Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ξεκίνησαν οι εργασίες πεζοδρόμησης του πρώτου τμήματος της οδού Αβάντων



Ξεκίνησαν οι εργασίες για την πεζοδρόμηση του πρώτου τμήματος της οδού Αβάντων, από την Κριεζώτου έως και την Κ. Βαραντάση (προ του Αγ. Νικολάου) καθώς και της Χαλκιδικής και τμήματος της Σαλονικιού.

Το έργο αυτό αποτελεί μέρος του όλου έργου που είχε ενταχθεί με υπουργική απόφαση, ως οριζόντια δράση, στο πρόγραμμα «Θησέας», μετά την υπ’ αριθμ. 238/07 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και είχε συμβασιοποιηθεί στις 12/06/2009, με ανάδοχο την Κοινοπραξία Istos ΑΤΕ – Αχιλ. Γ. Κάραλης, με χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από το πρόγραμμα, έναντι συνολικού κόστους (με το ΦΠΑ) 722.000 ευρώ.
Το όλον έργο περιελάμβανε τις -ήδη αποδοθείσες προς χρήση- πεζοδρομήσεις των οδών Κριεζώτου, Ερμού, Φίλωνος, Παπαδημητρίου, Κάτω Πύλης, Καρύδα. Καθώς και τις –υπολειπόμενες- πεζοδρομήσεις τμήματος της Αβάντων, από την Κριεζώτου έως και την Κ. Βαραντάση (προ του Αγ. Νικολάου), της Χαλκιδικής και τμήματος της Σαλονικιού, που πλέον υλοποιούνται.
Το έργο της πεζοδρόμησης του πρώτου τμήματος της Αβάντων, περιλαμβάνει:
- Υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού (με αποξήλωση των στύλων της ΔΕΗ και αντιστοίχως, με αντικατάστασή τους από επιστύλια φωτιστικά)
- Κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων (να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε δίκτυο ομβρίων, παρά την εμπορικότητα του συγκεκριμένου σημείου)
- Αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης (πρόκειται για το παλαιότερο τμήμα του υδροδοτικού δικτύου της πόλης, το οποίο μέχρι σήμερα ήταν αχαρτογράφητο, με προβλήματα διαρροών και διπλούς αγωγούς, από μαντέμι και ελενίτ)
- Επιστρώσεις του πεζόδρομου με πλάκες γρανίτη
- Τοποθετήσεις καθιστικών, καλλωπιστικών φυτών κ.α.
Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και τα τέλη Νοεμβρίου.
Οι εργασίες έπρεπε υποχρεωτικά να πραγματοποιηθούν εντός του 2012, αφού έως τα τέλη του έτους λήγει το πρόγραμμα «Θησέας» καθώς και οι απορροφήσεις των κονδυλίων του. Σε  διαφορετική περίπτωση, θα χάνονταν τα 107.000 ευρώ, ποσό που κοστίζει η παρέμβαση, και το οποίο ήδη έχει εκταμιευθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και βρίσκεται στο ταμείο του Δήμου.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Όπως είχε ήδη αναγγελθεί, από σήμερα (Σάββατο, 13 Οκτωβρίου), τέθηκαν σε εφαρμογή και οι εξής νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:
Α. Η οδός Μπαλαλαίων αντιδρομήθηκε στο τμήμα της από Κριεζώτου & Αβάντων έως τη Βύρωνος (με είσοδο πλέον από Κριεζώτου & Αβάντων και φορά κίνησης προς Βύρωνος).
Β. Η οδός Βύρωνος αντιδρομήθηκε (με είσοδο πλέον, από τη Μπαλαλαίων και φορά κίνησης προς την Αβάντων).
Γ. Η οδός Καραμουρτζούνη μονοδρομήθηκε, αφού πλέον δεν επιτρέπεται σε οποιοδήποτε όχημα (ούτε για τα ταξί, πλέον) η στροφή αριστερά από την Κριεζώτου, με διατηρούμενη τη φορά κίνησης από την πλατεία Αγ. Νικολάου προς την Κριεζώτου και με διαθέσιμη την αριστερή  πλευρά της για στάθμευση των οχημάτων.
Ρυθμίσεις που καθίστανται ζωτικής σημασίας, δεδομένου του κλεισίματος της αρχής της Αβάντων για την κυκλοφορία.
Επισημαίνεται βέβαια, ότι η υλοποιούμενη παρέμβαση αφορά μόνον στο συγκεκριμένο αρχικό τμήμα της Αβάντων και η οδός παραμένει προσβάσιμη από όλες τις καθέτους της.
Σταδιακά πάντως, θα ανακοινώνονται και θα τίθενται σε εφαρμογή και νέες δέσμες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

ΠΡΟΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΒΑΝΤΩΝ

Το έργο πεζοδρόμησης του πρώτου τμήματος της Αβάντων είχε καθυστερήσει, εξ αιτίας της διαβούλευσης για την πεζοδρόμηση ή μη και του υπολοίπου τμήματος της οδού.
Διάλογος που κατέληξε, μετά και τη συντριπτική αποδοχή των προτεινομένων παρεμβάσεων από την Επιτροπή Διαβούλευσης, στην –με αυξημένη (πλην της μείζονος αντιπολίτευσης) πλειοψηφία- απόφαση υπ’ αριθμ. 263/12 του Δημοτικού Συμβουλίου, περί σταδιακής πεζοδρόμησης του συνόλου της Αβάντων.
Και πρέπει να καταστεί σαφές ότι, εάν δεν είχε ληφθεί αυτή η απόφαση, τότε η πεζοδρόμηση θα αφορούσε αποκλειστικά και μόνον στο πρώτο τμήμα της Αβάντων (για το οποίο υπήρχε ήδη απόφαση, ένταξη σε πρόγραμμα και εγκεκριμένη πίστωση-χρηματοδότηση).
Δεδομένης της νεώτερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου, σε συνεδρίαση της, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου θα εγκρίνει τη διακήρυξη του έργου πεζοδρόμησης και του υπολοίπου τμήματος της Αβάντων, με εξασφαλισμένη την αναγκαία πίστωση.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας αυτού του νέου έργου (και βάσει της εν εξελίξει προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Χαλκιδέων και της ΔΕΗ περί «αισθητικής αναβάθμισης δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας», με ισόποση εξ ημισείας χρηματοδότηση), την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, συνεργείο της ΔΕΗ θα αποξηλώσει τους στύλους ηλεκτροφωτισμού («απελευθερώνοντας» τα πεζοδρόμια και υπογειοποιώντας το δίκτυο) στο σύνολο της Αβάντων.


ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΕΝΟΣ ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η Δημοτική Αρχή ζητά την κατανόηση των οδηγών για την εφαρμογή αυτών των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και των συνοδών έργων τους, που –πέρα από ευκολίες, δικαιολογίες και συνήθειες- αλλάζουν τη φιλοσοφία της κίνησης, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής σε βάρος της επικυριαρχίας του αυτοκινήτου στην πόλη.
Δράσεις που παράλληλα, συμβάλλουν στην αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, αναζωογονούν την εμπορικότητα του κέντρου της και αποδίδουν κοινόχρηστο χώρο στους πολίτες. Με το παραγόμενο αποτέλεσμα να πετυχαίνει τη σύνδεση του εμπορικού κέντρου με το παραλιακό μέτωπο, το οποίο έως σήμερα εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών της πόλης. 
Στην πράξη, η Χαλκίδα (μόνη σχεδόν στο σύνολο των υπολοίπων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, που δεν είχε έως τώρα ακολουθήσει το πρότυπο αυτό) για πρώτη φορά αποκτά μια ευρεία ενότητα πεζοδρόμων. Πρόκειται ωστόσο, για ένα πρώτο μικρό και ιδιαίτερα προσεγμένο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής περί ενός στρατηγικού σχεδίου πολεοδομίας και βιώσιμων μεταφορών στην πόλη, πέραν της υλοποιούμενης πεζοδρόμησης του αρχικού τμήματος της Αβάντων, προβλέπεται:
1. Η πεζοδρόμηση και του υπολοίπου τμήματος της Αβάντων.
(Όπως ήδη περιγράφηκε παραπάνω.)
2. Η μετατροπή σε κοινόχρηστο χώρο, της πλατείας που θα ενιαιοποιεί το σύνολο του περιβάλλοντος χώρου του Δικαστικού Μεγάρου, τους πεζόδρομους της Καραμουρτζούνη και της Κάτω Πύλης, την Κριεζώτου, την πεζοδρομημένη Αβάντων και την περιγεγραμμένη απ’ αυτές έκταση του πρώην πάρκινγκ.
Η μελέτη του έργου θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.
3. Η δημιουργία αμφίδρομων ποδηλατοδρόμων με διαπλατύνσεις πεζοδρομίων σε οδούς στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο.
Η πρόταση έχει υποβληθεί στη Διαχειριστική Αρχή, είναι καθ’ όλα ώριμη και εκκρεμεί η ένταξή της στο ΕΣΠΑ.
4. Η ανάδειξη της Συνοικίας του Κάστρου (περιοχή Αγ. Παρασκευής).
Η μελέτη πολεοδομικής προστασίας και ανάδειξης της περιοχής, ολοκληρώνεται, σε συνεργασία με την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Εύβοιας.

Εν τέλει, είναι σύνηθες και σε έναν βαθμό, κατανοητό να υπάρχουν αντιδράσεις για κάθε έργο πεζοδρομήσεων, αναπλάσεων κοινοχρήστων χώρων κ.λ.π. που πραγματοποιείται στο κέντρο της πόλης (δεν θα ήταν πάντως χωρίς χρησιμότητα να αναλογιστεί κανείς ότι στο παρελθόν υπήρξαν αντιδράσεις π.χ. για την κατάργηση της κίνησης των τροχοφόρων στην απόληξη της Τζιαρντίνι στην πλατεία Μάλλιου-Κόκκινο Σπίτι, την πεζοδρόμηση της Ερμού κ.α., με τους πολίτες στη συνέχεια να απολαμβάνουν τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους που προέκυψαν από αυτές τις παρεμβάσεις).
Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή, έχοντας προηγουμένως διαβουλευτεί με το σύνολο των φορέων, αναλαμβάνει το όποιο κόστος και τάσσεται σταθερά στο πλευρό των πολιτών –ανεξάρτητα εάν σήμερα αποτελούν πλειοψηφικό ή μειοψηφικό ρεύμα- που απαιτούν θαρραλέες και καινοτόμες λύσεις, στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου