Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Συμφωνία με την Phillip Morris S.A. για την αγορά καπνών ελληνικής παραγωγής




Στο πλαίσιο της κατ’ επίφαση “αναπτυξιακής πολιτικής” και προσέλκυσης επενδύσεων από πολυεθνικά μονοπώλια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες και επισημότητες, από τον ίδιο τον Υπουργό, η υπογραφή συμφωνίας με την πολυεθνική καπνοβιομηχανία Phillip Morris International Management S.A., στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Η συμφωνία αυτή, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, περιλαμβάνει τη δέσμευση της εν λόγω εταιρείας για την απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου, την επόμενη τριετία 2013 - 2015.
Ανησυχία και ερωτήματα όμως δημιουργούνται μεταξύ των καπνοπαραγωγών από το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της υπογραφείσας συμφωνίας.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία, κάνει λόγο για τη σημασία αυτής στην απασχόληση και το εισόδημα των παραγωγών, αλλά αποκρύπτει τις λεπτομέρειες.
Δεν αναφέρει δηλαδή ότι η συμφωνία αφορά το 50% μόνο των καπνών ανατολικού τύπου (μπασμά και Κατερίνης), που θα έχουν παραχθεί σύμφωνα με τις Αρχές του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και όχι στο σύνολο της ελληνικής παραγωγής καπνών.
Δεν αναφέρει ότι η εταιρεία Philip Morris αγόραζε όλα τα προηγούμενα χρόνια τις ίδιες περίπου ποσότητες μέσω μεσαζόντων. Επομένως αυτό που παρουσιάστηκε ως τεράστιας σημασίας επιτυχία για την αγροτική παραγωγή, δεν είναι τίποτε άλλο από τη μετατροπή της μέχρι τώρα διαμορφωμένης κατάστασης σε συμβολαιακή γεωργία με την απομάκρυνση των μεσαζόντων προς όφελος της πολυεθνικής εταιρείας.
Επίσης δεν αναφέρονται οι τιμές αγοράς των καπνών για τα επόμενα χρόνια τις οποίες διαμορφώνει η εν λόγω εταιρεία, καθώς και πώς θα γίνει η επιλογή των παραγωγών από τους οποίους θα αγοραστούν τα καπνά.

Επειδή:
Από την υπογραφή της συμφωνίας το Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο αυτής.
Από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η παραγωγή καπνού στην Ελλάδα έχει μειωθεί από τους 110.000 στους 23.000 τόνους, ο αριθμός των καπνοπαραγωγών από 55.000 στους 13.000 και οι καπνεμπορικές επιχειρήσεις από 40 στις 5, που και αυτές λειτουργούσαν ως μεσάζοντες της Philip Morris.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.     Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ενίσχυση των υπόλοιπων καπνοπαραγωγών σε όλη την Ελλάδα;
2.     Ποιο ακριβώς θα είναι το όφελος για τους καπνοπαραγωγούς από την υπογραφείσα συμφωνία;
3.     Πώς θα γίνει η επιλογή των παραγωγών, των οποίων τα καπνά θα απορροφήσει η Philip Morris;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
1.     Η υπογραφείσα συμφωνία με την Phillip Morris S.A.

Ο ερωτών βουλευτής

Βαγγέλης Αποστόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου