Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Μήνυμα ενότητας και αυτοκριτικής έδωσε ο πρωθυπουργός στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. 
  • Τόνισε ότι η παράταξή του θα καταφέρει να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση
  • "Τα πανεπιστήμια δεν είναι τσιφλίκι κανενός" διαμήνυσε 
  • Αποδοκιμασίες από φοιτητές της ΠΑΣΠ
  • Προανήγγειλε δημοψήφισμα, αναθεώρηση του Συντάγματος και συνέδριο του κόμματος το 2013.
  • Προανήγγειλε  το νέο  Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ  θα γίνει  την Ανοιξη του    2012

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις - με ιδιαίτερη αναφορά σε Παιδεία, Υγεία και Τράπεζες - εξέφρασε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 37 χρόνια από την ίδρυση του κινήματος, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013.
"Θα προχωρήσουμε με διάλογο αλλά ασυμβίβαστοι ως προς το στόχο" ανέφερε.Έκανε λόγο για το φαινόμενο των "επαγγελματιών φοιτητοπατέρων μέχρι τα 30" και τις κομματικές  παρατάξεις μιλώντας για συντηρητικές δυνάμεις και τονίζοντας: "Εμείς δεν κάνουμε πίσω. Ας μην ματαιοπονούν. Αργά ή γρήγορα τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν γιατί δεν είναι τσιφλίκι κανενός, αλλα περιουσία του ελληνικού λαού".

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι την ίδια στιγμή φοιτητές της ΠΑΣΠ αποδοκίμαζαν το μέρος αυτό της ομιλίας φωνάζοντας: "ΠΑΣΠ, ιδέα, πεθαίνεις τελευταία" και "Κάτω τα χέρια από το άσυλο".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Υγεία, λέγοντας ότι εκτοξεύτηκαν τα κόστη χωρίς υπηρεσίες στον πολίτη και ότι παράλληλα μία μερίδα που είχε συνηθίσει σε προνόμια αντιδρά στις αλλαγές.

Αυστηρό μήνυμα έστειλε και προς την πλευρά των τραπεζών λέγοντας ότι πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μολις οι συνθήκες ευνοήσουν ειδάλλως - όπως είπε- το κράτος θα ασκήσει το δικαίωμα που του δίνει η στήριξη που τους έχει παράσχει ως τώρα.

Παράλληλα χαρακτήρισε αντιπροοδευτική τη μισθολογική ανισότητα στο δημόσιο και ότι πρέπει να περιοριστεί το υπερτροφικό κράτος που εκτόξευσε το χρέος.
"Δύο φορές Σοσιαλιστές"

"Η ίδρυσή μας ήρθε να εκφράσει οράματα του ελληνικού λαού και της Ελλάδας, να ικανοποιήσει την ανάγκη εκπροσώπησης ενός τμήματος του λαού που ήταν στο περιθώριο. Παρά τις περιπέτιεες μάθαμε και καταφέραμε πολλά", ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δημιούργησαν μία Ελλάδα μέσα στις 30 πιο ευημερούσες χώρες του κόσμου.

"Σήμερα πάλι είναι η δική μας παράταξη που καλείται να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και να την κάνει να σταθεί στα δικά της πόδια" δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι "οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013 και μέχρι τότε όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τέτοιας σημασίας αλλαγές που θα έχουν βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον".

Τόνισε επίσης ότι είναι ανάγκη να γίνει αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις και τόνισε ότι η παράταξη δεν έχει εγκαταλείψει τις αξίες της. "Αν τότε είμασταν Σοσιαλιστές, σήμερα είμαστε δύο φορές Σοσιαλιστές", σημείωσε, εξηγώντας ότι σήμερα δίνουν διπλό αγώνα κατά της κρίσης και για την ισότητα και την ισονομία.

Μήνυμα στη βάση

"Απαντώντας" σε αυτούς που μιλούν για "το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα", "το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη" και "το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου", ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "εγώ μιλώ για το ΠΑΣΟΚ. Το σύνολο των ανθρώπων και των κοινωνικών δυνάμεων, που μας οδήγησαν μετά από 37 χρόνια να είμαστε και πάλι εδώ, παρόντες στην πιο δύσκολη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας μας. Και γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει την τύχη άλλων παλαιότερων κομματικών σχηματισμών."

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγγυάται τον εσωκομματικό διάλογο και δεν χωρίζει μηχανιστικά τα μέλη του κόμματος με ταμπέλες και δογματισμούς.

Είπε ακόμη ότι η επόμενη Βουλή θα είναι συντακτική προναγγέλοντας αναθεώρηση του Συντάγματος ή ακόμη και στο πολίτευμα. Υποστήριξε επίσης τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να δοθεί λόγος στον λαό, κάνοντας αναφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών που - όπως είπε - χρησιμοποίησε η ΝΔ για να άρει ευθύνες δικών της πολιτικών προσώπων.

 
"Υιοθετούνται οι προτάσεις μας από την ΕΕ"

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κρίση έπληξε την Ελλάδα αλλά αφορά συνολικά την Ευρωζώνη και υπογράμμισε την ανάγκη για μία πιο ισχυρή δημοκρατική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση που θα εξυγιάνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα σταματήσει τη διαρροή πόρων.

"Από την πρώτη στιγμή μίλησα για την ανάγκη αναπτυξιακής στρατηγικής" δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφέροντας τον φόρο Τόμπιν, τον φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την ανάγκη προστασίας από τις αγορές παραγώγων και από τους οίκους αξιολόγησης, που σήμερα ρυθμίζουν τις τύχες των λαών χωρίς καμίας νομιμοπόιηση, όπως είπε.

"Εμείς μιλήσαμε πρώτοι για τα ευρωομόλογα. Πολλά από όσα λέγαμε ακουγονταν αιρετικά αλλά σήμερα είναι στο τραπέζι επίσημα ή άτυπα και είναι στο δρόμο της εφαρμογής", πρόσθεσε τονίζοντας ότι αυτές οι προτάσεις γίνονται σταδιακά αποδεκτές στην ΕΕ.

Ο ίδιος μίλησε για το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά, που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κρίση και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ειναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διορθωση αυτών των φαινομένων "με παρρησία" όπως είπε γιατί αυτή την εντολή έδωσε στο ΠΑΣΟΚ ο ελληνικός λαός με τις εκλογές. Η δική μας ευθύνη ήταν όταν ανεχτήκαμε ή χρησιμοποιήσαμε αυτές τις πρακτικές ή δειλιάσαμε να τις αντιμετωπίσουμε" ανέφερε κάνοντας αυτοκριτική.
 
“Αυτή είναι η απάντησή μας στην κρίση: Διαχειριζόμαστε το χρέος και το ελλειμμα που μας άφησε η ΝΔ. Θα κλείσουμε τον κύκλο μέσα σε δύο χρόνια, έχοντας αφήσει πίσω μας την Ελλάδα της ευνομίας και των ίσων δικαιωμάτων”, τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στα μέλη του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν από τη ζωή και ειδικά στον Σάκη Πεπονή."Σε αυτούς χρωστάμε να μην εγκαταλείψουμε τις αξίες μας" τόνισε και πρόσθεσε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ φαίνεται η ανάγκη εφαρμογής των αξιών του Σοσιαλισμού.

Αναφορά έκανε και στον Λεωνίδα Κύρκο, καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους.

Τα μέτρα ασφαλείας στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο είναι αυστηρά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εισήλθε στην κατάμεστη αίθουσα του αθλητικού κέντρου συνοδευόμενος από τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλη Καρχιμάκη χειροκροτούμενος από τα στελέχη του κινήματος που είχαν ήδη πάρει θέση στην αίθουσα.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συνέδρων ενώ έχουν προγραμματιστεί και συζητήσεις σε οκτώ θεματικά εργαστήρια για την οικονομία, την κοινωνία, τη δημόσια διοίκηση και την ανάπτυξη.

Αντιδράσεις

"Ο κ. Παπανδρέου, σε μια ανιαρή πραγματεία, που διάβασε σήμερα, μπροστά σε ένα παγωμένο ακροατήριο, λησμόνησε πως κυβερνά, εδώ και 2 χρόνια, την Ελλάδα" αναφέρει ανακοίνωση του εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη.

"Μίλησε για το διεθνή σοσιαλισμό, αλλά δεν είπε τίποτα για τη βαρβαρότητα της πολιτικής του. Αναγνώρισε το οικονομικό αδιέξοδο, αλλά δεν είπε τίποτα για τη δική του πολιτική, που διέλυσε την Οικονομία και την Κοινωνία.Ανέπτυξε στόχους που πρέπει να έχουν η Ευρώπη και ο Κόσμος, αλλά δεν είπε τίποτα για την κυβέρνησή του, που έπεσε έξω σε όλους τους στόχους της για την Ελλάδα" προσθετει.

"Σε τόσο κρίσιμες ώρες, ο κ. Παπανδρέου, δυστυχώς, ζει σε άλλη πλανητική διάσταση, χωρίς να έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα", καταλήγει η ανακοίνωση Μιχελακη.

“Κάποτε μέσα στο ΠΑΣΟΚ φώναζαν, 'σήκω Ανδρέα να τους δεις'. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς, ποια απογοήτευση θα αισθανόταν σήμερα ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ από τους κληρονόμους του” αναφέρει το ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του.

“Η ομιλία Παπανδρέου στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ είναι δείγμα της πιο αλαζονικής και δεξιάς κυβέρνησης στη μεταπολίτευση, που έχει το θράσος μετά από όλα τα μέτρα κατεδάφισης της κοινωνίας να μιλά για ανάπτυξη, εργασία, και δημοκρατία, κατηγορώντας την αριστερά για δογματισμό” αναφέρει ο Συνασπισμός.

“Ο λαός, στις πλατείες και στους δρόμους, με σταθμό τη διαδήλωση στη ΔΕΘ, θα δείξει στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του ότι τα παραμύθια τελείωσαν, η κυβέρνηση αυτή έχει τελειώσει και μαζί της πρέπει να τελειώσουν όλα όσα έχουν θέσει τη δημοκρατία, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, στο περιθώριο” καταλήγει η ανακοίνωση.

“Η ομιλία του πρωθυπουργού θα μπορούσε να είχε γίνει το 2005, το 2006, το 2007. Όχι το 2011 και σίγουρα όχι στην Ελλάδα της φτώχειας, της ανεργίας, της ύφεσης. Ηχεί τουλάχιστον παράταιρα να μιλά για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, τους ανέργους, τους συνταξιούχους” αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά.

“ Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι 'κάνουμε αυτό που πρέπει για την έξοδο της χώρας από την κρίση'. Όλοι οι δείκτες μαρτυρούν δραματικά το αντίθετο. Ότι με την πολιτική τους σπρώχνουν τη χώρα στη χρεοκοπία και την κοινωνία στο περιθώριο” προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου