Μετά το περήφανο "όχι" του Κυπριακού λαού, η Κυπριακή ηγεσία, υπό την καθοδήγηση του ανεκδιήγητου μνημονιακού και Ανανιστή Ν. Αναστασιάδη, έκανε άτακτη αναδίπλωση και επιχειρεί να ξαναβάλει τη χώρα στο πλαίσιο σφαγείο του Eurogroup, της τρόικας και του μνημονίου.
Στην κατεύθυνση αυτή η Κυπριακή ηγεσία αποφάσισε, δυστυχώς, ομόφωνα, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ, τη συγκρότηση Ταμείου Αλληλεγγύης για την κεφαλαιακή στήριξη των Κυπριακών τραπεζών, στο οποίο θα συγκεντρωθούν τουλάχιστον 5,8 δις από την καταλήστευση των Ασφαλιστικών Ταμείων , από προέσοδα επί του φυσικού αερίου, τον Κυπριακό χρυσό κλπ.
Ταυτόχρονα, η Κυπριακή κυβέρνηση , δια της Κεντρικής Τράπεζας , αποφάσισε να διασπάσει τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου σε "κακή" και "καλή" (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ εδώ), όπως προέβλεπε και ο σχεδιασμός της τρόικα μετά την έγκριση της απόφασης του Eurogroup από την Κύπρο.
Το εντυπωσιακό και τραγικό είναι ότι η Κυπριακή κυβέρνηση, την ίδια ώρα που λαμβάνει αυτά τα μέτρα, προστρέχει , ταυτόχρονα , να λάβει τα 10 δις χρηματοδότηση από την τρόικα προς ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εισερχόμενη, έτσι, στην τροϊκανή κηδεμονία, τα μνημόνια και την υλοποίηση του θανάσιμου συνολικού "πακέττου" του Eurogroup.
Βεβαίως είναι ερώτημα αν το Eurogroup θα κάνει αποδεκτό το ως άνω plan B της Κυπριακής κυβέρνησης και ιδίως τη συγκέντρωση του ποσού των 5,8 δις ευρώ με τις προτεινόμενες Κυπριακές μεθοδεύσεις.
Πέραν τούτου το plan B της Κυπριακής ηγεσίας, στο οποίο μάλλον διολισθαίνει και η ηγεσία του ΑΚΕΛ (βλ. δήλωση Άντρου Κυπριανού παρακάτω) είναι αδιανόητο , τραγικό, εξωφρενικό και καταστροφικό.
Είναι αδιανόητο η Κυπριακή ηγεσία να αποδεχθεί την εκχώρηση από τις τσέπες των Κυπρίων πολιτών περίπου 17 δις στους τραπεζίτες
για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών , προκειμένου, ταυτόχρονα, να
εισέλθει η Κύπρος σε καθεστώς τροϊκανής μνημονιακής κηδεμονίας.
Είναι αδιανόητο δυνάμεις της Αριστεράς στην Κύπρο, ίσως και στην Ελλάδα, να θεωρούν ως θετικό βήμα την ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης στην Κύπρο με αυτόν τον προσανατολισμό, το οποίο αποτελεί μέρος ενός σχεδίου συνολικής τροϊκανής και μνημονιακής χρηματοδότησης.
Τέτοιου είδους Κυπριακά σχέδια, πέραν της αμφίβολης αποτελεσματικότητας και λειτουργικότητάς τους, η οποία, μάλλον, θα αποδειχθεί και την Τρίτη 26/3, όταν ανοίξουν οι Κυπριακές Τράπεζες, δεν διασφαλίζουν καμμιά θετική προοπτική για την Κύπρο. Αντίθετα, το μόνο που εγγυώνται είναι την γρήγορη και φρικτή οικονομική και κοινωνική διάλυση, την οποία θα ακολουθήσει εθνική τραγωδία.
Το περήφανο "όχι" του Κυπριακού λαού η Κυπριακή ηγεσία παει , ίσως, να το εκμαυλίσει, υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον του κυπριακού λαού.
Αυτήν την ώρα η Κύπρος δεν έχει καμμιά άλλη επιλογή από το να γυρίσει συνολικά την πλάτη στην τρόικα και τα μνημόνια.
Η Κύπρος, στο βαθμό που το Eurogroup δεν είναι διατεθειμένο να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση των Κυπριακών τραπεζών, οι οποίες ούτως ή άλλως πρέπει αμέσως να εθνικοποιηθούν, χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις και με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και αποπληρωμής, δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα διάσωσης , εξυγίανσης και ανασυγκρότησης με εθνικούς πόρους του δημόσιου, πλέον, τραπεζικού της συστήματος , στο πλαίσιο μιας πορείας σύγκρουσης και ρήξης με την ευρωζώνη.
Αυτήν την ώρα η Κύπρος διαθέτει μία και μόνη επιλογή
- Να πει ένα μεγάλο όχι στην τρόικα και τα μνημόνια
- Να εθνικοποιήσει -κοινωνικοποιήσει τις Κυπριακές τράπεζες με στόχο να τις εξυγιάνει και να τις ανασυγκροτήσει
- Να εφαρμόσει ένα νέο προοδευτικό πρόγραμμα μετασχηματισμών και παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας της
- Να ξεκινήσει διαδικασίες σύγκρουσης και ρήξης με την ευρωζώνη
- Να εφαρμόσει μια νέα πολυδιάστατη, ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και να αναζητήσει ερείσματα σε κάθε δυνατή κατεύθυνση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου