Σας Δίνουμε την ευκαιρία να έχεται το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που σας αναφέραμε την Πέμπτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μιλήσουμε με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Σωκράτης Ξυνίδης, είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή. Κύριε Ξυνίδη, καλό σας μεσημέρι.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλό σας μεσημέρι κυρία Λειβαδάρη. Μια χαρά εσείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας βρίσκουμε εκτός ή εντός;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εντός και εκτός, στην Ξάνθη, όχι σε διακοπές δηλαδή, αλλά εν πάση περιπτώσει εκτός Αθηνών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν είναι κακό οι διακοπές, είπαμε, διακοπές χωρίς ενοχές χρειάζονται φέτος τουλάχιστον για όλους μας.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν συμπίπτουν οι χρόνοι διακοπών του Κινήματος με την Κυβέρνηση δυστυχώς, οπότε δεν είχα πράσινο φως εγώ από τον Πρωθυπουργό, είχαμε να κάνουμε και άλλα πράγματα στο Κίνημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τουλάχιστον συμπίπτουν οι πολιτικές θέσεις του Κινήματος με την Κυβέρνηση;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, νομίζω ότι μετά από ένα πολύ δύσκολο χειμώνα και μια Άνοιξη, η οποία μας έφερε στο μάτι του κυκλώνα, ότι μπορούμε πλέον να λέμε ότι σχεδιάζουμε όλο αυτό το ενδιάμεσο κομμάτι από εκεί που αναγκαστήκαμε να φτάσουμε, ως χώρα, μέχρι την υλοποίηση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων που έχουμε πει στον ελληνικό λαό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη στο πλαίσιο που θέτετε και για να σας μεταφέρουμε έτσι και τα τελευταία νέα από την Αθήνα, είχαμε πριν από λίγη ώρα τη συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι εκπρόσωποι της Τρόικας για το πώς εκτελείται το μνημόνιο.
Σε γενικές γραμμές υπήρξε μια ικανοποίηση, αλλά επεσήμαναν και έκαναν παρατηρήσεις και εισηγήσεις για το τι πρέπει να γίνεις στο εξής. Οπότε οι προτεραιότητες που τίθενται εκ των πραγμάτων και όπως βγήκε και απ' αυτή τη συνέντευξη είναι, ένα ζήτημα που έθεσαν κατ' αρχήν είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, το έθεσαν οι ίδιοι, είπαν, εντάξει οι περικοπές που έγιναν σε συνταξιούχους, μισθωτούς, αλλά από εδώ και πέρα πρέπει να χτυπηθεί ουσιαστικά η φοροδιαφυγή. Υπάρχει μια υστέρηση εκεί στην Κυβέρνηση.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η υστέρηση νομίζω που υπήρξε, ως προς την απόδοση της κατανομής κατ' ανάλογο και δίκαιο τρόπο των βαρών ήταν εκ των πραγμάτων, γιατί δυστυχώς σε μία χώρα που δεν είναι καταγεγραμμένοι ούτε καν οι φορολογούμενοι τους ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, που δεν είναι καταγεγραμμένοι αυτοί που έχουν δικαίωμα να παίρνουν επίδομα αλληλεγγύης από το κράτος ή δεν έχουν, που δυστυχώς ήταν αποδομημένοι και διαλυμένοι όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, ούτως ώστε τουλάχιστον κατασταλτικά να μπορεί να επιβάλλεται μετά η δικαιοσύνη στη φορολογική πολιτική και τους φοροφυγάδες κλπ., ήταν πάρα πολύ δύσκολο υπ' αυτές τις συνθήκες πράγματι να υπάρξει μία κατανομή δίκαιη των βαρών.
Όπως όμως θα δείτε και από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά και από τις ανακοινώσεις που κάνουν τα σχετικά Υπουργεία, αυτό είναι ο στόχος. Ξεκινήσαμε το φορολογικό νομοσχέδιο, ήδη βλέπετε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, το ΣΔΟΕ έχει μια δραστηριότητα τον τελευταίο καιρό, η οποία νομίζω ότι είναι καταλυτική και έχει χαρακτηριστικά ...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, η αλήθεια είναι ότι αυτό καλοκαίρι βλέπουμε μια έντονη δραστηριότητα, να δούμε αν έχει και συνέχεια και κυρίως τι αντίκρισμα θα έχει στα ταμεία.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εκείνο που εντοπίζω όμως είναι ότι έχει ένα τέτοιο στοιχείο, δηλαδή απευθύνεται και προσπαθεί να πιάσει αυτούς που πράγματι θεωρούνται ότι ζουν προνομιακά σήμερα στην Ελλάδα σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Δηλαδή δεν είναι ένα ΣΔΟΕ το οποίο θα βγει και εκείνο το οποίο κυνηγάει είναι το μικρομάγαζο της γειτονιάς, αλλά κυνηγά κάποια εισοδήματα τα οποία μέχρι τώρα και φοροδιέφευγαν και έχαιραν και μιας σχετικής ασυλίας κατά ένα περίεργο τρόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί πάντως είναι και το μεγάλο στοίχημα νομίζω και εκεί θα κριθούν και πάρα πολλά και για την Κυβέρνηση.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω, ότι καταλυτικό είναι το φορολογικό νομοσχέδιο που η εκτίμηση όχι η δική μου που δεν θεωρούμαι ειδικός, αλλά των ανθρώπων που έχουν σχέση με τα οικονομικά πολύ περισσότερο και τα φορολογικά λέει, ότι είναι το δικαιότερο φορολογικό σύστημα που έχει υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα και ότι θέτει τις βάσεις για μια πραγματικά δίκαιη κατανομή των βαρών σ' αυτή τη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το δούμε και να το δουν κυρίως και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αυτό.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αυτό θα αποδώσει τη χρονιά που έρχεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη ένα άλλο μεγάλο θέμα το οποίο έχει ανοίξει στο πλαίσιο της εξυγίανσης και των ΔΕΚΟ και του ανοίγματος των αγορών είναι το θέμα της ΔΕΗ. Επ' αυτού έχουμε τις διαβεβαιώσεις από την αρμόδια Υπουργό, την κα Τίνα Μπιρμπίλη, ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Ποια είναι η θέση σας στο θέμα του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας και της ΔΕΗ;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κατ' αρχήν, να μην τα βάζουμε όλα σε ένα τσουβάλι, η απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας είναι κάτι που υπάρχει στη χώρα μας, αν δεν απατώμαι από το 1999, είναι υποχρέωση της χώρας μας σε σχέση μ' αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να εφαρμόζονται.
Εκείνο επίσης το οποίο εντοπίζω, είναι ότι προφανώς όλα αυτά τα χρόνια και νομίζω ότι αυτό εντοπίζουν και οι Κοινοτικοί, αν θέλετε, και οι εκπρόσωποι του μηχανισμού στήριξης, είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια, επί της ουσίας, γίνονται και δεν γίνονται πράγματα προς την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα πρέπει κάποιοι να επιχαίρουν ότι με το που θέτει το ζήτημα ο μηχανισμός, είναι η ευκαιρία χωρίς επενδύσεις, χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, χωρίς να κοπιάσουν, να πάρουν ένα κομμάτι της παραγωγικής δραστηριότητας της ΔΕΗ σε τιμή ευκαιρίας και μάλιστα σε μία κατεύθυνση που εμείς ούτε σαν κυβέρνηση εκφράζουμε, ούτε σαν ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή ότι οι λιγνίτες αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Άρα, λοιπόν, ακόμα και αν κάποιος θέλει όμως να ενεργοποιηθεί στα κοιτάσματα ...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα βλέπατε δηλαδή πώληση λιγνιτικών μονάδων;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όχι, αυτό ακριβώς σας λέω, ότι όταν σήμερα υπάρχουν διαγωνισμοί κοιτασμάτων, υπάρχουν κοιτάσματα στην Ελλάδα, ασχέτως του πως λέμε ότι δεν θέλουμε να έχουμε κυρίως εκεί τη στρατηγική μας στο θέμα της ενέργειας.
Από την ώρα, λοιπόν, που υπάρχουν γιατί δεν δείχνουν το ενδιαφέρον τους να πάρουν τους διαγωνισμούς από τα κοιτάσματα, να επενδύσουν σε μονάδες, να δώσουν τα χρήματά τους σ' αυτές τις επενδύσεις και από εκεί και πέρα να μπουν μέσα σ' αυτό το κομμάτι της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και όχι με τα ήδη υπάρχοντα ...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι και όχι με τα ήδη υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία μας κερδοφόρου επιχείρησης.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κάποιος ο οποίος θα επιχειρηματολογήσει για το αντίθετο, θα πρέπει να έχει πάρα πολύ ισχυρά επιχειρήματα και να μας πει, γιατί πρέπει τα υπάρχοντα της ΔΕΗ να είναι αυτά τα οποία θα μπορούσε να πουληθούν σε ενδιαφερόμενους για να μπουν στην αγορά ενέργειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη, μια τελευταία ερώτηση. Η στάση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ πώς την βρήκατε σ' αυτή την περίπτωση; Ήταν πάρα πολύ δυναμική εξ αρχής.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει παράδοση σε δυναμικές στάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι εσείς το έχετε βιώσει και σε άλλες περιπτώσεις.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όχι, νομίζω ότι ειδικά με το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ και κάποιες φορές που χρειάστηκε να δούμε και κάποια δικά τους κλαδικά ζητήματα, υπήρξε μια δυνατότητα επικοινωνίας ουσιαστικής και συνεννόησης σε κάποια πράγματα. Αυτό περισσότερο που λέτε έχει βγει ως αίσθηση από κάποιες παραπολιτικές ανακρίβειες ...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δεν είναι αυτό η ουσία ούτως ή άλλως. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως αντέδρασαν και με ένα είδος τελεσίγραφου και είχαμε και χθες από την πλευρά της Κυβέρνησης, από το Μέγαρο Μαξίμου ένα μήνυμα που μιλούσε για τελειωμένες νοοτροπίες και ότι δεν αντιλαμβάνονται οι συνδικαλιστές.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, αυτό ήθελα να σας εντοπίσω. Καλό είναι σ' αυτά τα νέα δεδομένα και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να προσαρμοστούν, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί νομίζω ότι εάν συνεχίζουν να λειτουργούν, με κάποιους έτσι υποτιθέμενους δυναμικούς τρόπους, περισσότερο αποξενώνονται από την κοινωνική μέση συνείδηση με αποτέλεσμα να μην είναι τελέσφοροι και οι αγώνες οι οποίοι κάνουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπει σε μια άλλη λογική λέτε.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Κανένας δεν θέλει τον συνδικαλισμό εξουθενωμένο, στο περιθώριο και απαξιωμένο, όμως δημιουργικά να στέκεται δίπλα στο πλευρό των εργαζομένων, αλλά να κοιτά και τη μεγάλη εικόνα που είναι η χώρα, τα συμφέροντά της και η επιβίωσή της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Ξυνίδη σας ευχαριστώ πολύ.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου