Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ο γερμανικός πολιτικός κόσμος επικρίνει τον Σόιμπλε και χαιρετίζει τη συμφωνία

Με ανάμεικτες αντιδράσεις υποδέχτηκε το agreekment ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας. Από τον υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος εστίασε στις ελληνικές προσπάθειες που πρέπει ακόμη να γίνουν μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο πρόγραμμα βοήθειας έως τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων που έστρεψαν τα βέλη τους στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η γερμανική πολιτική σκηνή σχολίασε ποικιλοτρόπως, ακόμη και συγκρίνοντας το ευρώ με το Γκουαντάναμο: «μπορεί κανείς να μπει, αλλά όχι να βγει».


«Μένουν ακόμη μερικά δύσκολα βήματα μέχρι το νέο πακέτο βοήθειας, όλα από την Αθήνα, όπου πρέπει να εργαστούν επειγόντως για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Στάινμαϊερ, από τους πρώτους που έκανε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Ευθύς αμέσως, υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) χαιρέτισαν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης, όμως παράλληλα επέκριναν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Είναι καλό ότι αναζητήθηκε ένας κοινός δρόμος στην Ευρωζώνη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Ραλφ Στέγκνερ. «Όλοι όσοι έλεγαν ότι ένα Grexit θα ήταν καλύτερο, έκαναν λάθος», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα Άξελ Σέφερ κατηγόρησε τον Σόιμπλε ότι ήταν αποφασισμένος να εκδιώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. «Κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε επιτυχώς με τη δέσμευση του SPD διότι είπαμε, και προς τον Σόιμπλε, ότι δεν θα συμφωνήσουμε», τόνισε.

Ο πρόεδρος του κόμματος Die Linke Μπερντ Ρίξινγκερ από την πλευρά του απέφυγε να αξιολογήσει τη συμφωνία. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό n-tv είπε: «Από αυτά που ακούω φοβάμαι ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα δεν θα εξυγιανθεί. Προφανώς συνεχίζεται η πολιτική λιτότητας. Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα τι θα γίνει με αυτό το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο είναι μια πλήρης υποταγή της Ελλάδα και παράλληλα ο λάθος δρόμος». Ο Ρίξινγκερ ξεκαθάρισε επίσης ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να υποστηρίξει το τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, «αν δεν προβλέπει την απομείωση του χρέους» της Αθήνας.

Εκπληκτος που τελικά οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία, εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Έλμαρ Μπροκ. «Χθες το απόγευμα είχα την αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η συμφωνία προσφέρει νέες ευκαιρίες, επισήμανε ο Μπροκ, «διότι οι Έλληνες τώρα (…) προτού καν μπορέσουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να παρουσιάσουν αποτελέσματα».

Σαφώς πιο σκληρή υπήρξε η επικεφαλής των Πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ, η οποία υπογράμμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση βλάπτει την Ευρώπη και καταστρέφει τις βασικές αξίες και τη φήμη της ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου