Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Δηλώσεις του κ. Αθ. Χειμάρα σχετικά με το ΕΣΠΑ


Δηλώσεις έκανε ο Αθ. Χειμάρα σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Περιφέρεια σχετικά με το ΕΣΠΑ
 Χρήσιμη η σύσκεψη με καθυστέρηση 6 μηνών λόγω μη αρμοδιοτήτων της Αιρετής περιφέρειας.
Θυμίζω , ότι κατά την εδώ επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού προ έτους, είχα ζητήσει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από 1-1-2011 στην Αιρετή Περιφέρεια.

Θα μελετήσουμε τα στοιχεία και στο επικείμενο Περιφερειακό συμβούλιο θα καταθέσουμε προτάσεις συγκεκριμένες και θα κάνουμε και την όποια καλόπιστη κριτική μας.
Για τώρα θα καταθέσω κάποιες χρήσιμες παρατηρήσεις – προτάσεις που έθεσα στη σύσκεψη.
Ζήτησα την μη ένταξη στο Περιφερειακό ΕΣΠΑ του έργου Ε 65 αλλά στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου και με διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης ότι δεν θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.
Επειδή τα 102 εκ. Ευρώ στον τομέα Υποδομών δεν αρκούν, για τα έργα της περιφέρειας, να ενταχθούν στο ταμείο συνοχής, όπως έγινε και με άλλες χώρες- Η απάντηση ήταν θετική .
Υπολογίζαμε ότι το σύνολο του Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας περιελάμβανε πιστώσεις ( 734 εκ. Ευρώ – 525 εκ. + 209 εκ. ) ( Πίνακας 2007 ).
Τώρα έγιναν μόνο 525 εκ. ( 368 εκ. + 158 εκ. ) με την παρατήρηση ότι δοθεί η Εθνική Συμμετοχή 158 εκ. στο σύνολό της για το ΕΣΠΑ.
4.   Είμαστε στο στόχο 2 με εικονικά στοιχεία, λόγω κυρίως της Βιομηχανικής περιοχής της Βοιωτίας και Εύβοιας, που μας φέρνουν άνω του 75% του ΑΕΠ , στο κατά κεφαλήν Μ.Ο. της Ε.Ε.
Μέχρι και το 2014 μετέχουμε στο στόχο 2 , λόγω Α.Ε.Π.  ( Στερεά και Αιγαίο )  
Σήμερα η αρχική πρόταση της Κομισιόν  για το επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 συμπεριλαμβάνει μόνο 3 Περιφέρειες                           ( Ανατολική Μακεδονίας – Θράκης, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου ) στο στόχο 1, λόγω του κατά κεφαλήν  εισοδήματος ( 75% ) κάτω του Μ.Ο. της Ε.Ε.  
Όμως δεν έχει λάβει υπόψη της τη σημερινή οικονομική κατάσταση -  ύφεση, αλλά η πρόταση της Ε.Ε. στηρίχθηκε σε στοιχεία των ετών 2006 , 2007 και 2008, όταν δηλαδή, η Ελλάδα είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Όμως, επειδή η τελική απόφαση της Ε.Ε. θα ληφθεί στο τέλος του 2012, θα πρέπει να ζητήσουμε να ληφθούν υπόψη τα 3 τελευταία χρόνια 2009 – 2010 και 2011 γιατί τα στοιχεία έχουν αλλάξει και μας ευνοούν ως Περιφέρεια.
Ο Περιφερειάρχης αποδέχθηκε την πρόταση και δεσμεύτηκε να το φέρει στη συνεδρίαση των Περιφερειαρχών.
5.  Μερικά έργα που ολοκληρώθηκαν από άλλα προγράμματα  ή Εθνικούς πόρους, έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προκειμένου να είμαστε στο Ν+ 3 και να παρουσιάσουμε απορρόφηση.
Αναγνωρίζω ότι κάτι παρόμοιο έγινε και στο παρελθόν, μόνο που τότε είχαμε μπροστά μας το ΕΣΠΑ, ενώ τώρα …. χάος.
Ερώτηση :  Αυτά θα παραμείνουν ή θα απενταχθούν;
Πληρούν τους όρους που θέτει η Ε.Ε. για να παραμείνουν;
Αν τελικά θα παραμείνουν στο πρόγραμμα, με ποιες πιστώσεις θα προχωρήσουν τα σημερινά ώριμα έργα της Περιφέρειας;  - Δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση.

6. Το πρόγραμμα ΤΣΕΣΙΚΑ ( περιβάλλον, πολιτισμός κ.λ.π.) που κάλυπτε πιστώσεις 40 εκ. ευρώ.
Προχωρά και σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
Υπάρχουν ώριμα έργα;
Δεν έχει προχωρήσει καθόλου , βρίσκεται στη σύσταση του Ταμείου για τη Στερεά ελλάδα.
7.Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη αρχή χρονιάς στη Λαμία
Ένα από τα σοβαρά θέματα που έθεσαν οι φορείς , ήταν και η ένταξη της περιφέρειάς μας στο Πρόγραμμα                       « Αποθεματικό Απροβλέπτων »
Είχε δεσμευτεί , τότε ο Υπουργός ότι το αργότερο σε 45 ημέρες θα επέστρεφε με συγκεκριμένες απαντήσεις.
Τελικά όπως είχαμε τότε δηλώσει η επίσκεψη αλλού αποσκοπούσε .
Όσο λοιπόν είδαμε εμείς στο νομό μας τον Υπουργό, άλλο τόσο τον είδαν και οι φορείς .
Οι δε απαντήσεις θα δοθούν ίσως …. μετά τις Εθνικές Εκλογές…
Θυμίζω ότι ως Περιφέρεια στόχος 2 , θα έπρεπε να είχαμε επιπλέον χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της Ανταγωνιστικότητας των Επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ .
Άλλωστε βρισκόμαστε στις 5 πρώτες θέσεις σε ανεργία         ( 15,9 %  ) και έπρεπε να είμασταν οπωσδήποτε στο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας των Επιχειρήσεων .
 Τέλος θεωρώ ότι χάθηκε πολύς και πολύτιμος χρόνος, 18 μήνες , για την προώθηση των μεγάλων έργων και γενικά του ΕΣΠΑ, με δυσμενείς επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και γενικά την οικονομική ανάπτυξη, που θα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην έξοδο από την κρίση!!
Η Ελλάδα το Σεπτέμβριο 2009 βρίσκονταν στην 5η θέση σε απορρόφηση κοινοτικών πόρων, ενώ τώρα, στην 20η   μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε.
Δηλαδή αντί να πάμε μπροστά πάμε πίσω .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου