Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Τι ειπώθηκε τι όχι για τους μετανάστες

Ti είπε χθες ο Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ, στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, θέλει να παρέμβει. Καλησπέρα κ. Υπουργέ.
κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Καλησπέρα σας κα Κοσιώνη. Με συγχωρείτε που διέκοψα κατά τη διάρκεια του δελτίου σας, αλλά νομίζω ότι θα βοηθούσε από πλευράς μια σειρά τουλάχιστον διευκρινίσεων γιατί απ΄ότι τουλάχιστον μπόρεσα να καταλάβω και επειδή έχει πολύ λίγες ώρες η εξέλιξη της τελικής έκβασης και της λήξης της απεργίας πείνας..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Για το θέμα λοιπόν των μεταναστών στο Μέγαρο Υπατία...
κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Ακριβώς έχει δικαιολογημένα πιθανότατα εμποδίσει αρκετούς ακόμα να καταλάβουν τι είναι αυτό το οποίο συνέβη. Αυτό το οποίο συνέβη λοιπόν σας λέω με πολύ απλά λόγια είναι ότι τερματίστηκε η απεργία πείνας και η κυβέρνηση, όπως από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει στους απεργούς μετανάστες, τους απεργούς πείνας, δεν τους παραχώρησε ούτε άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς ή για άλλους λόγους ούτε υπόσχεση ότι θα τους παραχωρήσει άδεια παραμονής. Αυτό κα Κοσιώνη είναι το μείζον, αυτό είναι το αντίθετο τελείως από αυτό που είχε συμβεί στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2009…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δεν υπαναχωρείτε όμως, με συγχωρείτε κε Υπουργέ, όταν λέτε ότι από τα 12 χρόνια πάμε στα 8 για να εξασφαλίσει κανείς άδεια παραμονής, εργασίας, στη χώρα. Αυτό δεν είναι υπαναχώρηση υπό πίεση ;
κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Όχι κα Κοσιώνη και γι’αυτό σας είπα ότι χρειάζεται διευκρίνιση. Κατ’αρχήν δεν είπαμε εμείς ότι πάμε από τα 12 χρόνια στα 8…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Τι είπατε ;
κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ :  Εμείς είπαμε ότι ο πρόσφατος νόμος, όπως έχει ψηφιστεί και ο οποίος προβλέπει την 12ετία σαν το χρονικό όριο για να υποβάλλουν αίτηση για νομιμοποίηση, όχι να νομιμοποιηθούν, είναι τελείως αδύνατη η μαζική νομιμοποίηση αλλά και η ατομική…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ναι να υποβάλουν αίτηση σύμφωνοι…
κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Να υποβάλουν αίτηση δεν σημαίνει ότι θα νομιμοποιηθούν και είπαμε ότι με κατεύθυνση τα 8 χρόνια, αλλά όχι ότι θα το κάνουμε 8 χρόνια, αυτή θα είναι η κατεύθυνση. Εκείνο που μπορώ μόνο να σας πω είναι ότι δεν θα είναι 8 χρόνια και αυτό δεν είναι νομιμοποίηση μεταναστών. Αυτή είναι η διαδικασία η οποία πρέπει να υπάρχει σε κάθε ευνομούμενο κράτος ώστε κάθε ένας που νομίζει ότι μπορεί να αιτηθεί να το κάνει αυτό το πράγμα, είναι τελείως διαφορετικό από μαζική νομιμοποίηση, τελείως διαφορετικό από παροχή αδειών παραμονής. Σας έλεγα και προηγουμένως και δεν μπόρεσα απλά να το ολοκληρώσω, τον Ιανουάριο του 2009, κα Κοσιώνη, ούτε πριν 10 χρόνια, ούτε πριν 20 χρόνια, πριν από 2 χρόνια δόθηκαν από τη προηγούμενη κυβέρνηση σε απεργία πείνας, και αυτό ήταν το πρόβλημα το κακό προηγούμενο..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μην συγκρίνουμε με το κακό προηγούμενο…
κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Όχι είναι ζητούμενο για να καταλάβετε που ήταν η Ελλάδα πριν από 2 χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Το καταλαβαίνουμε. Μας ενδιαφέρει και που είναι τώρα και που θα πάει αύριο…και υπάρχει και ένα ερώτημα και εάν τηρήθηκε και η νομιμότητα. Εσείς επιμείνατε με σκληρό τρόπο από τη πρώτη στιγμή στη τήρηση της νομιμότητας. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Γιατί ας πούμε για τους μη νόμιμους μετανάστες δεν τηρήθηκε ο νόμος που λέει απέλαση…
κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Μα τηρήθηκε το αντίθετο. Σας παρακαλώ αυτό σας λέω. Τηρήθηκε ο 3907 και ότι αυτός προβλέπει. Προβλέπει υπό ανοχή καθεστώς στο οποίο υπήχθησαν – στο νόμο προβλέπεται αυτό – αυτή η ένταξη σε αυτό το νόμο σημαίνει ότι αυτοί οι μετανάστες έχουν να κάνουν με την Αστυνομία και στο εξής αφού δακτυλοσκοπηθούν δηλαδή δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και ούτω καθεξής και έχουμε μια πλήρη τήρηση της νομιμότητας χωρίς να την παραβιάζουμε δίνοντας υπό πίεση ή εκβιασμό άδειες παραμονής που ζητούσα σας θυμίζω – όλα ρα ρεπορτάζ σας το λέγανε μέχρι χθες – οι απεργοί πείνας αυτό δεν ζητούσανε ; Λέγανε εμείς δεν δεχόμαστε τίποτα από αυτά που λέει η κυβέρνηση ότι ορίζεται στο νόμο και θέλουμε άδειες παραμονής. Πήραν άδειες παραμονής ; Δεν πήραν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Και τότε γιατί πανηγυρίζουνε κε Υπουργέ;
κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Πήραν υπόσχεση ότι θα πάρουνε ; Δεν πήρανε.. Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα της έκβασης με ειρηνικό και αναίμακτο τρόπο, που αυτό μην το υποβαθμίζουμε τώρα ξαφνικά
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δεν το υποβαθμίζουμε καθόλου…Είναι γεγονός..το αναγνωρίζουμε..
κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Το λέω στη κουβέντα γιατί τονίζουμε τη μία πλευρά του θέματος, τη νομική ή όχι, αλλά υπάρχει και η ανθρώπινη πλευρά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Το αναγνωρίζουμε το πόσο καυτό και πόσο δύσκολο είναι το θέμα της μετανάστευσης και δεν αρέσει σε κανένα να λαμβάνει αποφάσεις η κυβέρνηση υπό καθεστώς πίεσης ..
κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ :Για πρώτη φορά το αντίθετο συμβαίνει. Πιεστήκαμε να δώσουμε άδειες παραμονής, όλα  τα ρεπορτάζ μέχρι χθες αυτό ανέφεραν, δεν δώσαμε άδειες παραμονής, δεν προχωρήσαμε σε καμία νομιμοποίηση, εφαρμόσαμε τον 3907 και βεβαίως από εκεί και μετά πετύχαμε να τελειώσει ειρηνικά αυτή η απεργία πείνας και άρα η χώρα να μην κινδυνεύσει να μπει σε διαδικασία αναταραχής προφανώς σε αυτή τη περίπτωση αδικαιολόγητης θα ήταν, και ούτω καθεξής… Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα. Και έχει σημασία γιατί είναι ακριβώς αυτό που δεν ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, λέει ότι όσο και να προσπαθήσετε, όποιοι άλλοι είτε ζείτε στην Ελλάδα παράνομοι είτε δεν είστε στην Ελλάδα παράνομοι μην δοκιμάσετε με οποιονδήποτε τρόπο να πιέσετε να πάρετε άδειες παραμονής γιατί από εδώ και στο εξής η Ελλάδα δεν δίνει με αυτούς τους τρόπους άδειες παραμονής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Είμαστε σίγουροι για αυτό κε Ραγκούση; Γιατί αυτό είναι το λεπτό σημείο. Από τη στιγμή που ουδείς απελάθηκε από τους 300 τώρα τι θα γίνει εάν έρθουν αύριο άλλοι 300 και ζητήσουν ότι ζητήσουν…
κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : κα Κοσιώνη από τη στιγμή που δεν πήραν τις άδειες παραμονής που απαιτούσαν με 44 ημέρες απεργίας πείνας σημαίνει ότι το μήνυμα είναι ότι κύριοι μην δοκιμάζετε από εδώ και στο εξής στην Ελλάδα δεν δίνονται έτσι με αυτό τον τρόπο άδειες παραμονής. Αυτό είναι κατάκτηση για τη χώρα και επιτρέψτε μου τον όρο δεδομένης και της κατάστασης που ήταν η Ελλάδα και πριν από 2 χρόνια. Επίσης δεδομένου του γεγονότος ότι το 2005 – 2007 για τρίτη φορά στη συνέχεια η χώρα μας πραγματοποίησε μαζική νομιμοποίηση 150.000 μεταναστών. Τώρα το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι 300 της Υπατίας θα έχουν να κάνουν με την ελληνική Αστυνομία  η οποία κάθε φορά θα κρίνει αν κάθε 6 μήνες θα τους ανανεώνει ή όχι το καθεστώς υπό ανοχή που τους  εντάσσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ένα πολύ δύσκολο θέμα, πολύ δύσκολες οι συνθήκες πολύ ιδιαίτερες,
κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Χωρίς αμφιβολία..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : κε Υπουργέ, θα σας ευχαριστήσω πολύ.
κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου