Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Κύπρος θα.. μολύνει τις αγορές

Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν μεγάλες πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν καταρρεύσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας, δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι, ζητώντας να διευθετηθεί γρήγορα η κρίση στην Κύπρο.

Σε συνέντευξή της στο περιθώριο ενός φόρουμ στο Πεκίνο, η Ιντραουάτι δήλωσε πως παρακολουθεί από πολύ κοντά την έκβαση ενός σχεδίου για την επιβολή ενός εφάπαξ τέλους στις κυπριακές καταθέσεις στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την παροχή στήριξης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα σχόλιά της έρχονται σε αντίθεση με τα σχόλια γερμανών πολιτικών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η διάδοση της κρίσης από την Κύπρο θα είναι περιορισμένη. Επίσης οι συναλλαγές στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές γίνονται με σχετική ηρεμία αφότου ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο.

Εντούτοις καθώς η προσοχή είναι στραμμένη στην Κύπρο, μια δυσμενής υποδοχή από τους επενδυτές του τελικού σχεδίου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας μπορεί να είναι μεταδοτική και θα μπορούσε να απειλήσει άλλες ευάλωτες χώρες, ιδιαίτερα αυτές στην Ευρώπη, δήλωσε η Ιντραουάτι.

Μεταδοτική η κρίση της Κύπρου


"Η πρώτη επίδραση αυτής της κατάστασης στην Ευρώπη σ' αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον έρχεται από το πώς αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση αυτή, επειδή αυτή η πρώτη επίδραση είναι ψυχολογική", τόνισε.

"Και είναι μεταδοτική", πρόσθεσε, "επειδή έρχεται από την αγορά κεφαλαίου, από την αγορά αξιών, από το χρηματοπιστωτικό τομέα".

"Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο", δήλωσε η Ιντραουάτι. "Όχι μόνο την ψυχολογία, αλλά και τις διευθετήσεις που γίνονται στο τραπεζικό σύστημα και τη μεταχείριση των καταθέσεων".

"Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να διαθέσει στον εαυτό της την πολυτέλεια να έχει και πάλι μεγαλύτερη αστάθεια. Γι' αυτό εκείνοι που αποφασίζουν για την πολιτική πρέπει να κάνουν το σωστό με πολύ γρήγορο τρόπο ώστε να μειώσουν την αστάθεια και την αβεβαιότητα", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου