«Βροχή μετεωριτών» απόψε το βράδυ,
Το φαινόμενο θα είναι ορατό λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ με ρυθμό 1 μετεωρίτη ανά ώρα και κορύφωση στις 5:28 με ρυθμό 8-40 μετεωρίτες ανά ώρα.
Από τις πιο γνωστές και εντυπωσιακές «βροχές μετεωριτών» είναι οι περσείδες ή πεφτάστερα του Αυγούστου.
Ιδανική περιοχή και συνθήκες για να παρακολουθήσει κανείς το φαινόμενο είναι εκτός πόλης, μακριά από φώτα, χωρίς σελήνη και με καθαρό ουρανό. Φέτος το φαινόμενο θα είναι στη μέγιστη ένταση του το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου προς ξημερώματα Παρασκευής 13 Αυγούστου. Δυστυχώς η σελήνη θα είναι ορατή εφέτος αλλά ο ουρανός προβλέπεται καθαρός, οπότε από εσάς μένει μόνο να κανονίσετε το μέρος της παρακολούθησης και να απολαύσετε το φαινόμενο.
Οι Περσείδες είναι βροχή διαττόντων. Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ (109P/Swift-Tuttle) και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα. Όποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες, ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται βολίδες. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.
Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού από τον κομήτη Σουίφτ-Τάτλ περιπλανάται στον διαπλανητικό χώρο εδώ και χίλια περίπου χρόνια αφότου εγκατέλειψε τον κομήτη. Υπάρχει ωστόσο και μία σχετικώς νέα συνιστώσα, μία λωρίδα υλικού που αποσπάσθηκε από τον κομήτη το έτος 1862. Ο ρυθμός των μετεώρων όταν η Γη συναντήσει αυτή την, πυκνή ακόμα, λωρίδα είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι κατά την υπόλοιπη βροχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου