Για νέες θυσίες και άλλες παραχωρήσεις επί της οικονομικής κυριαρχίας
της χώρας πιέζουν οι δανειστές την Αθήνα. Το ελληνικό δράμα πλησιάζει
στην κορύφωσή του. Στο χθεσινό δείπνο Μέρκελ-Παπανδρέου στο Βερολίνο
τα πιρούνια δεν πήραν φωτιά.
Παρά τα εκλεκτά πιάτα, γερμανικής
κουζίνας, που είχαν ετοιμάσει οι σεφ της καγκελαρίας, οι δύο ηγέτες
είχαν άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνουν.
Η γερμανίδα καγκελάριος
ήταν απολύτως ενήμερη για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Είναι
χαρακτηριστικό ότι έκανε αναφορά στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων και
ειδικότερα των ταξί! "Στήριξε τον Ραγκούση σα να ήταν μέλος του
ελληνικού υπουργικού συμβουλίου" ανέφερε στο protothema.gr συνεργάτης
του πρωθυπουργού.Η Ανγκέλα Μέρκελ, όμως, δεν είχε παράπονα μόνο για τις μεταρρυθμίσεις που δεν προχωρούν, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, το νέο μισθολόγιο, το επιτελικό κράτος, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ (σ.σ. έκανε ρητή αναφορά σε όλα αυτά), αλλά και για τις επενδύσεις που δεν γίνονται, εξαιτίας της απροθυμίας της κυβέρνησης να βάλει υπογραφές και των αντιδράσεων γραφειοκρατίας και τοπικών κοινωνιών. Ήξερε για τις οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες και για αυτό ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να βάλει αμέσως σε τάξη τα οικονομικά του κράτους και να προχωρήσει στη φορολογική μεταρρύθμιση για να ανασάνει η αγορά και να υπάρξει προοπτική εισόδου επενδυτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση μπήκε και το θέμα των ΑΟΖ. Των ζωνών που ζητά η Γερμανία να δημιουργηθούν εντός της ελληνικής επικράτειας για να επενδύσει η ίδια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ένα θέμα που αποκάλυψε την Κυριακή το Πρώτο Θέμα.
Η γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε τις πολιτικές δυσκολίες της κυβέρνησης, αλλά κάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό να αναλογιστεί και τις δικές της πολιτικές σκοπιμότητες. Οι Γερμανοί δε θέλουν να αισθάνονται πως πληρώνουν για άλλους. Και η ίδια κινδυνεύει με εκλογική ήττα. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει αποφασιστικά, αντιμετωπίζοντας και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματός του. Γιατί πολλά δεν έχουν γίνει από το Μεσοπρόθεσμο απλά και μόνο επειδή κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους μετά την εξαγγελία του.
Το μήνυμά της ήταν πως ήρθε η ώρα των πράξεων. Για να μείνουν οι Έλληνες στο ευρώ, έστω κι αν θα έχουν λιγότερα ευρώ στις τσέπες τους, καθώς θα γίνουν φτωχότεροι. Η ελληνική πλευρά κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσει πως στο τραπέζι δεν έπεσε το θέμα της χρεοκοπίας και της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Γιατί, στο παρασκήνιο το Μέγαρο Μαξίμου είναι ενήμερο του σχεδίου Β' του Βερολίνου. Προκειμένου η Ευρώπη να μην υποστεί μια οικονομική και πολιτική ήττα από τους κερδοσκόπους, οι δανειστές μας έχουν μια τελευταία γραμμή άμυνας για να μας κρατήσουν στο κοινό νόμισμα.
- Να κουρέψουν το χρέος μας ώστε να φθάσει στο 100% του ΑΕΠ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου