Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Αύξηση κατά 3% των ελληνικών εξαγωγών. Υποχώρηση της Ελλάδας κατά δύο θέσεις στην εξαγωγική κατάταξη της ΕΕ-27

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat για τις εμπορευματικές συναλλαγές για το εννιάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του τρέχοντος έτους, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν συνολική αύξηση κατά 17,4%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ συνολικά ανήλθαν σε περίπου 2,8 τρις ευρώ. Τα παραπάνω τονίσει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Οι εξαγωγές – σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση - σε επίπεδο Ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα σημείωσαν αύξηση κατά 16,2%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, σημείωσαν μικρή αύξηση κατά 3%, και σε αξία ανήλθαν σε 11 δις ευρώ.

«Να σημειωθεί ότι αναφορικά με την κατάταξη της Ελλάδας στο εξαγωγικό εμπόριο της ΕΕ-27 ανά χώρα- μέλος, η θεαματική αύξηση των εξαγωγών της Βουλγαρίας κατά 33% και της Λιθουανίας κατά 28% ανέτρεψε τη μέχρι σήμερα κατάταξη και πλέον η Ελλάδα υποχώρησε κατά 2 θέσεις στην εξαγωγική κατάταξη της ΕΕ-27 και βρίσκεται στην 22η θέση αμέσως μετά τη Λιθουανία.
Η κατάσταση πλέον αυτή αποτυπώνεται και στο παρακάτω διάγραμμα (Διάγραμμα 1), όπου η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 5 χώρες με τη μικρότερη αύξηση των εξαγωγών σε αξία για εξεταζόμενο διάστημα, μαζί με την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία και τη Γαλλία. Αντίστοιχα, οι χώρες της ΕΕ-27, οι οποίες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές τους για το εννιάμηνο του 2010 είναι η Βουλγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Ρουμανία», αναφέρει ο ΣΕΒΕ.
Και προσθέτει: «Σχετικά με τη συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας για το εννιάμηνο του 2010 υπολογίζεται σε 6,4%, υψηλότερο κατά 0,3% από το εννιάμηνο του 2009. Με απουσία στοιχείων για 3 από τις 27 οικονομίες της ΕΕ-27 (Ολλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο), η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία στην εξαγωγική επίδοση στην ΕΕ-27 για το εννιάμηνο του 2010, πάνω από την Κύπρο. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μοναδικές οικονομίες της ΕΕ-27 που παρουσιάζουν διαχρονικά εξαγωγική επίδοση (εξαγωγές/ ΑΕΠ) σε μονοψήφιο νούμερο.
Παρατηρείται ότι σε σύγκριση με το εννιάμηνο του 2008, βελτίωση της εξαγωγικής τους επίδοσης (εξαγωγές/ ΑΕΠ) έχουν σημειώσει οι: Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, χώρες οι οποίες έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διεύρυνση του 2004, αξιοποιώντας σε ένα σημαντικό βαθμό τα πλεονεκτήματα της ένταξής τους.
Η εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας σε επίπεδο ΕΕ-27, αναδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και για εστίαση στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί από τον ΣΕΒΕ και υιοθετήθηκε από τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για συνεισφορά των εξαγωγών στο 10% του ΑΕΠ έως το 2012 και για 16% ως το 2014».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου