Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Αλλάζουν τους συσχετισμούς οι 38 σύνεδροι της ΠΑΣΚ που αποχώρησαν

Ένα διαφορετικό σκηνικό διαμορφώνει λίγες ημέρες πριν το συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Αλεξανδρούπολη η εμφάνιση συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚ που, παρουσιάζοντας νέα πολιτικοσυνδικαλιστική πλατφόρμα, διαχωρίζουν τη θέση τους από την ηγεσία της παράταξης και της ΓΣΕΕ, οδηγώντας την έτσι στην πρώτη μετά το 1985 κρίση και διάσπαση.

Η συνδικαλιστική παράταξη ΕΜΕΙΣ (Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων) αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές ανακατατάξεις στους μέχρι σήμερα συσχετισμούς, καθώς, όπως υποστηρίζουν, διαθέτουν 38 εκλεγμένους συνέδρους σε σύνολο 165 που διέθετε συνολικά μέχρι πρότινος η ΠΑΣΚ, διεκδικώντας έτσι 3 ή 4 έδρες και κατεβάζοντας την παράταξη του ΠΑΣΟΚ στις 15-16 έδρες από 20 που είχε στόχο να διεκδικήσει και σε αυτό το συνέδριο.

Με αυτά τα δεδομένα και αν επαληθευτούν οι συσχετισμοί, η διάσπαση της ΠΑΣΚ τροφοδοτεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επόμενη μέρα του συνεδρίου, καθώς η ΠΑΣΚ χάνει την παντοδυναμία της στη Συνομοσπονδία, ενώ η στασιμότητα της ΔΑΚΕ και του ΠΑΜΕ (11 και 9 έδρες αντίστοιχα) και η ταυτόχρονη αύξηση των εδρών από την Αυτόνομη Παρέμβαση σηματοδοτούν ένα συνδικαλιστικό σκηνικό, αν όχι εντελώς διαφορετικό από το σημερινό, σίγουρα καινούργιο.
Ποιοι υπογράφουν Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, και τώρα της νέας συνδικαλιστικής παράταξης ΕΜΕΙΣ (Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων) που υπογράφουν τη διακήρυξη
 (Ν. Κουλουμπαρίτσης, μέλος Δ.Σ. Συνδικάτου ΟΑΣΑ, Στ. Μπασινάς, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, και τα πρώην και νυν μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ Μ. Κουρουτός, μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ, πρόεδρος ΟΙΕΛΕ, Ν. Ορφανός πρώην μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ, πρόεδρος ΠΟΕΠΔΧΒ, Στ. Σαλουφάκου, μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Μ. Στεκουλέα, μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ, και Ν. Φωτόπουλος, μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ, πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) τονίζουν μεταξύ άλλων ότι "δεν είναι δυνατόν το συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα να συνεχίσει να πορεύεται ως έχει. 
Κάνουμε ρήξη με το παρελθόν και ιδρύουμε μια νέα συνδικαλιστική παράταξη κομματικά αυτόνομη και ιδεολογικά ανεξάρτητη, προερχόμενη από το δημοκρατικό κίνημα με όραμα μια σύγχρονη σοσιαλιστική κοινωνία. Μια νέα παράταξη, με εντελώς διαφορετικό πλαίσιο δράσης, με ριζικά διαφορετική λειτουργία. Πρώτο μας βήμα, η παρουσία μας ως αυτόνομης παράταξης στο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ".
Μαχόμενος συνδικαλισμός
Οι συνδικαλιστές της παράταξης ΕΜΕΙΣ κατηγορούν την ηγεσία Παναγόπουλου για "ολιγωρία στη βίαιη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι" και για ιδιότυπη "ισορροπία στην ανισορροπία της καταγγελίας του Μνημονίου και της αποδοχής του μονόδρομου των αντιλαϊκών μέτρων". Όπως σημειώνουν, "ο συνδικαλισμός της διαπραγμάτευσης πρέπει να δώσει τη θέση του στον μαχόμενο, αγωνιστικό, διεκδικητικό συνδικαλισμό. Τα συνδικάτα μας είναι η ασπίδα των συμφερόντων των εργαζομένων και την ασπίδα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε για να αποκρούομε την επίθεση στα συμφέροντα της τάξης μας".

Αναφερόμενοι στα μέτρα που λαμβάνουν από κοινού συγκυβέρνηση και τρόικα σημειώνουν: "Σήμερα που η κρίση βαθαίνει, που η ανεργία, η φτώχεια, η αποστέρηση, η περιθωριοποίηση και η αποδόμηση του κράτους πρόνοιας κερδίζουν έδαφος, γινόμαστε μάρτυρες της θεμελίωσης μιας κοινωνίας της ζούγκλας, με τις ευλογίες της τρόικας και των ντόπιων εκφραστών της.Η βίαιη εφαρμογή του 'δόγματος του σοκ' στην Ελλάδα, όπως είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν από το ΔΝΤ σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ν.Α Ασίας, με μοναδικό στόχο τη μετατροπή της χώρας μας σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη με μισθούς Βαλκανίων και εργασιακά δικαιώματα Μπαγκλαντές, έφερε τον κόσμο της εργασίας σε θέση άμυνας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου