Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Λουκέτο σε 150 σχολές

Με 150 τμήματα λιγότερα, τα οποία ακόμα φυλάσσονται μυστικά στην ατζέντα του υπουργού Παιδείας, θα συγκροτηθεί το νέο μηχανογραφικό δελτίο που θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως επεσήμανε από χθες με το πρωτοσέλιδο θέμα της η «6μέρες».

Σε συνάντηση που είχε χτες ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος με τους εκπροσώπους των πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών (ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ ΤΕΙ, ΕΕΕ) δεσμεύτηκε για δεύτερη φορά απέναντί τους ότι θα τους συμπεριλάβει σε επιτροπή που θα συσταθεί για να μελετήσει το θέμα της συγχώνευσης, κατάργησης και μετονομασίας των πανεπιστημιακών τμημάτων.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει στην «6μέρες» ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκης, αν ο υπουργός επιμένει στο χρονοδιάγραμμα του Φεβρουαρίου για την τελική διαμόρφωση του νέου χάρτη των ελληνικών πανεπιστημίων, η συγκεκριμένη επιτροπή θα πρέπει να συγκροτηθεί «αύριο το πρωί».
Ο ίδιος εκφράζει τις επιφυλάξεις του σχετικά με το κατά πόσον ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί με τόσο πιεστικό χρονοδιάγραμμα, ενώ τόνισε ότι για να πετύχει το εγχείρημα, χρειάζεται να γίνει σοβαρή μελέτη και πολιτικός σχεδιασμός σχετικά με τον απώτερο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου.

Οπως μας πληροφορεί ο κ. Σταυρακάκης, ο υπουργός παρουσίασε στους εκπροσώπους των ομοσπονδιών μια ανοιχτή βάση δεδομένων που τροφοδοτείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και αφορά στις υποδομές, το προσωπικό, τις εγκαταστάσεις και άλλα στοιχεία για τα πανεπιστήμια της χώρας και τα επιμέρους τμήματά τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ, η συγκεκριμένη δουλειά μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τη διαδικασία επιλογής τμημάτων προς συγχώνευση ή κατάργηση, ωστόσο αυτή θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτήν όλοι οι πολίτες, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο υπουργός.

Στο μεταξύ, όλα τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση προσπαθούν να τα χωρέσουν τώρα στο κρεβάτι του Προκρούστη οι εμπλεκόμενοι φορείς, εν όψει της αναδιάρθρωσης-εξπρές του υπουργείου Παιδείας.

Σε συνάντηση που είχαν χτες με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, οι πρόεδροι των ΤΕΙ έθεσαν τα δικά τους κριτήρια για την πολιτική εξορθολογισμού των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους σε ζητήματα που αφορούν στον θεσμικό χαρακτήρα των τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου των ΤΕΙ Πάτρας Σωκράτη Καπλάνη, οι σχολές επεξεργάζονται διάφορα σενάρια ενδυνάμωσής τους, επιδιώκοντας είτε την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια είτε την ανασυγκρότηση των τμημάτων τους στο πλαίσιο ενός τεχνολογικού πανεπιστημίου.

Όπως λέει ο κ. Καπλάνης στην «6μέρες», υπάρχουν τμήματα ΤΕΙ που δεν έχουν ούτε τις υποδομές ούτε το επιστημονικό προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία τους, η οποία ισοδυναμεί με απλή σπατάλη. Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχουν τμήματα των ΤΕΙ οι υποδομές των οποίων αποτελούν «καλή προίκα, που θα εμπλουτίσει το πανεπιστήμιο». Με άλλα λόγια, η επικείμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων αποτελούν για τα ΤΕΙ της χώρας ευκαιρία για να προωθήσουν τα αιτήματά τους για τη θεσμική τους «ολοκλήρωση», καθώς, όπως επισημαίνεται, η εφαρμοζόμενη πολιτική στη χώρα μας είναι ελλειμματική, «ιδίως όσον αφορά στον ακαδημαϊκό τους χαρακτήρα, πέραν της λεκτικής ένταξής τους στα ΑΕΙ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου