Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

"Τα ψεύδη και η μαύρη προπαγάνδα έχουν όρια..."

Δήμαρχος Κονιστρών Δ. Παπαναστασίου: "Τα ψεύδη και η μαύρη προπαγάνδα έχουν όρια..."
Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Κονιστρών, Δημήτρης Παπαναστασίου, με αφορμή τις κινητοποιήσεις του δήμαρχου Κύμης στην Αθήνα και συνεχίζονται στην Κύμη και την ενημέρωση που έγινε για το αποτέλεσμα επαφών του Δημήτρη Θωμά με τον υφυπουργού Εσωτερικών, αναφέρει τα παρακάτω:
"Τις τελευταίες μέρες είμαστε όλοι θεατές των κινητοποιήσεων που οργανώνει ο Δήμαρχος Κύμης και των απειλών που εκτοξεύει, προσπαθώντας έτσι να ασκήσει πίεση στην Κυβέρνηση ή να κάμψει όσους δεν συμφωνούν μαζί του. Για το λόγο αυτό μετέφερε κάποιους πολίτες στην Αθήνα (Υπουργείο Εσωτερικών - Βουλή), εκμεταλλευόμενος τα τοπικιστικά τους αισθήματα, χρησιμοποιώντας ψεύδη και παραπληροφόρηση, ώστε να ενεργοποιήσει τον φανατισμό τους, χωρίς να σκεφθεί τον διχασμό που προκαλεί στους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών, για τους οποίους αγωνίζεται, - όπως λέει - αύριο να είναι και συνδημότες. Στην συνέχεια πιστεύοντας ότι έτσι ενημερώνει τους πολίτες και τους πείθει για το δίκαιο των απόψεων και τον αγώνα του, εκδίδει ανακοινώσεις, που για όσους γνωρίζουν, είναι μνημεία ασύστολους ψεύδους και προπαγάνδας και προσπαθεί να κάνει την «τρίχα - τριχιά». Βέβαια η μέθοδος που χρησιμοποιεί είναι πολύ παλιά. Πρώτος την εφάρμοσε στην φασιστική Γερμανία ο Γκαίμπελς. Όμως τέτοιου είδους μεθοδεύσεις αδικούν την νοημοσύνη κάθε καλόπιστου πολίτη. Το περιεχόμενο των ενημερωτικών ανακοινώσεων, δείχνει καθαρά τα ψεύδη που χρησιμοποιεί, αναιρώντας με αυτά τους ισχυρισμούς του και κάνοντας επίκαιρη την παροιμία ότι το «ψέμα έχει κοντά πόδια». Κρίνουμε σκόπιμο λοιπόν και προς αποκατάσταση της αλήθειας να παρατηρήσουμε τα εξής:


1. Ισχυρίζεται ότι «από το Δήμο Κύμης, 1.000 άτομα (εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι κυρίως του Δήμου Κύμης και Κονιστρών, αλλά και των υπολοίπων Δήμων της περιοχής) με 7 πούλμαν και 200 αυτοκίνητα... πήγαν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών να διαμαρτυρηθούν για την πρόταση του Υπουργείου (σχετικά με το πρόγραμμα Καλλικράτης). Είναι το πρώτο μεγάλο ψέμα, γιατί ακόμα και αν τα λεωφορεία ήταν 7 (που δεν ήταν), ακόμα και αν ήταν γεμάτα (που δεν ήταν), ακόμα και αν πήγαν 200 ι.χ. αυτοκίνητα (που δεν πήγαν), όσο και να προσπαθήσει ένας που ξέρει απλή αριθμητική, δεν μπορεί να συμπληρώσει τον αριθμό των 1.000 ατόμων. Ακόμα και μετανάστες να χρησιμοποιήσεις, πληρώνοντας τους το μεροκάματο (πράγμα που έγινε), τόσα άτομα αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν μπορείς να συγκεντρώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Αλλωστε σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» ήταν 350 άτομα μαζί με διαμαρτυρόμενους άλλων Δήμων. Όσο δε για τους Δημότες των Κονιστρών που μετείχαν στην διαμαρτυρία, ήταν περίπου 10 τον αριθμό. Η αλήθεια είναι ότι οι μεταφερθέντες κάτοικοι δεν ξεπερνούσαν τους 250 εκ των οποίων ένα σημαντικό τμήμα ήταν όλοι οι εργαζόμενοι στον Δήμο Κύμης, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από τον Δήμαρχο, να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Και έτσι εύλογα δημιουργείται στον καθένα το ερώτημα: Είναι δυνατόν από μια περιοχή δύο Δήμων που έχουν 11.279 μόνιμους κατοίκους οι διαφωνούντες να είναι τόσο λίγοι και να ισχυρίζεται κανείς σοβαρά ότι αυτοί αντιπροσωπεύουν το σύνολο;
2. Συνάντησε, αναφέρει στην ανακοίνωση, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο όπου «διαπιστώθηκε ότι το Υπουργείο έχει κακώς πληροφορηθεί σε σχέση με αυτό που ζητούν οι κάτοικοι (!) και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής, από μικροκομματικούς «παράγοντες» και ιδιαιτέρως όμορου Δήμου. Αποδείχθηκε στις συναντήσεις αυτές η σχεδόν καθολική βούληση των τοπικών κοινωνιών και των φορέων για τη δημιουργία δύο Δήμων». Επειδή όμως όμορος Δήμος του Δήμου Κύμης είναι μόνο ο Δήμος Κονιστρών και ίσως η διαπίστωση της κακής πληροφόρησης του Υπουργείου από κάποιους μικροκομματικούς παράγοντες, να εννοεί εμένα, έχω να απαντήσω τα εξής:
α. Οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι και μάλιστα επί τρεις συνεχείς τετραετίες από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι μικροκομματικοί «παράγοντες», αλλά οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών τις οποίες και εκφράζουν.
β. Με ασύστολα ψεύδη προσπαθεί να παραπληροφορήσει τους πολίτες και να υποδαυλίσει τον φανατισμό τους, γιατί εδώ και 3 μήνες, οι τέσσερις Δήμαρχοι των υπολοίπων τεσσάρων Δήμων προσπαθούν να συναντήσουν τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση, τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο, τον Γραμματέα του Ε.Σ. ΠΑΣΟΚ κ. Σ. Ξυνίδη και ουδέποτε τα κατάφεραν. Πώς είναι δυνατό λοιπόν να τους παραπληροφορήσαμε; Εκτός και αν εννοεί παραπληροφόρηση την αποστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που με ψήφους 16 έναντι 6 προτάθηκε ο μεγάλος Δήμος. Είναι λοιπόν απορίας άξιο πως είναι δυνατό τέσσερις Δήμαρχοι παρόλες τις προσπάθειες που κατέβαλλαν, δεν μπόρεσαν να συναντήσουν κανένα εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ, ενώ ο Δήμαρχος Κύμης όχι μόνο τους έχει συναντήσει κατ' επανάληψη - όπως δηλώνει - αλλά του αποκάλυψαν ότι τους έχουν παραπληροφορήσει άνθρωποι που δεν είχαν συναντήσει ποτέ. Επίσης δε, είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατικό, κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κονιστρών, μαζί με ελάχιστους κατοίκους του Δήμου και εκπροσώπους «φορέων», να ισχυρίζονται ότι εκφράζουν το σύνολο του Δήμου και να τους παρουσιάζουν ως αντίθετους στην δημιουργία μεγάλου Δήμου, με δεδομένη μάλιστα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο με μεγάλη πλειοψηφία (16-6-2) αποφάσισε να προτείνει τη δημιουργία μεγάλου Δήμου. Θέλω επιπλέον να πληροφορήσω τον αγαπητό συνάδελφο ότι τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και φορέων εκφράζουν αυθεντικά ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο με αποφάσεις του. Δεν την εκφράζουν οι μειοψηφίες των Δ.Σ. που είναι και μειοψηφίες στην κοινωνία, κάποιοι φορείς - σφραγίδες και κάποιοι φορείς χωρίς την σύγκλιση των οργάνων τους.
Σε ότι αφορά τον Δήμο Κονιστρών τη βούληση της τοπικής κοινωνίας εξέφρασε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο (είναι αυτή η απόφαση που ο Δήμαρχος Κύμης αναφέρει ότι ελήφθη με ελάχιστη πλειοψηφία), ύστερα από σχετική ενημέρωση και κάλεσμα για συμμετοχή στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Δ.Σ., όλων των φορέων του Δήμου μας. Αλήθεια οι μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις του Δημάρχου Κύμης καλύπτονται από πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. ή από απόφαση που λήφθηκε το 2008, όταν ακόμα κανείς δεν γνώριζε τίποτα για το πρόγραμμα Καλλικράτης.
Αλλά ακόμα και αν υπάρχει τέτοια απόφαση, θα πρέπει αυτοί που την πήραν, να απολογηθούν στην τοπική κοινωνία γιατί δεν πρότειναν έναν μεγάλο Δήμο με έδρα την Κύμη"।

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου