Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

«ΚΑΒΟΝΤΟΡΙΤΙΚΟΣ». Ο χορός της Νότιας Εύβοιας. Παλαιότερη ονομασία του χορού Καλιανιώτικος .

Καβοντόρο Εύβοια: Τον Καλλιανιώτικο τον λένε και Σταυρωτό επειδή πιάνονται σταυρωτά, η σύγχρονη ονομασία είναι Καβοντορίτικος. Εχει πάρει την ονομασία του από το χωριό Καλλιανού. Ο Καλλιανώτικος χορός είναι κυκλικός βέβαια και, παρ' όλο που οι χορευτές πιάνονται σταυρωτά, δεν έχει νησιώτικο χαρακτήρα. Επίσης δεν είναι συρτός, αλλά ούτε και πηδηχτός. Είναι όπως και η μουσική του απλός, στρωτός και στερεός. Στα  χωριά του Καβοντόρου τον χορεύουν συνήθως άνδρες πιάνοντας ο ένας τον άλλον από τον ώμο διότι το σταυρωτό με γυναίκες είναι κάπως ασυμβίβαστο με τις τοτε αυστηρά ηθικές αρχές των κατοίκων. Γι' αυτό και τον λένε Σταυρωτό. Οι αρχικές ρίζες της δημιουργίας του βρίσκονται στο χωριό Καλλιανού. Βασικά παίζεται από τα λυροντάουλα και τις τσαμπούνες. Οταν ο χορευτής διατάζει "τσαμπούνα" εννοεί απλώς τον Καβοντορίτικο. Τώρα που σπανίζουν τα λυροντάουλα και οι τσαμπούνες παίζεται με εξαιρετικήν απόδοση από τα βιολιά και τα λαούτα. 
Είναι απέριττος, ρυθμικός, ίσιος, ζωηρός χορός. Το μέτρο του είναι στα 2/4, όπως κι ο Συρτός. Ο Καβοντορίτικος χορός χορεύεται και στην Αχλαδερή Ευβοιας, πάνω στον ίδιο ρυθμό και παίζεται επίσης από τα λυροντάουλα ή τα βιολιά και τα λούτα. Λέγεται Βέντελια, που στ' αρβανίτικα θα πει "στον τόπο" και Ασσος, και είναι σταυρωτός. Ο χορός Βέντελια έχει και αρβανίτικα λόγια.
Ενας παράφρων ενθουσιασμός και μια ομαδική ψύχωση συνεπαίρνει τους πανηγυριώτες καθώς ασταμάτητα χορεύαν τον Καβοντορίτικο χορό τραγουδώντας πάνω στο σκοπό του τα ακατανόητα λόγια: "Ντούου ντούου, ντούσκου ντού...". Οταν ο χορός έιχε φουντωση, αρχίζαν τα σατιρικά και περιπαιχτικά στιχάκια που χορεύουαν πάνω στον ίδιο σκοπό. 
Οταν εμπεναν στο  χορό οι ηλικιωμένοι, όλοι τραγουδούν διάφορα σατιρικά στιχοπλόκια που χορεύοταν σε ρυθμό αργού Συρτού...πηγή notios-evoikos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου