Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Στην τελική ευθεία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Γεννηματά, Λοβέρδος και Κωνσταντινόπουλος


sunedio-pasokΤην επόμενη Κυριακή θα διεξαχθούν οι εκλογές που θα αναδείξουν τον νέο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη. Συγκινητική η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία, όχι όμως και από την πολιτική.

Η Φώφη Γεννηματά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος στη χθεσινή αποχαιρετιστήρια και με συγκινησιακή φόρτιση ομιλία του στο 10ο συνέδριο δήλωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του κόμματος, όχι, όμως, και από την πολιτική.
Η ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ  θα γίνει την άλλη Κυριακή 14 Ιουνίου από τη βάση του κόμματος με κάλπες που θα στηθούν σε όλη τη χώρα και σήμερα αναμένεται να αποφασισθεί εάν θα είναι ανοιχτό ή κλειστό το μητρώο των μελών που θα ψηφίσουν.
Η ανακήρυξη των τριών υποψηφιοτήτων έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο συνέδριο του κόμματος. Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε 670 υπογραφές συνέδρων για την υποψηφιότητα της, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 317 και ο Ανδρέας Λοβέρδος 300 υπογραφές. Ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, ο οποίος ήθελε να είναι υποψήφιος δεν συγκέντρωσε υπογραφές από το 10% των συνέδρων, όπως ορίζει το καταστατικό και δεν είναι τελικά υποψήφιος.
Η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων άρχισε χθες το βράδυ. Και οι τρεις υποψήφιοι ανέβηκαν με τη σειρά στο βήμα του συνεδρίου και παρουσίασαν τις θέσεις τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, τις πολιτικές εξελίξεις, την κυβέρνηση, τις σχέσεις με άλλα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις.
Η Φώφη Γεννηματά πρότεινε τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, σε συνεννόηση με όμορους πολιτικούς χώρους και μίλησε για «νέα αρχή».
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πρότεινε τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δύναμη και την πραγματοποίηση νέου συνεδρίου την άνοιξη του 2016.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε την αλλαγή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ σε ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Αριστερά και την πραγματοποίηση ενιαίου συνεδρίου της κεντροαριστεράς εντός του 2015.
Σήμερα πέφτει η αυλαία του 10ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι οποίες γίνονται στο κλειστό Γυμναστήριο του Πανελληνίου. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.
H τελευταία ομιλία Βενιζέλου ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: Αποχωρώ, αλλά όχι από τον αγώνα
«Εύχομαι η απόφασή μου να λειτουργήσει ως κίνητρο ενεργοποίησης και ανανέωσης. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους εσάς. Σας είμαι πραγματικά ευγνώμων για την μεγάλη τιμή και την μεγάλη εμπιστοσύνη» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος επανάλαβε ότι το κόμμα του δεν θα διευκολύνει την κυβέρνηση να διαφύγει της ευθύνης της, ενώ υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ότι ο κ. Τσίπρας οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα ψέματα, τις ψευδαισθήσεις και την παραπλάνηση.
Τόνισε ακόμα ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι πρωτίστως οικονομικό, αλλά κοινωνικό και πολιτικό, υπογραμμίζοντας τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.
«Για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση κατέφυγε στα πεδία της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης, στα οποία η χώρα έχει τη μικρότερη επιρροή. Βρίσκετε σε αυτό καμία λογική;» αναρωτήθηκε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απουσία συζήτησης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την κρίση στην ΠΓΔΜ και την ένταση που καλλιεργείται από τα Τίρανα.
Άσκησε παράλληλα κριτική στον υπουργό Άμυνας, τον οποίο κατηγόρησε για φεστιβάλ ανευθυνότητας και επιπολαιότητας σε σχέση με τα περί μεταφοράς βάσης στην Κάρπαθο ή την πρότασή του για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την υποβάθμιση σε επίπεδο θεσμών, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής: «Έχει μετατραπεί σε φέουδο και γήπεδο εσωκομματικής αντιπαράθεσης».
Δριμύτατη ήταν και η επίθεση που εξαπέλυσε στον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε ότι οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε «πολιτικό ευνουχισμό».
Μάλιστα, οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν θερμά, όταν ανέφερε ότι στελέχη που ανέδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου «μοστράρουν» σήμερα ως υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σχολίασε «η Παναρίτη τους μάρανε».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του κόμματος, επειδή η χώρα και η παράταξη βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Ανέλαβε πλήρως την προσωπική ευθύνη που του αναλογεί, αλλά σημείωσε ότι πλήρωσε μεγάλο πολιτικό κόστος από την «ηθική και πολιτική καταιγίδα» της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου.
Του ζητήθηκαν ευθύνες για τη δεκαετία του 1980 που ήταν στο Πανεπιστήμιο και όχι στην κυβέρνηση, για τον Κώστα Σημίτη ενώ δεν ανήκε στον στενό πυρήνα των συνεργατών του, με εξαίρεση ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ επί Γιώργου Παπανδρέου τον αντιμετώπισαν ως «αναγκαίο κακό» και εσωκομματικό του αντίπαλο.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, μεγάλο χτύπημα δέχθηκε η δημοκρατική παράταξη με την προσπάθεια ανακοπής της δυναμικής της Ελιάς στις ευρωεκλογές.
Τεράστια ήταν η ζημιά και από την «αμφιθυμία» του ΠΑΣΟΚ, επειδή άλλοι εμφανίζονταν σαν «σωματοφύλακες του Μνημονίου» και άλλοι σαν «θεματοφύλακες του αυθεντικού ΠΑΣΟΚ».
Όπως είπε, η κρίση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο ιδεολογικοπολιτική, αλλά και «κρίση ηθικής εμβληματικών προσώπων της παράταξης και κρίση προσωπικών στρατηγικών».
Στο τέλος της ομιλίας του και εμφανώς συγκινημένος ανακοίνωσε την απόφασή του: «Φίλες, φίλοι, αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποχωρώ από την πολιτική. Όχι από την ευθύνη μου. Όχι από τον αγώνα για τη χώρα. Οχι από τη σχέση με τους πολίτες. Όχι από τη σχέση με την Ιστορία.
» Η υπεράσπιση έργου και θέσεων είναι εθνικό καθήκον αλήθειας. Υπερβαίνει οποιοδήποτε κομματικό καθήκον, που έχω εκπληρώσει στο ακέραιο».
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ευχή η Παράταξη να βρει το δρόμο της και οι πολίτες «να κατανοήσουν αναδρομικά αυτό που κάναμε». Κατέληξε δε, λέγοντας: «Καλή τύχη».
Οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκροτούσαν για αρκετά λεπτά, μέχρι να αποχωρήσει από τον χώρο του συνεδρίου. Εμφανώς συγκινημένα ήταν πολλά κομματικά στελέχη και συνεργάτες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου