου στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που επισήμανε ότι “η ελληνική κυβέρνηση θα πληρώσει κανονικά την επόμενη δόση στο ΔΝΤ”.
Παράλληλα, ο κ.Βαρουφάκης άσκησε κριτική στην διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, καθώς φέρεται να δήλωσε πως «δόθηκε υπερβολικός χρόνος για διαπραγματεύσεις για την επόμενη δόση, αντί να δοθεί για την επόμενη μεγάλη συμφωνία».
Ο υπουργός είπε ότι έχει επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος» στις συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους τρεις θεσμούς, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι υπάρχει κοινός τόπος για συμφωνία με τους εταίρους.
Ο Έλληνας ΥΠ.ΟΙΚ είπε ότι η συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει να περιλαμβάνει μια «λογική» ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη δημοσιονομική πολιτική, καθώς και μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού, ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ και τη δημιουργία «bad bank» που θα αναλάβει τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες.
Θα πρέπει να υπάρξει επίσης μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, είπε ο Βαρουφάκης.
Δήλωσε δε έτοιμος να εισαγάγει το θεσμό του φρένου χρέους με στόχο να εμποδίσει στο μέλλον τον υπερβολικό δανεισμό, ενώ προανήγγειλε μέτρα για τη ρύθμιση της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου αλλά και για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας.
Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε πως είναι «μύθος» ότι η Ελλάδα δεν παρέδωσε λίστα μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε πως τρεις είναι προτεραιότητες της κυβέρνησης: να καταλήξει σε μια λογική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, να κινητοποιήσει τη δημόσια περιουσία μέσα από ιδιωτικοποίησεις με τον τρόπο που τις αντιλαμβάνεται η ίδια, μακριά από τη λογική του ξεπουλήματος, και να προχωρήσει σε μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ΦΠΑ.
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, είπε πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να εκμοντερνιστεί, ενώ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να εφαρμοστεί ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα στα στάνταρντς του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.
Ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε ακόμη την ανταλλαγή νέων ομολόγων με αυτά που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου