Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Δεκάδες χιλιάδες άτομα στην πορεία για το Πολυτεχνείο – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας, 20 προσαγωγές

paidia-garifalla-slideshow

Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ξεκίνησε λίγο πριν από τις 4, την οποία παρακολουθούν 7000 αστυνομικοί. Ένταση σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου ξεκίνησε λίγο πριν από τις 4 μ.μ και αποτελείται από περισσότεροι από 30.000 διαδηλωτές. Οι πύλες του Ιδρύματος έκλεισαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.
Το επεισόδιο σημειώθηκε ατόμων που προήλθαν από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών και αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών και χειρομβοβίδων κρότου-λάμψης.
Τα ΜΑΤ διέσπασαν το μπλοκ των αντιεξουσιαστών και στη συνέχεια ομάδες ατόμων εισχώρησαν σε άλλα μπλοκ.
Λίγο αργότερα άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ στην οδό Τσόχα.
Ενταση σημειώθηκε και στους Αμπελόκηπους, κοντά στον Πύργο Αθηνών, ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
Χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης έπεσαν στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής και λίγο πριν από τις 7.30 μ.μ.
Η πορεία διασπάστηκε μετά τις ενέργειες των ΜΑΤ. Το πρώτο μέρος της πορείας πέρασε από την αμερικανική πρεσβεία, ενώ πίσω έμειναν ένα τμήμα από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, το ΠΑΜΕ και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.
Το βασικό μπλοκ των αντεξουσιαστών είναι μπλοκαρισμένο από τα ΜΑΤ επί της Βασ. Σοφίας στο Χίλτον.
Με σύνθημα «Ψηλά το κεφάλι!», το μεγάλο πανό δεσπόζει στο κτίριο Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και υπογράφεται από πλήθος φοιτητικών συλλόγων από διαφορετικά ιδρύματα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 20 προληπτικές προσαγωγές.
politexneio-garifalla-slideshow_0
Της πορείας ηγείται, όπως κάθε χρόνο, η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης, την οποία μεταφέρουν μέλη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.
Στην πορεία συμμετέχουν και οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.
poreia-politexneio
Η κεφαλή της πορείας έχει φτάσει στην αμερικανική πρεσβεία. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι ισχυρή αφού υπολγίζεται ότι περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί είναι “στο πόδι” , αλλά προς το παρόν διακριτική.
polutexneio-kefali-630-420
Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το ΕΜΠ έως την πλατεία Κάνιγγος, καθώς και η κάθοδος της Κηφισίας από Κατεχάκη, η Βασιλίσσης Σοφίας και στα δύο ρεύματα, η Ακαδημίας, η Πανεπιστημίου, η Ιπποκράτους, η Σταδίου, η Αμαλίας, η Φιλελλήνων, η Πειραιώς από Κολωνού, η Σολωμού και η Χαλκοκονδύλη.
porta-slideshow
Επίσης, κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Αμπελόκηποι.
Στις 5 το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί σε τρία σημεία, στη συμβολή Σταδίου και Σανταρόζα, στα Χαυτεία και στη συμβολή Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου.
Η πλατεία Συντάγματος είναι αποκλεισμένη περιμετρικά από κλούβες της Αστυνομίας.
Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη σκιά των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από το λοκάουτ που αποφάσισαν οι πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του κέντρου της Αθήνας, καθώς και της βίαιης καταστολής των κινητοποιήσεων των φοιτητών την Πέμπτη, με τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο εξ αυτών στο κεφάλι.
Στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε ένταση νωρίς το πρωί της Δευτέρας έξω από το χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, όταν ομάδα αγνώστων εκτόξευσε βόμβες μολότοφ, χωρίς να προκληθούν ζημιές.
Από τα ξημερώματα της Πέμπτης σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται η Νομική Σχολή και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όπως και άλλα ΑΕΙ, καθώς και η πρεσβεία των ΗΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών, η Βουλή κ.α.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου