Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΕΤΗΣΙΟ «ΔΩΡΟ» 150 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΟΤΕ (DEUTSCHE TELEKOM)

Λεφτά υπάρχουν; Όχι θα πείτε.
Κι όμως, ενώ θα ήταν δυνατόν να εξοικονομούνται ετησίως 150 εκ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν σε κοινωνικές παροχές προς πολίτες που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα διαβίωσης ή έστω να κλείσουν δημοσιονομικές τρύπες -που “γεννούν” εισπρακτικά μέτρα-, η κυβέρνηση επιμένει να δίνει “δώρο” στον ΟΤΕ (και κατ’ επέκταση στην Deutsche Telekom) αυτά τα χρήματα, έχοντας ήδη χάσει (ή χαρίσει) περί το μισό δισ. ευρώ την τελευταία τριετία.

Το παραπάνω συμβαίνει επειδή δεν έχει προχωρήσει το έργο “Σύζευξις ΙΙ“, καθώς με την ενεργοποίηση του είναι δυνατόν να εξοικονομηθούν περισσότερα από 150 εκ. ευρώ ετησίως από τις δαπάνες τηλεπικοινωνιών του δημόσιου τομέα.
Το εν λόγω έργο έχει σημαντική καθυστέρηση, μολονότι βρίσκεται στα “προς υπογραφήν” έγγραφα στο γραφείο του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πιο αναλυτικά:
Οι δημόσιες δαπάνες έχουν επιβαρυνθεί με πάνω από 500 εκ. ευρώ από τη “μαύρη τρύπα” των τηλεπικοινωνιών της δημόσιας διοίκησης, καθώς ο διαγωνισμός για την ανάδειξη νέων αναδόχων και η ενεργοποίηση νέων χαμηλότερων τιμολογίων σε όλες τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών του Δημοσίου (σταθερά, κινητά και Ίντερνετ) έχει τριετή καθυστέρηση.


Στην Ελλάδα της κρίσης ποσά όπως αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για να τα αφήνουμε να χάνονται. Κι όμως, ουδείς πολιτικός εκπρόσωπος του υπ. Δημόσιας Διοίκησης -από την εποχή Ραγκούση- δεν έδειξε ενδιαφέρον για την εξοικονόμηση 150 εκ. ευρώ ετησίως, παρά την πίεση από στελέχη της “Κοινωνίας της Πληροφορίας“.
Και πάμε παρακάτω: Η Διακομματική Επιτροπή είχε εγκρίνει προ πολλού το έργο και η χρηματοδότηση του είχε διασφαλιστεί μέσω ΕΣΠΑ κατά 95%.
Ωστόσο, η διαδοχή δύο υπουργών (Ρέππας και Μητσοτάκης) δεν είχε αποτέλεσμα στην έγκαιρη προκήρυξη του εν λόγω έργου.
Ως εκ τούτου, το Δημόσιο θα καταβάλλει ετησίως για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες ποσό μεγαλύτερο από 300 εκ. ευρώ, αν δεν προσαρμόσει τις τιμές στις σημερινές συνθήκες τιμολογίων που επικρατούν στην αγορά.
Κι όμως: Με το “Σύζευξις ΙΙ”, που θα διασυνδέσει τηλεπικοινωνιακά 34.000 κτίρια όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, η ετήσια δαπάνη δεν θα ξεπερνά τα 150 εκ. ευρώ, καθώς το Δημόσιο θα διαπραγματεύεται οικονομικότερα:
Ενοποιώντας τις ανάγκες του πετυχαίνει και καλύτερες τιμές για τις κλήσεις.
Και κάτι ακόμα: Το εν λόγω έργο αποτελεί -πέραν των άλλων- μνημονιακή υποχρέωση. Τα περίπου 150 εκ. ευρώ της εξοικονόμησης υπολογίζονται στο Μνημόνιο και επιβαρύνουν με ισοδύναμα μέτρα και περικοπές άλλες δημόσιες δαπάνες.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του “Σύζευξις ΙΙ” θα φέρει σημαντικές επενδύσεις σε έργα υποδομής (οπτικές ίνες, κ.λπ), συνεπώς θα συνδράμει τα μέγιστα αφενός στην ανάπτυξη και αφετέρου στην απασχόληση.
Και άλλα έργα που… περιμένουν
Και δεν είναι μόνο το “Σύζευξις ΙΙ”, που έχει προετοιμαστεί και απομένει μόνο η τυπική υπουργική έγκριση. Καθυστερούν, επίσης, σημαντικά έργα που θα ελάφρυναν τη δημόσια διοίκηση από χιλιάδες εργατοώρες και δαπάνες.
Μερικά παραδείγματα:
Γνωστό είναι το φαινόμενο της καταβολής συντάξεων σε νεκρούς. Αυτή η ντροπή του Δημοσίου θα μπορούσε να λυθεί άπαξ και δια παντός με την ψηφιακή διασύνδεση των ληξιαρχείων -όπου δηλώνεται ο θάνατος για να δοθεί άδεια ταφής- με τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία.
Η συγκεκριμένη ψηφιακή λύση, που κοστίζει ελάχιστα, δεν έχει συναντήσει ενδιαφέρον από κανέναν…
Συνεχίζουμε: Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ήταν δυνατόν να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο μέρος του λεγόμενου περιουσιολογίου, χωρίς λάθη και με χαμηλή δαπάνη.
Η ταλαιπωρία των φορολογουμένων, να δηλώνουν συνεχώς την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, θα τελείωνε με μία απλή εφαρμογή “γέφυρας” των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο με τα ψηφιακά φορολογικά αρχεία των υπόχρεων σε δηλώσεις.
Παρά ταύτα, η δημιουργία περιουσιολογίου παραμένει αντικείμενο συζήτησης.
Καθυστέρηση με… αποδείξεις
Για το τέλος υπάρχει το θέμα των αποδείξεων λιανικής, που τόσο έχει ταλαιπωρήσει τους φορολογούμενους τα τελευταία χρόνια.
Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση; Βούληση θεωρητικά υπάρχει για λύση με την ψηφιακή σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ωστόσο και για το 2014 οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες.
Ανακλήθηκε η εντολή της προετοιμασίας της από τις υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών και το μέλλον προδιαγράφεται θολό για ένα θέμα που θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της φοροδιαφυγής από τη μη έκδοση αποδείξεων.
Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ισοδυναμούν με απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια έσοδα.
Σε καιρούς κρίσης, για να μην ξεχνιόμαστε…
πηγή: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου