Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Καλή σχολική χρονιά!


Το σημαντικό γεγονός του Σεπτεμβρίου: μάθε παιδί μου γράμματα, ανοίγουν τα σχολεία! Έρχεται η περιβόητη στιγμή που οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία. Μια διαδικασία που συνεπάγεται, προγραμματισμό λιγότερη ανεμελιά, πρωινό ξύπνημα, μάθηση, έρευνα, ανακάλυψη, αξίες, αξιοπρέπεια, παιδεία, πολιτισμός, φιλίες.

Τα τελευταία χρόνια, μια έκπληξη ή μια ιδιαιτερότητα μας περιμένει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Πέρυσι είχαμε τη χρονιά χωρίς βιβλία, παιδιά χωρίς κολατσιό,  φέτος έχουμε τη χρονιά χωρίς εκπαιδευτικούς και κτίρια. Ανησυχίες για τους χώρους, για την πληθώρα παιδιών στα δημόσια σχολεία σε σχέση με τους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς και τις σχολικές αίθουσες, για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, για το κολατσιό των παιδιών... Το εκπαιδευτικό μας σύστημα βιώνει την «κρίση» σε όλη της το μεγαλείο. 

Η εκπαίδευση όμως αποτελεί σημαντικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η παιδεία αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα της κοινωνίας και αλίμονο αν ραγίσει. Κατά τον Πλούταρχο, όπως το έδαφος, όσο γόνιμο και αν είναι, αδυνατεί να παράγει κάτι δίχως καλλιέργεια, έτσι και ο νους του ανθρώπου: δίχως την εκπαίδευση αδυνατεί να δώσει τους αναμενόμενους καρπούς. Τι κάνουμε λοιπόν;

Τι έχει προκύψει από όλη αυτή την κατάσταση. Η συσπείρωση των πολιτών και η πρωτοβουλία των φορέων να αναλάβουν δράση, έχει ακυρωθεί από την απουσία μας όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Όλοι εμείς δεν είδαμε τον ρόλο του σχολείου στην κοινωνία του αύριο. Οι εκπαιδευτικοί έγινα οι ίδιοι φορείς ανάπτυξης των φροντιστηρίων. Οι γονείς είδαμε τους εκπαιδευτικούς ως τους προνομιούχους δημόσιους υπάλληλους και τους ζηλέψαμε.

Η τόσο απαραίτητη κοινωνική συνοχή για την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και πραγματικότητας δεν υπήρχε. Ο καθένας από εμάς το είδε προσωπικά, δεν είδαμε τον πραγματικό ρόλο του σχολείου.

Σήμερα ο καθένας από εμάς, ας μετρήσει τις δυνατότητές του και να δει τι μπορεί  να προσφέρει  για το μέλλον των παιδιών, των αυριανών ενεργών πολιτών. Γιατί το σχολείο δεν είναι μόνο τα βιβλία, αλλά εμπειρίες και βιώματα.  ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΑ.

Σε Μαθητές, Δάσκαλους , Γονείς,  
Ευχόμαστε Καλή Σχολική Χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου