Ανοιχτό άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών
Ευάγγελος Βενιζέλος το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, εάν μετά τις
βουλευτικές εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
«Η χώρα
δεν θα μείνει ακυβέρνητη και όλοι μας έχουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης και
θα κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε η χώρα να οδηγηθεί εκεί που πρέπει με
ασφάλεια και με μία ειλικρινή σχέση με τους πολίτες. Ο πολίτης θα μας
πει πώς θέλει να κυβερνηθεί η χώρα» δήλωσε σε συνέντευξή του στον
Antenna.Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «εκλογές σημαίνει πως ο λόγος δίδεται στον πολίτη» και ότι «το αποφασιστικό δικαίωμα το έχει ο πολίτης».
«Την ημέρα των γενικών βουλευτικών εκλογών ο πολίτης με την ψήφο του και τελικά ο ελληνικός λαός ως ένα σύνολο θα μας πει πώς θέλει να κυβερνηθεί η χώρα. Από τα αποτελέσματα των εκλογών, από τον συσχετισμό των δυνάμεων στο εκλογικό σώμα και στην επόμενη Βουλή θα εξαρτηθεί το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η χώρα πρέπει να μείνει ευρωπαϊκή και να σωθεί» και «όλα τα άλλα είναι περιπέτειες με απρόβλεπτες και δραματικές επιπτώσεις». «Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις» συνέχισε «που διατυπώνουν μία υπεύθυνη πρόταση, μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα, μία λύση για τον τόπο η οποία είναι επώδυνη, αλλά είναι συγκεκριμένη, εφικτή και ασφαλής, και κάποιοι άλλοι οι οποίοι δεν κάνουν πολιτική, αλλά κάνουμε έναν πολιτικό ψευτοσυνδικαλισμό. Εκ του ασφαλούς λένε διάφορα αόριστα ή ευχάριστα πράγματα, όπως 'ναι στο ευρώ', αλλά 'όχι στο πρόγραμμα'».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ «θα κριθεί με νέους όρους, με τη νέα του ηγεσία, με το νέο του πολιτικό λόγο και θα κριθεί με βάση την ειλικρίνεια των προθέσεών του και κοιτώντας τον λαό κατάματα».
«Έχω πλήρη συνείδηση των δημοσκοπήσεων, αλλά οι εκλογές γίνονται γιατί έχουμε δημοκρατία των πολιτών και όχι δημοκρατία των δημοσκόπων» ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ σε όσους δεν πληρώνουν το τέλος ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά μόλις δημοσιευθεί η διοίκηση της ΔΕΗ θα συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα «βαρύ, αλλά δίκαιο μέτρο, που καταλαμβάνει τους πάντες, με έναν αναλογικό τρόπο», σημειώνοντας ότι «οι πολίτες σε ποσοστό 82% συμμορφώθηκαν στην καταβολή του ειδικού τέλους».
Ο υπουργός παραδέχθηκε πως «πρέπει να χρησιμοποιούμε παράπλευρους μηχανισμούς για να εισπράττουμε τα δημόσια έσοδα», αφού «αν αφεθούμε μόνο στον μηχανισμό των εφοριών δεν θα καταλήξουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε για να σώσουμε μια χώρα σε βαθιά κρίση».
«Έχει σημασία να διασώσουμε τη χώρα για να διασώσουμε τις περιουσίες των πολιτών» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας πως οι περιουσίες των Ελλήνων σε ακίνητα ξεπερνούν το 400% του ΑΕΠ. «Ο μηχανισμός της ΔΕΗ, ως συμπληρωματικός μηχανισμός, μας βοήθησε και μας βοηθά γιατί μας επιτρέπει να έχουμε σημαντικά έσοδα από αυτό το ειδικό τέλος» τόνισε.
Αναφερόμενος στο θέμα της φοροδιαφυγής ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ προέρχονται από 6.000 επιχειρήσεις και από περίπου 5.000 φυσικά πρόσωπα.
«Τώρα που δώσαμε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των μεγαλο-οφειλετών βλέπουμε ότι πίσω από αυτούς υπάρχει μία 'φούσκα'», καθώς κάποιοι «είναι ήδη στη φυλακή, έχουν πτωχεύσει, είναι υπέργηροι». Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι για αυτό ευθύνονται «η φορολογική διοίκηση, η δημόσια διοίκηση, το κράτος και η αδράνειά του». Ανέφερε, επίσης, ότι σταδιακά θα φανεί το αποτέλεσμα της πολιτικής για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο θέμα των καταθέσεων που έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες, λέγοντας πως τόσο από δηλώσεις πολιτικών όσο και από δημοσιεύματα εντός και εκτός Ελλάδας δημιουργήθηκε μία «εικόνα πανικού».
Ο υπουργός τόνισε ότι σήμερα τα χρήματα που έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες φτάνουν τα 70 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο για τα 16 δισ. ευρώ έχει διαπιστωθεί πως έχουν βγει με εμβάσματα στο εξωτερικό.
«Πολλά δισεκατομμύρια είναι στα σπίτια, βεβαίως κάποια άλλα έχουν ξοδευτεί για φόρους, για να ζήσουν οικογένειες, για να ζήσουν επιχειρήσεις» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτά τα λεφτά εάν υπήρχαν στις τράπεζες θα επέτρεπαν να δοθούν δάνεια σε επιχειρήσεις, να κινηθεί η οικονομία, να καταπολεμηθεί η ανεργία».
«Έχει μεγάλη σημασία να ενθαρρύνουμε το κίνημα για την επιστροφή των καταθέσεων, ώστε να βοηθηθούν η ανάπτυξη και οι επιχειρήσεις» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι τώρα, μέσω του PSI, «το τραπεζικό σύστημα γίνεται ισχυρό και υγιές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου