Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

Σαμαράς:Αν αυτό λέγεται "διαπραγμάτευση" το φιάσκο πως λέγεται;

Για θράσσος και ψέμματα όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά κάνει λόγο ο αρχηγός της Ν.Δ, Αντώνης Σαμαράς,  σχολιάζοντας με σκληρή γλώσσα,το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Ελληνικό λαό, που μεταδόθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου με αφορμή τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
"Μιλάνε για «άδεια ταμεία», αλλά βασίζονται στα πλεονάσματα που εμείς τους αφήσαμε! Παρά το ότι προεκλογικά καλούσαν τον κόσμο να μη πληρώσει φόρους!" είπε χαρακτηριστικά ο κος Σαμαράς.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. είπε ακόμη: "Έλεγαν ότι «καταργούν το Μνημόνιο» και τώρα υπέγραψαν την επέκτασή του για άλλους τέσσερις μήνες, με άλλο όνομα!"
Επίσης ο κος Σαμαράς είπε ότι όσοι μιλάνε για παρενθέσεις στην ουσία δείχνουν το φόβο τους και πρέπει η κυβέρνηση να αναλλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.
Ολόκληρη η δώλωση του κου Σαμαρά:
"Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του προσπαθούν να αποδείξουν ότι η επιστροφή στο Μνημόνιο, που υπέγραψαν χθες είναι «επιτυχία» για τη χώρα.
Στην ουσία επέστρεψαν στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες!
Έλεγαν ότι «καταργούν το Μνημόνιο» και τώρα υπέγραψαν την επέκτασή του για άλλους τέσσερις μήνες, με άλλο όνομα
Έλεγαν ότι «διώχνουν την Τρόικα». Και τώρα με την ίδια ακριβώς Τρόικα διαπραγματεύονται και θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται στο νέο Μνημόνιο όπου οδηγούν τη χώρα. Και γι’ αυτό επίσης υπέγραψαν χθες!
Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαινε από τα Μνημόνια στα τέλη Φεβρουαρίου και στο τέλος του χρόνου πραγματικά δεν θα υπήρχε Τρόικα.
Μιλάνε για «άδεια ταμεία», αλλά βασίζονται στα πλεονάσματα που εμείς τους αφήσαμε! Παρά το ότι προεκλογικά καλούσαν τον κόσμο να μη πληρώσει φόρους!
Όμως πλεονάσματα βρήκαν και δεν μπορεί να υπάρχουν και πλεονάσματα και άδεια ταμεία!
Τώρα υπέγραψαν τα πλεονάσματα των επομένων ετών. Και μόνο για το 2015 πήραν μια αφηρημένη υπόσχεση ότι θα μειωθεί ο στόχος. Γιατί; Όχι για να μοιράσουν χρήματα. Αλλά γιατί η οικονομία μπαίνει ξανά σε ύφεση και δεν θα μπορεί να βγάζει πραγματικά πλεονάσματα. Τα οποία, όμως, είναι το εισιτήριο για να μη χρειάζεσαι δανεικά, ώστε να βγεις από τα Μνημόνια…
Υπόσχονταν να «κουρέψουν» το χρέος. Και τώρα πασχίζουν να πετύχουν τη ρύθμιση που εξασφαλίσαμε από το Νοέμβριο του 2012!
Και το πιο σημαντικό: δεν λένε πού θα βρουν τα χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις της χώρας τους επόμενους μήνες.
Ποτέ δεν ειπώθηκαν τόσα πολλά ψέματα και δεν διαψεύστηκαν σε τόσο σύντομα χρόνο!
Κι όχι μόνο προεκλογικά ψέματα. Και οι μετεκλογικές εξαγγελίες τους μπαίνουν τώρα υπό την έγκριση της Τρόικας. Θα τα υποβάλουν τη Δευτέρα και θα δούμε ποια θα γίνουν αποδεκτά και ποια όχι. Και με ποιο «ισοδύναμο αποτέλεσμα» το καθένα...
Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα! Αλλά ο μεγάλος κίνδυνος δεν ξεπεράστηκε. Τώρα απλώς έβαλαν την υπογραφή τους σε πράγματα από τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε - και είχε φτάσει πάρα πολύ κοντά - να απαλλάξει τον τόπο..
Με μεγαλύτερο ψέμα: το θράσος να λένε ότι έκαναν «για πρώτη φορά διαπραγμάτευση»! Που τελικά μας γύρισε στο ίδιο σημείο, στο ίδιο Μνημόνιο, στην ίδια Τρόικα και στην προοπτική ενός νέου Μνημονίου. Αλλά σε πολύ χειρότερες συνθήκες:
Με τις καταθέσεις να φεύγουν από τις τράπεζες, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας να υποβαθμίζεται συνεχώς, την ανάκαμψη να κινδυνεύει να μετατραπεί σε ύφεση. Τα πλεονάσματα σε ελλείμματα. Και την αξιοπιστία της χώρας να έχει επιστρέψει στο χαμηλότερο σημείο. Αν αυτό λέγεται «επιτυχής διαπραγμάτευση», τότε το φιάσκο τι είναι;
Μιλάνε για σχέδια «αριστερής παρένθεσης». Ο μόνος που μπορεί να τους μετατρέψει σε «παρένθεση» είναι ο εαυτός τους! Τα ψέματα που λένε. Που έχουν κοντά ποδάρια. Η ανευθυνότητα που δείχνουν. Που ήδη άρχισε να αποκαλύπτεται. Και το χειρότερο: το ύφος και η αλαζονεία τους. Που είναι διχαστικά για την κοινωνία, αντιαισθητικά για κάθε σοβαρό Έλληνα και που αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας.
Όσο μιλάνε για «παρενθέσεις», το φόβο τους δείχνουν! Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους! Αν το μπορούν κι αν το αντέχουν…
Εμείς δεν θα δείξουμε την ανευθυνότητα που εκείνοι επέδειξαν όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αλλά και δεν θα τους αφήσουμε να πάνε τη χώρα στα βράχια."
Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για ήττα σε όλα τα μέτωπα, στην θέση που διατύπωσε για την συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. μετά την σκληρή δημόσια δήλωση του Αντώνη Σαμαρά.
Συγκεκριμμένα:
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτρέπει τη ρήξη την τελευταία στιγμή, αν και αφήνει πολλά σημεία σε εκκρεμότητα, για να αποφασιστούν το επόμενο διάστημα.
Δίνεται παράταση 4 μηνών. Αυτό που «παρατείνεται» είναι το σημερινό Πρόγραμμα, δηλαδή το Μνημόνιο που από «program» ή «memorandum» γίνεται πλέον… «arrangement»!: Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται η υπάρχουσα συμφωνία επί της οποίας η προηγούμενη κυβέρνηση είχε λάβει δίμηνη παράταση με τίτλο: «Κύρια Σύμβαση Χρηματοοικονομικής στήριξης», όπως λέγεται το Ευρωπαϊκό μέρος του Προγράμματος, που περιλαμβάνει ρητά όλους τους όρους του Μνημονίου. Το υπόλοιπο τμήμα του Μνημονίου που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ, παραμένει, έτσι κι αλλιώς, ως τις αρχές του 2016.
Σε αντίθεση, λοιπόν, με το αρχικό αίτημα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα διεκδικούσε συμφωνία - γέφυρα για να πάρει χρήματα χωρίς δεσμεύσεις, τελικά κατέληξε και με την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, δηλαδή του μνημονίου, και χωρίς χρήματα πριν να γίνει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.
Η Κυβέρνηση αποδέχεται τους σημερινούς όρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με την υπόσχεση ότι, ειδικά για το 2015, «θα ληφθούν υπόψιν οι οικονομικές συνθήκες».
Εμφανίζει ως μεγαλύτερο επίτευγμα της σημερινής συμφωνίας, τη διαπραγμάτευση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά με τη ρητή διασύνδεση με τη δήλωση του Eurogroup, δηλαδή με στόχο 3% καταρχήν. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μιλάει για δημιουργική ασάφεια, αλλά δυστυχώς η ασάφεια είναι συνήθως όπλο στα χέρια του ισχυρού σε μια διαπραγμάτευση…
Αν το πρωτογενές πλεόνασμα τελικά είναι μικρότερο το 2015, θα είναι όχι γιατί δεν χρειάζεται λόγω νέας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους, αλλά γιατί αναγκαστικά αναπροσαρμόζεται λόγω αρνητικής πορείας των δημοσίων εσόδων που δρομολογεί η ύφεση.
Και, βεβαίως, η κυβέρνηση Τσίπρα αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην προβεί σε «μονομερείς ενέργειες», ούτε να ακυρώσει μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν. Δηλαδή το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης καταργείται! Και μεγάλο μέρος των προγραμματικών δηλώσεων της κι αυτές αναστέλλονται. Και από την ερχόμενη Τρίτη θα δούμε σε πρώτη μόνο φάση ποιο από τα νέα μέτρα θα γίνει αποδεκτό.
Παράλληλα δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός βοήθειας μέσω ΕΚΤ – ELA – τραπεζών για τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου που θα είναι αυξημένες ήδη από το Μάρτιο. Επίσης, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές. Δηλαδή το αίτημα για ονομαστικό «κούρεμα του χρέους», ενταφιάζεται οριστικά!
Ακόμα αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρουσιάσει στην Τρόικα ως τη Δευτέρα τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει, για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αν θα προχωρήσει η συμφωνία.
Και τέλος, παραμένει η υποχρέωση της τελευταίας αξιολόγησης του υπάρχοντος Προγράμματος, δηλαδή του Μνημονίου, με την οποία συνδέεται και η εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Παραμένει δηλαδή το πρόβλημα του τρόπου κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2015.. Ενώ το υπόλοιπο των 11 δισ. από την επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών παραμένει διαθέσιμο μόνο για το σκοπό αυτό κι όχι για να χρηματοδοτήσει πρόσθετες ανάγκες του Προϋπολογισμού.
Επί μακρόν όλα τα στελέχη του Σύριζα αλλά και ο ίδιος ο κος Τσίπρας έταζε ότι θα χρησιμοποιούσε τα 11 δις του ΤΧΣ για να ανακουφίσει την κοινωνία και όχι για να δοθούν στους τραπεζίτες. Αυτή βεβαίως τη δέσμευση, την ακύρωσαν με τις χθεσινές τους υπογραφές.Και το σημαντικότερο: αντί τα 11 δις του ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν ως «μαξιλάρι» για την προληπτική πιστωτική γραμμή που εμείς είχαμε σχεδιάσει για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, αφαιρούνται πια από τον έλεγχο του ΤΧΣ, τίθενται υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών (EFSF, ΕΚΤ, SSM) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο αν χρειαστεί για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Η απόφαση ανοίγει, επίσης, το δρόμο στην κυβέρνηση, να ζητήσει και νέο αναγκαστικό δανεισμό, δηλαδή νέο Μνημόνιο (arrangement) και θα έχει αυστηρή επιτήρηση από την Τρόικα (που θα λέγεται στο εξής «οι τρείς θεσμοί»!)
Ουσιαστικά η νέα κυβέρνηση παραμένει στο ίδιο σημείο που παρέλαβε τη χώρα από την προηγούμενη. Με δύο σημαντικές επιβαρύνσεις: Πρώτον, ότι οδηγεί ουσιαστικά σε νέο μνημόνιο, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαινε από το Μνημόνιο. Και δεύτερον, με την αβεβαιότητα που μεσολάβησε, η οικονομική ανάπτυξη έχει υποχωρήσει, οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί αισθητά και οι αξιολογήσεις της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας έχουν επίσης επιδεινωθεί.
Αξίζει μόνο να επισημανθεί ότι 25 δις ήδη έχουν φύγει από τις τράπεζες. Το κόστος του ELA είναι τώρα 30 φορές μεγαλύτερο (1,5% αντί 0,05%), πράγμα που θα δυσκολέψει αφάνταστα τον τραπεζικό δανεισμό. Η ανεργία, επομένως, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί. Άρα, συνολικά η Ελλάδα ξεκινάει από ένα χαμηλότερο επίπεδο ευημερίας.
Η νέα κυβέρνηση προκάλεσε εκλογές και ξεκίνησε μια νέα «διαπραγμάτευση» που κλόνισε την αξιοπιστία της χώρας, την έφερε σε τροχιά ρήξης με τους εταίρους της, επιδείνωσε την οικονομία και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, για να βρεθεί στο ίδιο σημείο που ήταν πριν, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες.
Άλλωστε, η επιτυχία ενός προγράμματος σύγκλισης εξαρτάται από το πόσο γρήγορα βγαίνει στις αγορές μια χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα. Όσο ζητάς νέα δανεικά, τότε επιστρέφεις αυτόματα στο μνημόνιο. Και η κυβέρνηση αυτό πέτυχε: να επιστρέφει οριστικά στο δρόμο των μνημονίων.
Αν αυτό λέγεται «διαπραγμάτευση», τότε το «φιάσκο» πως λέγεται;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου